Sarapan pagi hujung minggu..
Abang suka sangat 'order' lempeng cicah sambal bilis
Aku plak selalu ada problem dgn sukatan tepung vs air
Selalu loper. So kali ni aku catatkan resepinya dlm blog nih


Lempeng Tradisi
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa

Bancuh ke semua bahan. Kalau nak cantik kisar adunan
guna blender. hu hu!
Sapu minyak atas kuali leper.. tuang 2 senduk utk satu keping
lempeng. Bila nampak masak terbalik kan dan biar seketika hingga cantik. Siap!

Aku selalu akan prepare sambal ikan bilis, timun potong &
telur scrambler + thousand island dressing. Buat lempeng roll ! hu hu hu!

3 sweet comments:

farah amoi said...

hehehhe..
ni lempeng moden dah ni...
hehehe...nak mintak izin...resepi kat bawah tu..

re:
aku ni memang kaki berjalan
xde yg bole d jd kan halangan

umeboshi said...

nyum nyum nyum...sedap nye... izan, kalo air tu kita ganti dgn susu segar, sure lagik lemak2 gitu rasa nye..kot?! eheheh..

IZAN said...

To Farah:
Sila sila sila!
Cuba cek kat tumit kaki mesti ada tahi lalat tu yg kuat jalan! kakakak

To cik Ume:
Ye kerr.?
Boleh try ni.. lempeng ni mmg peberet hubby den cuma susu segar je jarang ada kat umah. Tak pe, leh try nanti! 39!