Assalamualaikumm...

Ahaa.. bersambung di entry Trip to Singapore versi 10th Anniversary.
Kali ni memilih destinasi percutian ke Singapore.
Lepas balik dari Sabah tu Mama dah buat keputusan 
2 tahun bercuti dari cuti2 naik flight atas dasar anak2 yg masih kecil uhuhuhu.
Tapi since Singapore ni tak perlu naik flight gagah jugak 
la nak pergii... uhuhuhu

Actually pakej ni Mama engage dengan Efa Nur Enterprise
under pakej 3D2N USS + Sea Aquarium Tour.
Kebetulan sehari lepas buat payment nampak 
Blogger Mrs Eady aka Izwa pun ada buat promo kat blog beliau.
jadi kalau ada yg berminat boleh terjah okeyyy.

So since sekarang ni bukan cuti sekolah...
dan Mama & Papa pun tak nak Danish & Dania ponteng sekolah..
makanya terpaksalah travel schedule ni di packkan sepadat2nya
selepas sahaja tamat waktu persekolahan hari Jumaat. 
Gigih takk? uhuhuhuh


So hari Jumaat tu Papa pun dah ambik cuti separuh hari siap2, 
bunyi loceng sekolah petang hari Jumaat je terus ambik anak2 kat taska,
balik dan terus siap2 kan derangg.

Gitu gini gitu gini akhirnya lepas Isyak baru gerakkk! ahhahaha
Plan asal pukul 6 petang ambik derang terus suh salin kat R&R je
tapi nampaknya setelah bergelar ibu & bapa pada 
4 orang cahaya mata dengan 2 orang darinya yang masih kecil...
akhirnya terlajak juga lepas Isyak kih kih kih.
Kira lepas dinner kat KFC Cyberjaya terus la kitaorg masuk highway dengan 
harapan anak2 akan terlena terus dalam perjalanan uhuhu.


Di pendekkan cerita kul 1 lebih jugak lah baru sampai ke Hotel di JB.
Kitaorg menginap di Grand Sentosa JB.. maklum la
nak bercuti di Sentosa Resort Singapore *eh tak tau la hotel ni ada kaitan ke tak * hihihi


Actually sampai2 tengok extra bed tak setup lagi.. haiyahh.
Ini sudah merugikan masaaaa... budak2 yg dah tidur lena dalam perjalanan kembali cergas 
bila terjaga semula walopon kul 1 pagii.. memang nayaa.
So lepas house keeping staff hantar extra bed terus matikan lampu and kerah budak2 ni 
tidur ... esok pagi2 kul 7 dah kena tunggu bas travel agent pick up kat lobby.


So pukul 6 lebih dah kerah budak2 ni bangun dan bersiap, 6:40 pagi gi breakfast dah pukul 7 pagi 
dah menunggu di Lobby Hotel.
Kitaorg group pertama yg naik bas hihihi.
Lepas tu bas pick up group lain di Hotel New York dan terus menuju
ke tambak Johor ~ Tanjung puter *nyanyi skett ewahhhh!*


Si Dhiya dengan hobbynya.. 'korek lombong'
apsal budak2 suka sangat buat aktiviti ni ehhh ..


Delisha yg ceriaaa!


Tu dia dah nak sampai Imegresen Johor.
Untuk pengetahuan.. walaupun Mama ni anak jati Johor yg lahir 
di selatan tanah air.. ni lah FIRST TIME Mama nak masuk Singapore!!
Seriouss!!!  Caya tak caya eh hihihi

Urusan kat Imegresen ni la antara yg paling mencabarrr..
dah la jammed kat Tambak Johor tu kan...
secara procedure nya

1. Turun bas di Imegresen Johor semua anak beranak utk check passport.
2. Naik balik bas dan menyeberangi tambak johor yg jammed.
3. Sampai di Imegresen Singapore. Turun Bas dan BAWA SEMUA BAGASI
dan of course la semua anak beranak untuk
cek passport dan bagasi. 
4. Naik bailk bas dan teruskan perjalanan ke Sentosa Island yg terletak 
di bahagian Selatan Singapore gitew..

So urusan Imegresen 1 jam, perjalanan ke Sentosa Island 1 Jam
total dalam 2 jam lahh... masuk2 Singapore terus driver sopan santunn..
50~90 k/m sejam je gitewww haaaaaa
*kalo masuk Mesia kemain merempit cam pelesitt yeww*


Setelah menempuh perjalanana turun naik imegresenn.. akhirnya sampai la di Sentosa Island kira2 jam 10:30 pagi... Masa memang pack sebab Sabtu tu 2 tempat nak pergi pada hari yang sama..
Ingatkan nak pergi 1 hari 1 tempat tapi hari Ahad tu bas masuk 7 pagi, bas keluar 7 malam so kalau hari Ahad jenuh plak nak berkejar balik KL malam2 kan sure letih habis..
so trip kali ni dengan mode redha 'mana yg sempat' je heheheh


Okeyy.. masuk2 je Sea Aquarium terus la terkagum dan teruja menyaksikan giant aquarium yang sangat2 besarrr!! berganda2 besar dari Aquaria KLCC.
Kalau pecah cermin aquarium tu kompem dengan org2 yg kat luar sekali boleh 
hanyut & lemas uhuhuhuhu.
So apa lagi.. jom cuci mataaaa


budak2 ni pun jadi kenitt je bila duk tepi dindin aquarium tu huhuh


Terowong aquarium dia pun besar gilerrr.... macam2 spesis ikan dalam ni






Spesis2 hidupan laut yang pelik2 dan cantek2 pun banyakk... 
SubhanAllah ! memang terkagum dibuattnya





Di Aquarium lain pulakk




Delisha yang terkagum and geram tengok ikan2 berenang depan mata sampai terduduk dibuatnya



Giant Crab... rebus pun sodappp. kat Jepun puas dah makan ni time musim sejukk.. isi besar2.. sedap ratah daging lengan dia tu.. manis asli!!
tapi lagi comeyy la ketam nya.. ni cam dah terlajak umur je kikikiki



Antara yg menarik perhatiann..
Aquarium kat bawah kaki (lantai) pun ada lupa nak snappp.


Kat sini memang seronok tengok gelagat Dhiya. Dia sibuk 'entertain' teddy bear dia tengok aquarium tu kikiki. orang pegang dia tak nak.. nak jalan sendiri layan teddy bear diaa..
seb baik pakaikan 'uniform' senang nak cari ahli hihih


Ni satu lagi gaint Aquarium di hujung perjalanan...
kat sini ada show. Ada ikan jerung... ikan pari yg sangat besarrr..apa ke nama 
yang ada 2 sengat tuuu huhuh. 



Ada carpet siap leh duduk lepak2 sambil menyaksikan keajaiban ciptaan yang Maha Esa.


Boleh nak main kiss kiss pulak ehh hehehhe





Dhiya dan teddy bearnyer hihihi.



Okey... tamat sudah perjalanan 'berjalan dalam lautan'


Masa ni dah tengahari.. so terus keluar dari SEA AQUARIUM dan cari port utk lunch di...
USS!!!
Okey bersambung to next entryyy!! Daaaaaa

4 sweet comments:

Nad MamaZN said...

Wah! Sangat best!!!

azura samsuddin said...

bestnye izan, mmg nak sgt g Singapore ni, lum penah gak ke situ :)

Zura@Iwan said...

bestnya tgk aquarium tu bsr sgt...

sure teruja la budak2 kan..

jessica s. said...

Hi ! Nice post !
I am Jessica located in Johor Bahru. You can also contact me if you want to buy USS tickets.
Promotion price available.
SGD 65 (Adult) & SGD 50 (Child).
Price negotiable for Group Booking.
Price include entrance ticket plus FREE 1 day parking at carpark USS, FREE SGD5 meal voucher & FREE SGD 5 shopping voucher!
SEA AQUARIUM, ticket on promotion,
SGD 29(Adult) & SGD 24(Child).

Call me: Jessica at 017-7055381 & jessica.travel8686@gmail.com
Visit my website: Love Travel
at https://www.facebook.com/lovetravel86

Thank you for reading! :)