Minggu terakhir cuti persekolahan bulan Disember... ada seminggu lagi sebelum sessi persekolahan bermula.. hu hu. Betapa tak bestnyer time2 cuti sekolah, lepas pay day Papa tak dekk..uhuk uhuk! Asal-asalnya 25hb tu plan nak gi mandi kat desa water park KL dengan Mak Long, Mak usu & cousin2 Danish yang nak turun KL tapi ada 'aral melintang' dan plan tu TERkansell sudah. Makanyer untuk mengubati kerinduan & kesunyian Danish pada Papanyer dan mengelakkan keboringan Danish & Dania duk umah.. maka semalam bawak la Danish gi jenjalan.. Di sebabkan Abang takde, aku bawak jenjalan dekat-dekat je lahh.. ajak bibik sekali. Seperti yang pernah di angan-angankan, kali ni aku cuba bawak Danish & Dania pergi library for the first time. Saje nak expose & tengok reaksi diaorangg.. suker ke tak hu hu. Almaklum lerr... Danish pun baru kenal hurufff.. boleh mengeja pun yang mudah-mudah je. Dania pun baru nak reti baca ABC.. so tengok gambar je laaa.... Lepas lunch kitaorang terus bertolak ke Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) di Shah Alam. Orang tak ramai hari ni... parking kosong banyak tak macam selalu. Masuk-masuk Danish pun ala-ala excited juga la memula tuu..

Lepak ngan Danish & Dania.. bacakan sebuah buku 'Sayangkan Ibu'. Berkisar tengan Afif yang menjaga Ibunya demam ketika Ayahnyer pergi outstation. Kebetulan pulak macam citer Danish. Buku tu mengisahkan Afif yang jaga Ibunya ketika demam. Siap call nenek untuk datang bawa mamanyer ke hospital dan tolong jaga dirumah. Afiflah yang suapkan Ibunya ubat dan makan. Sampailah Ayahnya pulang dari kerja.. aku bacakan tu aku tukar watak menjadi Danish , papa & mama hu hu!


Lebih sejam gak lepak kat library... abes belek buku Danish pun dah start main tolak pemijak rak beroda tu usung buku sane sini dengan sorang awek.. (sempat lagii...). Dania plak sempat tertidur lepas BF.. (anak dara sorang ni memang pantang aku peluk.. itu je yg di ingatnyerrr). Dah nak pukul 3 ptg aku pun ajak keluar.. gi makan kat cafe. Perut pun dah lapar duk dalam aircond.
Lepas makan terus masuk Muzium Sultan Alam Shah yang terletak depan library tu je.
Masuk percuma *wink!*.

Dania tengok perkampungan zaman neolitik

Danish tuju kat bahagian senjata jekk..Ni dah macam ala2 playground.. Danish duk berlari naik turun naik turun. Budakk....iskk iskk. Keluar dari Muzium, terus menuju ke Jusco Bukit Tinggi. Terlanjur ada barang ofis yang aku kena collect kat saner. Lepas collect barang terus bawak Danish & Dania gi Wonders park dalam Jusco. Bleh tahan mahal gak fee dia. First 20 minutes = RM3 and subsequent 10 minutes = RM1. Kalau play land lain biasa fix rated. So bagi Danish & Dania main puas-puas dalam tu.









Sejam lebih gak duk dalam tu.. Dania masuk separuh masa ke-2 sebab masa sampai tu tidurr.. (tidur lagiii...). Dah penat main dlm wonder land gi ajak main kat luarnyer plak. 2 orang kena RM15.... fuhh! Tapi quite interesting & attractive gak permainan kat dalam tu.. agak berbaloi gak le (kottt..!)
Kat luar tukar token plak.. main few items and ajak diaorang gi makan. Memula queue kat KFC. Cashier kater toys dah habis. Tanya Danish toys tak de, Danish nak KFC ke kat Mc D. Last2 Danish ajak gi Mc D. So terus keluar balik KFC masuk Mc D plak.. (makan kerana toys.. isk isk isk). Cam biasa kids & Happy meal, aku - Prosperity burger & Bibik Mc Chicken.. tu pun ayam nyer kena pau satu dengan Danish.. kui kui kui...!
Masa Danish & Dania main dalam wonderland, aku sempat le kuar kejap. Ada Voucher Jusco.. aku sambar toys satu... FREE tukar ngan Jusco Voucher.. hu hu!
Lepas makan beli barang kat Jusco super market (peha & kepak ayam mentah) skettt terus ajak balik... Sampai rumah terus excited both kiddies main 'toys baru'. Beli set tanah liat tu yang boleh buat Ice-cream set.
Antara yang di hasilkan oleh chef cilik nih.. Aku pun excited gak nak main..almaklum ler kecik2 dulu tak dapat.. ha ha ha!Kul 10 lebih online ngan Papa... semua berkumpul kat bawah bervideo call ngan Papanyer. Sambil Papa pun tengok both kiddies buat eskremm.. sibuk tunjuk depan papanyer!

Masa sembang ngan Papanyer tau Danish cakap apa...

"Papa.. nanti papa balik, Danish suap Papa ngan Mama makan ubat...!"

Lantas aku pun ceritakan kisah buku cerita yang aku bacakan kat library petang tadi. Rupanyer buku cerita tu berkesan di hati Danish... Terharu dengar Danish cakap macam tu. Sedar yang Danish cakap sebab dia sayangkan Papa & Mamanyer..

Anyway tak sabar tunggu Papa balikk.. lama betul rasernyerr.... adoiiiiiiii. Malam esok Papa dah dalam flight dan dijangkakan tiba pagi Isnin. Semoga Papa selamat kembali ke tanah airr..

We really misss youuuu souuuuuu muchhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

3 sweet comments:

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

alahai ni anak yang rindu ke, mak yang rindu kat papa ni. heheh, diam tak diam dah seminggu. dah nak balik papa budak2 ni kan..

ialah orang yang menunggu memang la rasa lama.. apapun izan dah tempuh jugak seminggu tanpa papa dorang dan boleh handle mereka dengan baik

kalau saya la, alamat duduk rumah jer la, paling2 pun bawak gi playgrouund kat bawah rumah. bukan tak mo bawak jalan, tp emily tu suka lari, tak terkejar saya nanti. heheheh

As said...

hmm izan.. sian bebudak tuh.. sure rindu kat papa... @ mama dia yg rindu..muahakakaka..hmm sonok gak kalo bawak bebudak tuh p library... skali skala...
epi jer nampak... minggu² terakhir cuti la byk xtvt yg nak diamuatkan...kalo dah masuk skolah... sure nak kena tunggu cuti skolah baru leh p jln...

Aleyn said...

Wah...danish dah jejak kaki ker library...bagus tuh...

Anyway...danish sekarang mesti dah lepas rindu kat papa kan...

Aku paling lama berjauhan ngan abang pun 4 ari ...masa aku gi india ari tuh..hhehhe..