Akhirnya.. setelah 3 malam Celcom broadband speed macam hampeh, speed yang tak sampai pun 5 kbps ( ??!), kebetulan pulak lately asal malam je hujan.. akhirnya malam semalam barulah dapat berVIDEO CALL dengan Abang untuk pertama kalinya !
Streamyx yang Abang apply 13th Dec pun nak dekat 2 minggu baru settle phone line activation! Padahal rumah kitaorang dah 3 tahun ada phone line dan baru je terminate 2 bulan lepas.. Meaning cabling semua dah ready tapi still took 2 weeks to reactivate the line! Tu tak termasuk another 3-7 days untuk streamyx installation pulak (..????!!). Nak dekat sebulan baru bleh settle kerr..? bleh di terima dek akal kerr..? Penat aku follow up & complaint tapi kalau dah servicenye lembap tu lembapp le jugakkk.. Moralnye no wonder kalau semakin ramai pengguna 'POTONG' walaupun aku baru je nak 'SAMBUNG'... tu pun nyaris2 rasa cam nak terminate balik....isk!
Anyway, malam semalam utk pertama kalinya berjaya bervideo call ngan Abang setelah aku install Skype and create new Skype account dalam PC lain and try communicate from Master bedroom instead of communicate from mini entertainment room (chewahh!) kat bawah. Dari MB barulah broadband speed improve sket(kebetulan cuaca cerah mlm semalam) and dapat la aku & Danish (Dania dah tergolek tidur) bervideo call ngan Abang selama lebih setengah jam! Tak sia-sia tungu Abang online sampai lewat malam. Abang lak ada dinner semalam suh dapat online nak dekat kul 1 pagi! Maklum ler waktu kat India 2 jam setengah lebih awal dari kat Malaysia. Kalau aku kul 1 pagi Abang baru kul 10:30 mlm..iskk iskkk
Danish dalam standby mode... tunggu Papa online jekk
Test video... clear ke takk
Danish ngan yang tak duk diam time online.. kejap duduk, kejap baring.. hehe
Lepas cakap bye bye ngan Papanye, tengok papanyer offline je tak semena-mena menangis lakkk.. tu lah dah rindu sangatttt!

Anyway, kepada yang berminat menggunakan Skype untuk Phone Call/Video Call secara percuma melalui internet, boleh layari.
http://www.skype.com/intl/en/download/skype/windows/?c=101

Just download, then install (took about 30 minutes!). During installation akan kena create account. Then add contact.. mesti type name exactly seperti yg dah diregisterkan and send message. Then bila both party online (green sign) dah boleh start call or video call!
P/S : Sambil aku blogging ni sibuk Danish suruh call Papa...
'Mama.. call la papa.. Danishhh rinduuuuu.....!' dengan muka sedihh sambil peluk mamanyer.
Aku balas, Papa tengah kerja.. malam nanti baru boleh online.. Danish dah berguling kat tepi nih.. sedih... alamakkk.. dah start menangis rindu kat papa pulakk..!!. hu hu! Menangis-nangis sebut 'Danish rindu Papa... Papa ni lambat sangattt balikkk...!' Alaa..ciannyer nyer anak bujang mama nihh... aku pujuk2 nangis gak last2 hantar sms kat Abang suh call balik...
bila Abang call balik.. dengar suara Abang... ngan Mamanyer sekali 'hujan'... uhukkk!
video

3 sweet comments:

Lovely Mommy... said...

aiyo... menitik airmata sue tgk anak u nangis nak call papa dia balik!!!! sue pun selalu skype tapi ngan memember2 la hehehe... mmg streamyx mcm tu la lama betul nak activate... sue nyer dulu pun dlm sebulan jugak. kat sini broadband tak jalan baik maxis baik celcom huhuhuhu so kena pakai streamyx and sue beli router sendiri so senang sikit whole house sue pakai wireless jerk.

IZAN said...

Suee.. tu la pasall.. memang sadis nengok dia nangiss.. panik jappp.. last2 ngan mamanyer sekali 'hujan' heh heh heh. Memang lambattt yekkk.. nyaris2 hilang sabar.. ha ha. La ni ada promo dapat modem wi-fi.. tapi cap 3 ayam la kott.. hu hu! Cuma kalau ada streamyx leh la share internet satu rumah yekk...

Ambry dan Zalina said...

hoohoho..mamanya pun hujan ek..ekkeke..hmmm..nak berskype ngan sape ek?