Assalamualikum...

Ahaaaa.. bersambung kita ke part yang seterusnya. Okeh.. selepas Danish & Dania 
selesai menjalankan tugas sebagai Pakar Bedah, next Danish & Dania
nak jadi PILOT pulak!!

Ahaa.. PILOT ni pun HOT PROFESSION..! Maksudnya paham2 jelah
cuti-cuti sekolah ni kann.. sah sah la sejam jugak menunggunya uhuhuh


Danish mengejar impian untuk menerbangkan sebuah pesawat..!
Ai aii captain..!!!


Dania pun nak memecah tradisi menjadi juruterbang wanita satu 
hari nanti... ce ce waaa!!


Dekat Air Asia ni ada 2 profession, PILOT & FLIGHT ATTENDANT.
Sapa yang nak jadi PILOT akan ada sessi 30 minit iaitu
15 min pertama sebagai penumpang
15 min seterusnya sebagai PILOT

Untuk Flight attendant pulak cuma 15 minit
iaitu ketika sessi bakal2 pilot tadik menjadi penumpang... gitewwww


Danish dan Dania sabar menunggu


Captain sudah panggil! Calling for young pilots!


Antara gambar yg berjaya di snap dari luar.. 
dari luar je tauu.. dalam tu tak nampak depa buat apa..
sedar2 ada gambar diaorang kat 'kedai gambar SONY'
di ingatkan sekali lagi, sekeping RM20 ye tuan2 dan puan2 hehe

Tapi kat sini gaji PILOT mantapp!!
Paling mahal setakat ni..  15 Kidzos!



Puas jadi PILOT kini both DAs nak jadi Fire Fighter plak!


Ok... sessi 20 min dan gaji sebanyak 8 Kidzos


Ni pun panjang jugak queue nyerrr.. siap pusing tangga


 Dari queue kat tangga queue kat lantai plak ekekekek


Akhirnya masa yg di nantikan tiba..!
"Inilah barisan kita..!! " ahahahah


Okeh si cilik sudah siap beruniform 


Pakai topi keselamatan



Menanti sessi briefing


Sessi penerangan sebelum mula bertugas


Sambil tunggu Young Fire Fighters bersiap, omak eh 
dah tak sabor dok mengetesttt peralatan di lokasi kejadian.
Tak padan nak interprem jugak uolllsss!! ekekekek


Ops..!! siren kereta bomba sudah berbunyi
menandakan ada kecemasann!!! cepatt young fire fighters semua!!!


Young fire fighters bergerak dalam kereta bomba yang sangat
comel & muat2 untuk mereka sahaja.
Sambil dengan penuh semangat melaungkan..
"KIDZANIA..!! FIRE FIGHTERS!!!"
"KIDZANIA..!! FIRE FIGHTERS!!!"
gamat satu bangunan eehheheeh


Sampai ke lokasi kebarakan. Sebuah hotel 5 bintang terbakar!
Oh tidakkk..!!!


Dania segera mencari kedudukann


Danish segera menjalankan tugas dengan penuh
komited! 


Api masih marakkk! Cepatt Dania...!!!


Bertungkus lumus memadamkan api kebakaran yang sedang marak!


Semua sedang bersungguh-sungguh!


Owhh.. dah selamat menjalankan tugas masing..!
Good job young fire fighters!!


Next Danish berkerja sebagai jurutera di sebuah 
kilang komputer DELL


Para engineer sedang melakukan tugas masing2


Lepas penerangan tu engineers pergi kat kerusi belakang 
tu pasang part2 komputer riba giteww


Tugas selesaiii! dan engineer dapat Certificate of Achievement dari 
DELL. So bleh guna utk apply kerja tak lepas ni ? eheheheh

Antara profession lain, para CSI yang sedang melakukan
penyiasatan 

Para dentist 


Dan juga contractor Window Cleaner


Masa Danish kat DELL Dania pergi queue kat Saloon kecantikan 
untuk jadi beautician tapi malangnya sessi terakhir sudah 
tutup.. means seawal pukul 8:30 malam rata2 dah stop queue.
So pandai2 la korang adjust masa ok.
Tapi no worries, dalam tu toilet, surau, cafe adaa


Okeh ini keseluruhan duit Danish.
50 kidzos masa masuk tadi dan duit gaji 48 Kidzos total 98 Kidzos


Dengan duit ni kids boleh beli apa2 barang 
kat Kidzania department store..
tak cukup Kidzos kalu korang kena tambah laa


Danish & Dania membeli belah menggunakan
duit gaji masing-masing



Danish membeli dengan Kidzos. Bagus takkk kan 
supaya sekurang2nya mengajar mereka bahawa duit bukan 
turun dari langit.. perlu di usahakann.. 
ada pengorbanan yang perlu di buat such as
belajar, sabar & beratur untuk dapat kerja, 
lakukan tugasan dengan baik sehingga selesai 
then baru boleh dapat reward ! ;)


Ok.. time to say goodbye


Tersangat best tempat ni. Lagipun tak dapat masuk banyak
tempat kali ni. Kalau tanya Danish & Dania mana kerja yang bestt?
Jawabnya SEMUAAAAAAAAAAA BESSSTTTTTTTTT!!

So apakah petandanya ituhh..???
InsyaAllah kitaorang datang lagi nanti! eheheheh

8 sweet comments:

Nad @ MamaZN said...

seronok plak bace pasal depa masuk kidzania ni

kak, tnye sket...baper lama akak n famili dok kt kidzania tu?

eelobor said...

hehehe.... banyak rupanya tempat yang boleh budak2 tu main & belajar yer. rasanya dah berbaloi sangat2 dengan harga yang dikenakan....

Aleyn said...

Apa barang yg depa jual yg bleh dibeli ngan kidzos tu? brgn cenderahati ek?

Hamizah Sahabudin said...

best sgt bce pengalaman ni. kne bw ank2 jugak nnt :)

*∽ IZAN ∽* said...

Re Nad, K.Izan pergi sessi petang, so dari kul 3:00pm ~ 9:00pm giteww

*∽ IZAN ∽* said...

Re eelobor : memang berbaloi.. lagi berbaloi kalo budak2 tu dapat try byk profession sekali masukk..
kat luar susah nak merasa experience macam tu huhu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Aleyn : ha ahh. kebanyakan nya barang2 cenderahati lahhh

*∽ IZAN ∽* said...

Re Hamizah : Berbaloi bawak walopon agak mahall. saya pun dah berangan nak pergi lagik ehehehehh