Shinnen akemashite omedetou gozaimasuuu!!
Selamat Menyambut Maal Hijrah *dah lepas* and Happy new year 2009 to all!!

Hujung tahun ni company bagi cuti. Since Mak & Abah stay kat Penang dari 26hb ke 2hb lepak kat umah my sister yg mmg dok Penang (hubbynyer orang penang) so cuti hujung tahun aku & Abang pun ikut pi Penang. Bertolak 31 malam.. masuk detik 2009 kitaorg
masih kat highway menuju ke Penang hu! hu! hu!
1hb tu sehari suntuk la meronda. Pergi 2 kereta. Family Dayah (my sister), my parents, K.Ana & Abg Mat (my uncle) ngan anak2 dia. Abg Mat aa yg jadi tourist guide.
Yang kelakarnyer dah la org penang & tourist guide duk satu keta, yg kitrg pendatang ni semua satu keta.. last2 tourist guide dok sms/call je la dok explain tempat2 yang dilaluii.. kakakakakakak.

Lepas breakfast pagi terus pi Pulau merentasi jambatan.. ronda satu pulauu!
Destinasi pertama singgah kat tempat beli jerukk! Lupa lak namanyer. Lama gak duk situ sebab beli jeruk berkilo-kilo! huhuhuhuuh. Boleh campur sekilo Rm7 je..
sebut je jeruk apa semua ada.. aku rasa lebih dari 20 jeniss! memang besttt!
aku rasa yg duk merasa pun mau sekilo gak sorang ! ngeh! ngeh! ngeh!


Lepas meronda berenti lunch and solat. Pastu lepak jap kat apntai Baru Feringhi. Kat pantai ni la tsunami pernah melanda 4 tahun lepas.. iskkkk. Lepak2 ambik angin pastu teruskan perjalanan.. awan mendung & hujan renyai. So kitaorg cuma ronda dlm keta je la ke corns wall & Padang kota (lama/baru). Pastu singgah ke rumah Kelahiran P.Ramlee. Ngam-ngam nak tutup dah seb baik la pakcik tu bagi can kitorg ronda gak dlm tuh!! huhuhuh!



Balik dari situ singgah solat lagi dan terus naik Feri balik seberang Prai. Pergi tadi ikut jambatan, balik naik Feri. Bila nak masuk pulau je kena Rm7 balik naik Feri tu free so dlm feri tu sempat la lepak kat luar keter sambil mnghirup udara selat melaka...hehehhe


Sampai darat dah nak maghrib. Agenda malam ialah - pi pulun Mee Udang kat sg dua!!!!
Lepas solat kat masjid Sg Dua, kitaorg terus menuju ke restoran Mee Udang kat Sg Dua. Kiraan harga ialah ikut berat Udang. Ada 2 jenis. Udang kertas saiz XXL RM80/kg and Udang Galah RM70/kg. Tonight is aku & Abang nyer treat..heheheh. So dengan sesuka hatinya amek la Udang kertas XXL tu sekilo. Pastu order mee kuah RM3/sepinggan - 8 dan nasi goreng pun RM3/sepinggan - 3. K.Ana plak belanja satayy..
Memang sedapp.. nak tau rasa nyer camna... er komen aku macam rasa mee rebuss pas tu buh udang bebanyakk.. err cam tulah. Malam tu memang licinnnnnnnnnnn semua pinggan...
TApi cuma abes lebih kurang kurang RM150 je untuk 8 dewasa & 6 kanak2 makan. Berbaloi lahh!!





Malam tu dah kekenyangan sempat lagi my BIL belikan kuew Teoy Penang! perghh dan kenyang tu pun pulunnn gakk.. memang sedappp. Lain sket rasanyer.. lebih rasa hangus-hangus kering gitu kot heheheh!


Esoknya ialah acara masak memasak kat umah sbb Mak, Abah & K.Ana nak balik dah malam ni naik flight. So Hari jumaat tu memang mengadap lauk pauk jelah kat umahh.. kenyang makan burrppp! Best berkumpul & makan reramaii!! hu hu!

Lepas asar bertolak ke airport. Rupa2 flight kul 10:30 malam. Malam tu makan malam reramai kat Kopitiam kat airport nuh sambil chit chat. Lepas hantar diorg pi balai berlepas, kiraorg pun singgah la Quensbay.. lepak2 ambik angin malam.

Esoknya sempat singgah kat Jusco Bdr Perda. Saja nak biar Danish puas main ngan sepupunyer - Dira & Qiha kat play land. Bleh plak terjumpa ngan Abg MAt & wife dia kat situ huhuh!







Lepas puas lepak & layan budak2 ni petang tu terus kitaorg balik Puchong..
Hujan mula turun renyai-renyai. Apalagi dua beradik ni terus lena keletihan...zZZzZzzZZz
sekian. percutian di Penang.. heheheheh

6 sweet comments:

farah amoi said...

amboi
dtg penang mengejut je
dah le naik jambatan ...naik feri semua

nak tau x...
my home dok tengah² antara bridge & jeti
nearest to pacific mall
ask ur sis...mesti dia tau kat area mana tu

and...bandar perda only 2~3km je dr umah kami
adoiii le
kalau x...leh jumpa² an

umeboshi said...

best nye, izan. jalan2 jumpa family dan p makan2. ciknoora dok terbayang bayang semua menu yg disebut2 tu. mee udang? satay? kueteow grg penang? huhu..

umeboshi said...

best nye, izan. jalan2 jumpa family dan p makan2. ciknoora dok terbayang bayang semua menu yg disebut2 tu. mee udang? satay? kueteow grg penang? huhu..

umeboshi said...

nyum nyum ...sedap nye p makan2 ke penang.

IZAN said...

To Farahh..
Tu le pasall.. mmg planning ad-hoc!
Tau dok, sepanjang pergi penang tu mmg dok ingat kat Farah jekkk.. iskk camne nak contact tak de no HP. Teringat gak nyer Farah dok dekat2 sinih jekkk..
Masa pergi Jusco Perda tu siap doa-doa la kot2 terserempak farah yg kaki jalan tu kannn.. sekali terserempak ngan uncle sendiri plak yg dok kulim..

tu la tak dak rezeki nak jumpa kali ni, lain kali Insya-Allah yekk!! huhuhuhu

To Noora,
Tu la hujung2 tahun ni rasa kerja dok makannnnnnnn jekk .. heheheheh
er.. termengidam ke..? jeng jeng jenggg!!

picho said...

Wah...celebrate new year kat penang ghopernyer....kitorang kira baru gak singgah penang...masa majlis nyambut menantu untuk adik aku kat Sungai Petani (24 November 2008)....balik dari situ terus singgah mandi manda kat batu feringhi.... tapi tak dan nak gi jalan2 carik makan kat restoran Mee Udang tuh...huhuhuh...