Blogging from UPM while waiting hubby fetch up :
Yatto shiken ga owatta! Sukkirishita kanji. Rainen mata ikkyu ganbaranakucha! Ashta ha hari raya da yo!



*********************************************************************
Fact :
Setelah 7 tahun meninggalkan negara matahari terbit
tetiba company nak certificate JLPT nih ?? Haahhh..???!!
Dulu sebab JLPT ni tak pernah ada kepentingan dalam hidup
maka aku tak le rajin nak ambik. Last pun JLPT 3 masa kat AAJ-UM 12 tahun lepas.
Memula ada gak la argue tanpa JLPT tu pun dah byk sumbangseh yang kutaburkan
secara percuma dgn skill yang ada. Cuma bila elaun bahasa baru nak diperkenalkan
tiba-tiba certificate ni jadi penting pulak utk evaluation (?!)
At the end my Japanese MD kasik satu ayat killer:
'日本語能力試験を受けなさい。2年しかチャンスをあげないから!'
*sila lah ambik JLPT exam tu, saya bagi peluang 2 tahun je*
Maka secara langsung terus jadi arahan mandatori.... Arrghhhh!!!
Disebabkan dah 7 tahunn berlalu maka tahun ni aku cuma
berani nak amek JLPT 2 je.. bersama 2 orang taiko2
japanese speaker lain yg buku pun dah tak tau kat mane.
Jenuh wehh nak refresh semua kanji2 yg dah nak berkarat dalam otak nihh...
Dan sebenarnya nak bukak buku dgn schedule yg full ari-ari sbg isteri, ibu & kuli company tersangat tahap dewa la mencabarrrnyerrr!
Aku dan solid study 3 ari je sblm exam...
tu pun ambik cuti pi library Tun Uda nunn.. nak exam pun pencil box
Danish kena pau rasa jadik cam student plakk.. kwang kwangg kwanggg!
Anyway, kalau ada rezeki tahun depan pulak aku seat for JLPT1..
ada yg nak join takk?? huhuhuhu! ohokkk!!


Anyway atas permintaan, aku update usefull URL for JLPT
http://www.jlsm.org
http://nihongodecarenavi.jp/en/index.html
http://www.jlptstudy.com/

Exam fee is RM60

2 sweet comments:

umeboshi said...

yatta ne! moga success ek,izan. ganbatte!!! ciknoora dah maleh nak study le...uhuk!

IZAN said...

kalau tak kena paksa ngan den punyer MD tak de la rajin nak amekk... seksa jiwa raga.. .uuhuhuh!