Assalamualaikum....
Akhirnyaaaaa.... akhirnyaaa saat yang dinanti2kan tiba jua Alhamdulillah... syukur ke hadrat Ilahi atas limpah rahmat dah rezekiNya.
Saat lori Signature Kitchen tiba di perkarangan rumah memang aku rasa terharu sangat.
Rasa bergenang air mata... 10 tahun aku nanti kan saat ni..... akhirnya impian menjadi kenyataan juga uhuhuhu. Bagi setengah2 orang mungkin tak heran dah dengan KC.. tapi bagi aku yg dah masuk 10 tahun berkahwin dan hari2 memasak (walaupun lately banyak tapau dari masak)
dengan dapur yg beli kat kedai perabot rege RM100++ dan rak pinggan pun pakai rak pinggan besi macam mak pakai dari aku kecik.. saat ini memang sangat2 dinantikan huhuhuh. Perasaan bercampur baur... terharu dan gembiraaaaa yang tak dapat digambarkan uhuuuuuuuuu

Dengan tiba nyer lori ni bermaksud rumah dah 99% siap (ada sikit2 lagi kena touch up) .
Entry ini adalah entry dari seorang yg excited aka jakun baru nak merasa berKC jadi liputan mungkin benda2 standard yg korang kata..*memang ler cam tu* hehehe.
 Jadi silalah abai yg tak berkenaan dan maafkan tuan tanah yerrr hihi


Lori sampai terus je parking kat porch. Aku yg dah excited ha ah kan je. Rupa2 bahagian tar yg baru di tarkan petang semalamnya perlu 2 hari utk keras so kereta apatah lori tan tak patut
lalu atasnyerr.. aku foward gambar kat Abang terus Abang tanya nape bagi lori masuk??
Errrrr... mane aku tauuu.. Abang tak pesan tar kena 'puasa' 2 harii???
Cuma aku pesan kat drebar jangan stand tayar lori atas tar baru.
Last2 mintak la kontraktor 'repair2' sket tar tu ratakan yg mana boleh uhuuuu.
Sorry Abangggg errrrr


Kerja2 memunggah barang bermula.

 
Rumah yang dah penuh dengan kotak2. Kabinet2 ni rupanya masuk production terus siap masuk kotak eh?



Tengok team installer punya la ramai. Installer 4 orang, 2 orang observer.. mak oiii
buat apa le reramai ni huhuhuhu


Signature Kitchen ~ powered by BLUM soft close inside


Siap sengih lagi aku candid gambar cettt! sempat lagi posing ehh kikikiki,
Buat kerja la oittt. Bila pasang kabinet2 ni terus nampak kecik dan sempit dapur aku huhuhuh.
Kitchen island untuk anak2 breastfast pagii sebelum gi sekolah .....
dan aktiviti baking membaking Cup Cake as per requested
by Dania alwayssssss...........
huwaaaaaaaa memang lama dah aku verangann nihhh uhuuuuuuuuuu
seriuosly tak sabar tak sabar tak sabarrrrrrr!


Petang dalam pukul 5 lebih derang siap pasang cabinet.
Rupanya banyak lagi step lain. Ada lagi appliances yg belum dipasang dan akan 
di pasang oleh team lain  (??)


Esok petangnya ada team lain datang dengan peralatan 
"Diamond cutter"..? apatah.. utk task ni aku kena charge RM450 semata2 derang
nak buat lubang kat dinding bermozrk tu ...
tu diaa... boleh potong dinding melangkau mozek tanpa pecahh.. tajam kott huhu


Team ni berperanan untuk pasang hood sekali.
Bukak2 kotak (Abang yg monitor, aku jaga budak2 kenit dalam rumah sebab pantang
 bukak pintu semua berterabur keluar nak ikut haishhh) Abang foward gambar ni...
Tape Nitto Denko ?? Waaaa nostalgia giler. Ex-company aku ni...
10 tahun aku kerja cari rezeki kat Nitto Denko sebelum ni huhu.
Nama nitto denko ni mmg tak glamer dikalangan pengguna sebab dia bukan buat 
end user product tapi more kepada industrial (Kereta etc)
Ariston (Italy) powered by Nitto Denko Tape (Jepun) heheheh.
Vangga jap aku tengok tape ni utk lekatkan besi hood tu kat mozekk.
Guna tape je kot tak de drill mozekk .. kuatt tuuuuuuuuuu


Lepas tu sorang lagi  datang buat fabrication untuk  final measurement
table top.  Meaning team yg pasang kabinet tak pasang table top terus.
Lepas dia buat final measurement baru akan pasang minggu depan pulak.
Tu dia dah nampak skettt. Actually design KC aku ni memang simple ajer huhuhuhuhu. 
natural colorr la kononnya. aku pun pening nak padan kaler camner sebenarnyer.....
tapi tema rumah keseluruhan pun konon2 simple and minimaliss..
jadi ntah tidakk .. takut serabutlissss je akhirnya nanti.. wait and see je lah ahahahha


Ok.. Pentingnya process fabrication ni contohnya...
tengok dinding aku yg tak rata ! Mak oi dengan mata kasar memang tak nampak dinding ni tak rata,
tapi bila dah pasang cabinet baru nampak... besar tu gap... dah la kat singki.
Kalau tak cover betul2 memang akan leaking ke bawah tuu kannnn. huhu.
So hopefully dengan process fabrication ni dia akan cover dan tutup semua 
kemas2 (hopefully)


Ini dia layout dapur...
Belum siap lagi... minggu depan baru nampak rupa sebenarrr..


Finally... My dream comes true. 
Syukur Ya Allah....!
Sesungguhnya nikmatNya yang manakah yang kau dustakan ?

Alkisah

14 sweet comments:

mama tisya said...

best tul dpt kichen kabinet idaman

Z@i Z@mR33 said...

waaa...bestnya

JaSSNaNi said...

bestnye izan.. tahniah sebab dah mencapai cita2 yang di idamkan suri selama ni.. saya nye belum.. ehehe..

JaSSNaNi said...

bestnye izan.. tahniah sebab dah mencapai cita2 yang di idamkan suri selama ni.. saya nye belum.. ehehe..

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...

Assalam izan,
betui3
part KC yang paling hover xcited kan3
walopun KC iols lagi kecik & cokia dari uols
Tapi iols tetap suke3
Dapor kan nyawa isteri he3

Lynn Hamzah said...

wow...x sabar nak tunggu bila dah siap...tahniah izan...

lieyalatif said...

cantiknye izaaaaaaaannnnnn..... aku yg teruja tgk nie....lagi bersemangat laa nak masak2 nieh heehehehe.... tahniah2.... mmg idaman setiap wanita dapur lawo gini wey...lagi2 siap ade island kitchen gitu....mmg patut pun ko buat dapur lawo2 beb rumah ko dah lawooo besooo lagi...tahniah tau...

eelobor said...

hehehe....cantik nyer dapur umah dia

mojaro said...

best nya.....ada gambar dapur full tak? nak tengok :)

Fairuza Hashim said...

Wah, tahniah cantik kc awak!

Fairuza Hashim said...

Wah, tahniah cantik kc awak!

Kimsa2211 said...

Nice sharing in this article, SignatureKitchen launched Simply Natural, a category carrying the latest and most fashionable in-style home design. Centring on the beauty of nature, natural resources such as wood and stone. For detail review visit:
http://kidbuxblog.com/kitchens-for-the-affluent/

Nurul Syuhaida Mustafa said...

Wah cantikknya KC! Berbaloi kan ambil dengan Kitchen Signature, kemas rasanya.

MsEatHapPy said...

boleh bgtahu saya berapa cost total and bukaan dapur berapa...sy pon ade booked bulan 5 dengan signature kitchen bulan may 2015 haritu....maybe by next week planner akan dtg rumah utk wat ukuran dan start consult