Assalamualaikum...
Hujan renyai langit mendung... semendung jiwa lara...
Renovation stuck pada skala 85-90%.... kesian budak2 cuti sekolah Mama Papa tak de hati nak berjalan kemana. Hari Isnin lepas ambil cuti sempat bawak Danish & Dania pergi tengok movie "Planes" - best sangat!. Tu pun time movie hilang kejap fikir pasal rumah... 
habis movie terus nak bergegas balik jugakk.... 

Sememangnya renovate rumah bukan kerja mudah. Dah masuk bulan ke-6.... dari plan A dah berganjak ke Plan B.... tak sangka kena run Plan C pulak huhuhuhu. Gara2 itu ada 2 schedule interior vendor yang terpaksa di postpone minggu ni. Sebelum reno memang dah survey sana sini TIPS2 untuk renovate rumah.
Antaranya tabung emergency kena ada sekurang2 30% dari budget asall..
giler banyak 30% tu wehhh.. dalam hati.. takkan kotttt sampai 30%..
bayangkan kalau kos 100K kena standby emergency 30K.. kalau 150K kena ada 45K...
kalau 200K ?? (ini CONTOH sahaja) Kira je lah sendiri.. banyakkk tuuuu !!
tapi tak sangkaa.... memang TIPS ni adalah satu realiti!!!!
so beware lah yg ada perancangan diluar sana huhu

Apapun di hari Jumaat ni yg penuh baraqah ni.. plan C akan bermula. Moga hingga selesai dan sempurna rumah idaman ni. Jauhkanlah kami dari terpaksa merangka Plan D.
Usaha yang bukan sehari... impian yang bukan setahun... 
masa tau Plan B stuck memang malam nya menangis2 aku atas sejadahh..
pada sapa lagi aku nak mengadu... hanya pada Allah... hanya pada Allah swt....
Ya Allah permudahkanlah segala urusan kami Ya Allah. .. permudahkanlah...


Semoga Allah berikan kami jalan yang lurus dan penyelesaian terbaik dari segala macam kekusutan. Allah jualah sebaik-baik pemberi rezeki dan Dia jualah pengatur dan penguji hati. Semoga kami sentiasa bersyukur dengan anugerahNya dan tabah dengan ujianNya.... doakan semoga segala urusan kami berjalan lancar... aminnn amin yarabbal alaminnnnn

5 sweet comments:

Nad MamaZN said...

aminnnn...
saya tumpang simpati ;(
moga dipermudahkan segala urusan famili akak terutama bab renovate umah ni..
sabar byk2 ye kak

lieyalatif said...

ni kirenye masalah kontraktor ke izan?...maksud aku kontraktor buat kerja tak betul ke?....sian ko...mmg byk kes mcm ni....aku dulu mase servey kontraktor utk reno rumah mmg nampak sgt permainan dieorg....mule2 offer kontraktor melayu sbb nak tolong sesaem melayu...tapi perangai teruknye, up harga bukan2.... sudahnye aku amik kontraktor cina...tak berkira...siap cat umah aku free lagi....mane nak dpt kan....

ape2 pun moga urusan ko dipermudahkan key...byk2kan bersabar....keadaan habuk2 tu pantau anak2 ko yeak...

*∽ IZAN ∽* said...

re Nad : Terima kasihhh.... amin aminn Ya Rabbal alaminnnnn

*∽ IZAN ∽* said...

Re Lieya : ye la Lieya... buat kerja tak siapp.. tokey tu ada lagi masih under dia punya responsibility tapi mmg nampak macam tak pandai manage huk huk huk! tu yg terpaksa kitaorg campur tangan. Dah jalan Plan C ni... harap2 ni plan terakhir laaa sampai siap uhuuuuuuuu

tu la aku kesian budak2 ni menahan habukk.. jiran lagi kannnn... sian derang yg kena tempias. memang kalau boleh nak siap cepat ni.. letih menengoknyaa

noorhayati harun said...

hi Izan,baru join ur blog..terbaca pasal reno rmh u nie yg stuck..simpati but Yatee is 1 of a BUMI contractor,80% project kitaorg ialah takeover from others contractor yg delay & ada yg lari bila dah dpt at least 50% dari budget quotation..ada yg 80% kena pecah semula sbb xikut spec yg dibenarkan..tips for reno,cari contractor yg berdaftar dgn CIDB,mmg ada org bila dpt contractor BUMI they will compare with Non BUMI especially kat price..tapi mcm Yatee we will include dlm package warranty..hope Izan jadikan sebagaikan pengalaman..xsemua benda yg kita idam akan dtg dlm sekelip mata..k..doa kan yg terbaik tuk Izan..