Assalamualaikummmm...

Alhamdulillah.. sedar tak sedar Dhiya dah pun masuk 
hari ke-16. Timbang berat Dhiya hari ke-10 
dah pun mencecah 3.8Kg.

Al kisah, apa yang aku risaukan akhirnya terjadi jua.
Bak kata Doktor, bayi dari Ibu berdarah O memang
mempunyai statistik jaundice yang paling tinggi uhuhuh.

So moralnya, Dhiya kena jaundice jugakk! uhuhuhuhu. Aku dah try minum
Hi Goat susu kambing di akhir kehamilan tapi nampaknya
jenis darah aku lebih memberi kebarangkalian untuk anak2 ku kena
Jaundice uhuhuhuhuh!

Hari ke-3 bila nurse datang rumah dah detect Dhiya ada Jaundice.
So the next day terus bawa Dhiya ke Hospital Putrajaya bahagian 
kecemasan (sbb hari Sabtu klinik kerajaan lain tutup).
Result TSB 31 Dec 11.4
Untuk berat Dhiya, YSB 17 baru kena wat Photo Theraphy.
Then mcm biasa kena repeat lagi :
Isnin 2nd Jan 13.4
Rabu 4th Jan 12.6 (lega japppp dah turun sket)
Hari Sabtu 7th Jan 13.0 ! Naik balikk adehhh!!
Tinggi menggunung harapan cek darah hari Sabtu tu 
jaundice Dhiya makin turunn sbb try gak la petua2 lain
 (minum air anggur merah, air glukos ori etc) tapi 
tak berhasil nampaknya.

Doktor kata kalau jaundice lebih dari 2 minggu mungkin 
kena warded utk Fototheraphy & boleh consider as prolonged jaundice ..! 
Aduhhh...... terus suspennn. 
Kalo boleh tak mo duk Wad time2 pantang ni.. payahhh..
Lagi kesian kalo Dhiya kena duk bawah lampu kat spital.
Kena cucuk nak cek darah lagii.. 

Kegigihan Papa, Atuk & Bibik pasang lampu Photo Theraphy

Luckily sebagai persediaan ibu berdarah O nih, 
aku ada survey pasal Photo Theraphy ni masa pregnant lagi.
Kebetulan klinik tempat aku check up maternity ada sewakan Photo Theraphy ni
so balik spital tu terus gi klinik dan sewa Photo Theraphy tuh!!!


Lampu Photo Theraphy dah siap di pasang...
Sian Dhiya kena bolenn...pakai tutup mata jek.


Ingatkan Dhiya pun meraung bila kena duk bawah lampu ni..
macam masa Dania kena warded dulu sbb prolonged jaundice. Jaundice tak tinggi tapi 
lambattttttttttttttt nak turun. Sian sangatt.. dah la bekas buh baby 
tu tak leh alas apa2.. kerasss.. sejuk aircond pulakk.. memang bergilir2 nanges
baby kat situ.. nak telentangkan takut terkejut2...kena la
tiarap kan baby mcm bersujud tuh.. tapi sian baby tahan kepala
duk kat posisi tuhh...siann sangatttt


Kat rumah bleh la alas tilam & bantal. Cumanya kena bagi Dhiya betul2 lena 
baru bleh letak dia kat dalam baby cot. Kena sentiasa balut dia ngan selimut.
Kalau dia terjaga nak nenen balut je ngan selimut & susukan.. dah lena
letak balik atas tilam & selak je selimutnya sbb sepanjang treatment
mmg Dhiya tak pakai baju. Bolennnn jek.. uhuhuhu
Paling mencabar nak tutup mata dia tuu.. nanges jugak kalau dia tersedar time
orang nak tutup mata dia.


Tapi kalau Dhiya dah lena OK. Nyenyak jugak tidurnyaa.. hangat kena 
lampu tu walopon kena bolennn. Malam berkipas takut sejuk tutup2 
jugak le ngan selimut


Dhiya siap mengiring lagikk.. aik baru 14 hari dah pandai mengiring
dah baby Dhiya huhu.


Baby Dhiya yang lena tidur. Nampak chubby plak bila dia dah mengekot 
macam udang nih kekekekeke. Alhamdulillahh.. jauh lagi selesa buat 
photo Theraphy kat rumah.
3 hari 2 malam jugak Dhiya duduk bawah lampu ni....

So setelah 3N2N (mcm gi bercuti plakk keeekekek) kena jemur bawah lampu,
Hari Isnin gi follow up check darah kat Klinik Kesihatan Batu 14.
Pergi petang sebab pagi dah ramai giler orang.
Pergi petang tu bila tengok result.... 
dari TSB 13.0 turun terus ke 7.6.....!

Alhamdulillahhhh....! meleret2 senyum aku jumpa Doktor.
Doktor kata tak payah repeat dah. Aku pun citer kat Doktor
yg kitaorg buat Photo Theraphy kat rumah..
Doktor pun kata 'berbaloi-baloi...! ' huhu.
So kitaorg still monitor gak jaundice Dhiya. 
So far memang dah nampak turunnn.. syukrannnn sesangatt

Anyway kalau ada sesiapa di luar sana yang memerlukan
Rawatan Home Photo Theraphy untuk baby Jaundice 
boleh contact Klinik An-Nisa Putra Perdana yekk..! ;)

Al-kisahhhh........

14 sweet comments:

bonda dadif aka akish said...

ala...sian bb...

nasib leh sewa..soh monitor dr umah aje...

dhiya cute sgt2!

*azni* said...

sian dia..slhamdulillah,dah ok si baby tu..kite pun darah o jgk jd anak2 mmg asik la kena jaundice cuma tak teruk sgt la..takde la sampai msk wad cuma kena ulang alik g check darah jela..

ezan said...

TQ for the info Izan... dulu my 2nd baby pun kene jugak..doc bg contact number utk sewa bend eni gak 3H2M..alhamdulillah ok pastu...tp mase tu pantang umah mak kat Ulu Kelang.. kali ni nak pantang umah sdr mcm2 persediaan kene wat..dah la baru nak pindah bln 4 atau 5 nnt...
take care.. now pun U kene minum susu kambing sbb u bg susu badan kan... i dulu bidan bg tablet susu kambing sbb i xsuke minum fresh milk kambing or lembu...itu pon membantu..

maszmadi said...

hurm, ok gak ada servis sewa tu, leh buat kat umah ngan suasana yang selesa bagi ibu n anak.. moga dhia membesar bagai juara.....

eelobor said...

teringat masa Muaz dulu. lahir sebelum raya haji, tapi kami beraya kat ward sbb jaundice. genap 2 bulan, baru sembuh sepenuhnya.....

Gieyana said...

wahh..bestnyer Izan..siap leh sewa lagi lampu tue..me dulu letak jel alor vera..so jel to suck kepanasan jaundice tue..nasib baik Nureen x kena warded..:)

comel Dhiya..:)

kinna said...

sy n husband dua2 darah o..mmg dua2 org anak kena jaundice sblm ni..leh la nk sewa kat tmpt k izan sewa..
akak, bg add nk p melawat baby dhiya :) emel sy: kinna_82@yahoo.co.uk

ezan said...

K.Izan..nnt email ezan ye...ezanyn@gmail.com

masitah said...

Thank u Izan for the info.
Imagine dah de cucu info ttg blood type O baby mudah dapat jaundice, ni le baru tau.

Boleh sebar2kan pada kekwan & anak2 menantu. Skali lagi syukran Izan.

Ummi Dania Yasmine said...

berbaloi rawatan di rumah!

Aleyn said...

Wow...boleh sewa rupanyer...

Alhamdulillah...Dhia dah ok..

MrS. F!zA said...

ada pnh dgr jgk org sewa kt klinik..tp kalo kna kt ank sy msti tk terfikir kak..dgn info akk disaat kehamilan sy ke 2 ni nmpknya dh nmpk jlnnya kalo ank ke jaundice..darwisy dlu ada jgk tp tk truj sgt agknya sbb dia ikut darah a sy..tp riso plk ank ke 2 ni tkut ikut papanya berdarah o..

lieyalatif said...

setelah interview ko semalam baru aku tau boleh sewa2 jek bende alah nie kan..senang gitu..takde laa nak jemur2 kat luar ....huhuhu...anak2 aku dulu sume pakat jemmur kat luar...tapi mentari pagi le...yg tak panas sgt tu...siap pakai spek lagi hahaahahaha....

somey gile dhiya semalam.....sonok dpt jumpe....sori yeak dhiya awak tdo tekejut2...aunty membebel kuat sgt heheehehehe.....nanti aunty boh gambar awak dlm blog aunty yeak sayang....

Nida said...

semoga cepat pulih.. lama tak jenguk Izan, sedar2 dah tambah ahli keluarga.. tahniah