Opsss.. ini bukan cerita pasal Ultraman Mebius... but
Sharp Mebius PC-AL70G punya cerita.. heheheh
End of this month one of my Deputy MD is going back to Japan... Dah 3 tahun dah dia duk Mesia nih. Normally memang contract diaorang ke Mesia memang 3 tahun la. Last week tiba-tiba dia duk cari aku jekk.. Aku plak asyik lesap dari ofis attend ntah apa-apa isu sane sini *ceh cam YB plakk. Ops bukan yg berhormat.. Yang Berkhidmat.. he he*. Balik2 ofis anak buah aku sampaikan message mengatakan my Deputy MD nih, japanese mintak tolong back upkan personal data.. Isk isk iskk.. dah la dia duk jauh at another building.. mentang2 la kitaorg ni IT, personal PC pun sokmo suh kitaorg support sekali.. iskk iskk iskkkkk..

Anyway sebagai seorang YB yang berdedikasi*ha ha ha!*, dapat-dapat message terusla call dia balik..perbualan setelah alih bahasa Japanese-Rojak Malay:

Aku : Err.. saya dengar tadi Ushirobata San cari saya. Kenapa yaa..?

DMD : Haa.. saya nak mintak tolong awak disposekan HDD PC saya ni.. deletekan data and musnahkan terusss HDDnyer...

Aku : *Oooooo.. disposeee, ingatkan back upkan. Betul nak dispose ni sampai tahap dah suh hancurkan terus HDD* Ohh.. nak dispose dengan PC nyer sekali ke?

DMD : Ha ah.. lagipun PC saya ni dia punya bateri pun dah kong. Saya nak buang je terus tapi nak make sure data/HDD tu dimusnahkan

Aku : Err... dah berapa lama pakai PC tu?

DMD : Ada la dalam 4 tahun

Aku : Err.. apa kata kalau Ushirobata San bagi je PC tu kat saya *Dengan tak berapa segannyer tanya HA HA HA!

DMD : Awak nak kerr..? boleh tak de masalah tapi make sure HDD tu well erase. Tapi tulah baterinya, power tak berapa elok dah

Aku : Ok tak pe. Beghehhhhhh....

Maka selang 3 hari aku pun datangla ke ofis DMD aku untuk tolong 'dispose'kan notebook PC DMD aku .. he he he.. Barulah best asyik buat amal jariah sekali sekala dapat terus barang yg diamal jariah kan he he he

Malam semalam bawak balik rumah terusla clean up apa-apa yg patut kat Notebook PC tu.. check bateri memang kong tapi as long power adapter switch ON no problem. Ya.. Sharp Mebius PC-AL70G. Processor AMD Athlon 1.6Ghz, Memory 768Mb, HDD 80Gb.. Okay sangat la utk Danish buat main game! ha ha ha... FREE maaaaa....!!!

Sambil2 aku test power masuk Notebook PC tuh Danish pun keluar dok main PS2 kat dalam bilik..

Danish : Whoaaaaa.. PC baru ke mama?

Aku : *ye la BARU kat rumah ni.. tapi bukan PC BARU * Haa ahhh..

Pantas tangan Danish menekan Switch On button PC. Danish kalau setakat on PC cari game tu memang aku rasa sejak umur 3 tahun lebih dah pandai buat sendiri...

Danish : waaaa.. I LOVEEEEEE COMPUTERRR!!!!

Komennyer Danish SPONTAN!

Ehhh.. dia pulak yang excited lebihh.. cam tau-tau jekk.. hahahahahaha!

Anyway lepas ni project clean format buh WinXP English version instead of japanese version kat dalam PC nih.. best best bestt!! he he he

3 sweet comments:

☆ lieya latif ☆ said...

wah izan...rezeki terpijak tu...untung laa izan, eh lagi untung lagi si danish hik hik hik...budak2 skrang kecik2 pun dah ade laptop sendiri kan.......

tul tu, bateri kong takpe as long as die punye power supply okey lagi kan

IZAN said...

tu laaaa.. seuntung2 mak nyer untung lagi anaknyerrr! hehehe..
tu la budak2 sekarang. Teringat Izan masa memula tengok mouse computer pun dah form 4 instead of type comand prompt masa tu memang JAKUNNNN giler laaaa.. hahahahaha

*** said...

Syoknyer dapat notebook free...ni tengah carik untuk Aina gak nih...dia dah start belajar komputer kat school...