Balik dari ofis, dah masuk susur ke Taman PP aku ternampak gerai jual durian tepi jalan disebelah kiri. Mase tu aku duk line yang paling kanan.. sempat minda berfikir
' alamakk.. duriann la! Mase pregnant dulu nak makan durian meluap2 tapi banyak kali kena bersabar takut panas.. ni dah boleh makan takkan tak nak sambar kottt..!'
Segera aku buat U turn then U turn lagi sekali lantas berhenti di tepi jalan
Ada 3 longgok durian
1) RM8/kg 2)RM10/kg 3)12/kg
Aku pilih sebiji dari longgokan ke-3... timbang lebih kurang 1.5kg = RM 17...
duit bertukar tangan. Aku balik dengan senang hati. Bau durian menusuk hidung..
biasa beli memang tak banyak, sekali makan je sbb Abang pun bukan hantu durian sangat. Beli banyak2 tak habis jap lagi berbau satu rumah! So beli sebiji, sekali hadappp.. sampah terus buanggg!
Sampai rumah aku balun la durian ngan Abang.. Danish jakun.. kalau hulur dijawabnyer 'iyekk'!
Buka-buka tengok ada la 7 ulas... termasuk beberapa biji 'kucing tidur'... rasa sedapppp..nyum nyummm tapi 7 ulas jekkkk..? Abang geleng kepala... mahalllllnyerrrrrr. Seulas RM2.42!
Anyway.. aku tetap puas hatiiii.....he he

2 sweet comments:

umeboshi said...

izan, beberapa biji kucing tidur tu, apa makna? beli sebiji je? ekkeke.. puas tak mkn? nak mkn lagi tak?

izan said...

Re Umeboshi,
'Kucing tidur' tu maksudnye ulas durian yang betul-betul ada seulas je kat satu kulit durian tu... bentuk ala-ala karipap gituuu. Tu memang tang peberet tuh! Masa beli tu ada la dalam 3 ulas kucing tidur. memang best giler. Tu la, kalau terpandang lagi kedai jual durian tepi jalan mata memang tak lepass.. jelinggggggg maut!..heheheh