Lenguh2 tangannnn menyain uhuhuhu
Lenguh2 tangannnn menyain uhuhuhu
Assalamualaikum....
Aha sejak mencuba masak wet butter prawn masa balik johor hari tu mmg teringin nak masak lagi balik rumah kang.
Kebetulan Abang ada beli daun kari dan sotong... terus teringat nak buat lagi!
Petang tu balik kerja Papa gi beli barang2 dapur aku standby jaga budak2 sambil prepare nak masak. Kirim la beli kacang panjang & susu cair (walopon susu cair bertukar jadi susu rendah lemak kekeke).. hasilnya.... taraaaa! Makan dengan salad + sesame dressing dan nasi goreng planta pecah telurr. Pernah makan menu lebih kurang camni kat Q-Thai cyber tu yg datang semangat walopon terlebeyy masin sudaaa kikiki
Wednesday, January 29, 2014
Labels: My lil kitchen, Rumahku Syurgaku 5 sweet commentsAssalamualaikum...
Ahaa pejam celik pejam celik dah 2 bulan kak ton tak bermaid uhuuuuuu. La ni kat rumah dah kena cari idea create 'system' utk menambah kecekapan nak handle rutin harian walaupun masih kena improve lagi. Especially bila Tuan Besar request nak dinner kat rumah kalau boleh... ye la kalau tapau pun nak menunggu satu hal... nak makan kat kuar memalam pun satu hal dgn anak nak buat homework bagai. Makan kat luar pun bukan order terus siap atas meja kadang terpaksa menunggu queue order plak jadi sememangnya dinner kat rumah yg paling selesa utk anak2 termasuk mak pak nya sekali huhu.
So hujung minggu dah start ready dengan bahan2 masak. lada blender, bawang blender and bawang kupas bagai kan. Lauk basah pun packing utk sekali masak siap2 so kalau nak defrost terus utk sekali hidang. Stock kuih muih frozen (popia otak2/karipap etc) pun dah standby as variasi sarapan Danish Dania ke sekolah.
Yg best bukan takat tu je... lauk dah siap masak pun Mama frozenkan kekeke. Dah alang2 ada deep freezer (asal2 beli utk simpan stock EBM) so selain simlan EBM boleh la simpan lauk frozen jugak hihihi.
Baru2 ni masak sambal sotong. Kemain histeria melompat2 masing2 bila tau mama masak lauk sambal sambil bauk lada tumis kat dapur kennnn. Sambal tumis Danish biasa la 24 jam mmg ada stock dlm peti ais yg tu biasa tak keluar utk buat lauk just utk Danish kalau dia nak makan 'nasi lemak' dia tu kan so sambal sotong tu masak asing utk lauk hidang. Lepas masak asingkan separuh simpan dlm deep freezer. Agak2 emergency tak sempat masak boleh la keluarkan tinggal perangat je nanti hew hew heww