Assalamualaikum....
MCO day#77
Fasa PKPB


Hari ni nak share resepi sambal belacan...
Ahaa... sambal belacan je kot kan. Tapi yelah lain orang 
lain cara pembuatan dan bahan.
Resepi asal ni Izan belajar dari kejiranan di kampung belah suami...
masa tu ada kenduri... dan bila rasa sambal belacan diaorg ni sedaplah!
So Izan tanyalah apakah resepi dan bahan-bahannya.. 
maka dapatlah seperti yang di bawah ini. 


Tambah pulak pekena dengan Timun Sulung petik tepi rumah.
Sejak-sejak PKP ni memang #stayathome je.
Sempat la nak tengok2 keliling rumah kan.
Dan sempat jugalah En Suami bercucuk tanam dan berkebun
Seronok sungguh dapat petik dan makan ulam-ulaman hasil tanaman sendiri
puas dan seronok dia lain macam !


TIPS :
Lagi satu... kalau Izan buat sambal belacan,
Izan lebih gemar guna 'Hand Blender'.
Lebih mudah dan ringkas. Tak perlu tambah air pun.
Nak basuh pun senang berbanding guna blender biasa. 
Seelok-eloknya guna Hand Blender  yang Tri-blade ya.
Kisarannya lebih halus berbanding hand blender 2 mata. 
Contohnya Izan guna Jenama Kenwood. 
Lebih kurang macam model ni ya  -

Ok berbalik pada resepi... 
Jom kita lihat! 




Bahan- bahan

20 batang cili padi
3 batang cili besar
1/4 labu bawang besar 
1 biji bawang putih
1 inci belacan bakar
1 tsp Garam
1 tbs Gula
Air asam jawa / Limau kasturi




Cara-cara

1. Goreng layukan bawang besar, bawang putih beserta belacan bakar.
(bawang tak perlu hiris)
2. Potong-potong kecik cili padi dan cili besar
3. Kisar kesemua bahan-bahan pada langkah #1 & langkah#2, garam dan gula.
4. Tuangkan hasil kisar ke dalam mangkuk. 
5. Campurkan dengan air asam jawa atau perahkan limau kasturi.
6. Kacau rata dan perasakan semula gula dan garam.
Siap untuk dihidang.



Selamat mencuba!

NOTE : 
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan, 
boleh layari 


#staysafe #daridapurizan  #kitajagakita

Terima kasih!

0 sweet comments: