Assalamualaikum....
MCO day#65
Ramadan day#28


Hari ni nak share resepi Chai Masala Tea
iaitu sejenis teh yang dibuat dengan masak diatas api bersama herba terpilih.
First time minum Teh berherba ni di Restoran Arab Saba. 
Walaupun rasa pelik sikit tapi bila diminum panas-panas... eh boleh tahan juga sedapnya!
Lepas dari tu selain minum di restoran, pernah juga dihidangkan oleh office mate En Suami, 
expatriate dari India ketika kami berkunjung ke rumah beliau.
Minum pulak panas-panas lepas pekena roti canai yang panas2 juga baru di masak atas kuali... Memang kaw sungguh!
En Suami selalu juga minum Chai Masala Tea ni jika out station ke India.
Di sebabkan dah lama tak minum minuman ni, Ramadan lepas Izan 
buat khas untuk En Suami untuk sessi M.O.R.E.H
 (sebab hari tersebut En Suami yang masak juadah).
Memang gembira sungguh En Suami menikmati Chai Masala Tea di hidang panas-panas.
Katanya boleh lawan la 'taste' kat India sana nunn.. wahhhh!
Nak tau caranya? Jom kita lihat ;)




Bahan- bahan

Sukatan untuk membuat 1 kole Chai Masala Tea
(Kira kira 500 ml)
5 Uncang Teh
3 cm halia
2 batang kayu manis*
3 butir bunga lawang*
4 butir bunga cengkih*
4 butir buah pelaga*
300 ml air
200 ml susu cair/susu segar
2 sudu susu pekat
2 sudu madu/gula  (optional)


Cara-cara

1. Panaskan periuk (Sauce pan) di atas api.
2. Masukkan rempah bertanda * dan sangan sebentar
3. Masukkan air dan halia. Biarkan sehingga air mendidih.
4. Masukkan teh dan renehkan sebentar dengan api sederhana.
5. Apabila kelihatan sedikit pekat (teh telah sebati), masukkan susu cair dan susu pekat.
6. Kacau sehingga mendidih kira-kira 5 minit.
7. Masukkan gula/madu secukupnya. Kacau rata dan matikan api.
8. Tapiskan dan sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba!

NOTE : 
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan, 
boleh layari 


#staysafe #daridapurizan  #kitajagakita

Terima kasih!

2 sweet comments:

Acuyuhan said...

SELAMAT HARI RAYA!! best entry ini.. done follow u, follow me back.. tq
http://acuyuhan.blogspot.com/

*∽ IZAN ∽* said...

Salam perkenalan.
Thanks for visiting my blog

https://sweetomoide.blogspot.com
https://daridapurizan.blogspot.com


Done follow your blog dear. Take care!

~ Izan ~