Kali ni Izan nak share resepi Mango Cheese Cake
tanpa menggunakan oven, cair di mulut dan confirm jadi!
Sukatan untuk loyang 7 inci. Jom kita lihat.
Bahan- bahan
3 biji buah mangga
( 1 biji lapisan 2, 1 biji lapisan 3, 1 biji topping)
20 keping biskut Marie
250 gram cream cheese
200 ml Whipping cream
70 gram butter
70 gram gula kastor
70 gram gula kastor
2 tbs serbuk gelatin
(1 tbs utk lapisan 2, 1 tbs utk lapisan 3)
1 tsp esen vanila
1 tsp jus lemon
Cara-cara
Lapisan 1 : Lapisan kerak (Crust)
1. Tumbuk hancur biskut marie.
2. Cairkan butter separuh dalam microwave dan curahkan kedalam adunan biskut Marie yang telah dihancurkan tadi.
3. Kacau rata dan masukkan ke dalam loyang. Padatkan.
3. Kacau rata dan masukkan ke dalam loyang. Padatkan.
4. Simpan di dalam peti sejuk kira-kira 15-20 minit.
Lapisan 2 : Lapisan berkeju (Cream cheese)
Lapisan 2 : Lapisan berkeju (Cream cheese)
Bahagian 1 : Puri Mangga
1. Cairkan serbuk gelatin. Caranya campurkan sedikit air ke dalam serbuk gelatin. Bila sudah larut, masukkan sedikit air panas dan kacau lagi.
Biarkan sebentar.
Biarkan sebentar.
2. Kisar isi 1 biji mangga dan campurkan dengan gelatin yang sudah dicairkan tadi.
Bahagian 2 : Bahan berkeju
1. Masukkan cream cheese, gula kastor, esen vanila, jus lemon serta puri mangga (Bahagian 1)
dan putarkan sehingga sebati.
2. Putarkan/wisk whipping cream di bekas berasingan sehingga kental.
NOTE : Jangan wisk terlalu lama. Cukup sekadar tekstur berubah kental. Jika tidak cream akan pecah.
NOTE : Jangan wisk terlalu lama. Cukup sekadar tekstur berubah kental. Jika tidak cream akan pecah.
Campurkan bahagian 1 dan bahagian 2. Gaulkan sehingga sebati.
Tuangkan ke atas lapisan 1 dan simpan di dalam peti sejuk selama 4-5 jam.
Tuangkan ke atas lapisan 1 dan simpan di dalam peti sejuk selama 4-5 jam.
Lapisan 3 : Puri Mangga
1. Kisarkan 1 biji buah mangga sehingga halus.
2. Cairkan 1 tbs serbuk gelatin (teknik seperti bahagian 1 tadi).
3. Campurkan cairan gelatin dan kisaran isi buah mangga.
4. Tuangkan ke atas lapisan 2 yang telah dibekukan di dalam peti sejuk tadi.
Pastikan lapisan 2 telah beku supaya puri mangga tidak bercampur dengan lapisan 2.
Pastikan lapisan 2 telah beku supaya puri mangga tidak bercampur dengan lapisan 2.
5. Hiaskan dengan topping isi mangga mengikut citarasa (potong dadu).
6. Simpan semula di dalam peti sejuk kira-kira 4-5 jam untuk mendapatkan tekstur yang cantik sebelum di potong.
Gunakan loyang spring form supaya hasil kek lebih kemas.
Sedia untuk dihidang!
NOTE :
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan,
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan,
boleh layari
Terima kasih!
0 sweet comments:
Post a Comment