Assalamualaikummmm...

Salam Jumaat semua....
ahaaa.. nak wat entry malu malu kucing
beginner DLSR baru nak belajar menembak ha ha ha!
Masa dlm pantang dolu ada la terjumpa voucer groupon ni kan..
Outdoor Photoshoot Class kat Putrajaya gitew..
aku yg masih sebulan jagung berDSLR pun tak lepas
peluang la kononn..
so hari yg di nantikan tiba. 1st April ari tu 
aku register utk attend kelas nih.
So 1 April tu lepas siap masak breakfast & lunch
*syarat SAH utk aku attend outdoor activity*
maka terus la menuju tempat berkumpul iaitu Putrajaya.

*layan gambar2 ala-ala pro la konon.. buwekksss! kekekeekke*

Ahaaaaa.. tapi sebenarnya bila attend kelas ni rupanya baru aku 
tau. Patutnya kelas outdoor ni attend by org yang dah paham 
basic nak guna DLSR nih.. walopon dlm Voucher tu 
kata for 'BEGINNER' tapi rupanya masa kelas
tak pun ajar teori2 DLSR nih.. cettttttttttttt!!!
Aku dah le ilmu DLSR ni 0.1% jekkk.. mmg hampeh laaa...
Ada ke sampai2 sana berkumpul, lepas tu 
briefing lebih kurang terus suh ambik gambar.
Pastu instructor ada alat utk detect setting Shutter Speed & apeture
suh set kat Camera memasing...
penyudahnya aku banyak belajar dari peserta2 yang lainnn..
saborrrrrrrr je lakannnnnnnnnnn!!!!

Yang instructor pulak suh amek gambar pas tu tak paham tanya.
Aku yg tak berapa paham ni nak tanya apa pun tak tauu..! cesssss!!
Penyudahnya ntah hapa2 la aku amek gambarr.. akakkakaka
Korang nak gelak gelak laa.. sebab aku pun dah gelak
kat diri sendiri.. ekkekekekeke


Ni antara yg try snap. Baru aku tau rupanya camera aku ada minimum
zoom.. kalo dekat lagik mmg gambar blur terus uhuhuhuh


owh menu lunch kat tepi tasik Putrajaya.. nasi arab


Sessi petang pi taman Botani.. belajar amek gambar bokeh hehehehe



Antara peserta yg hadirrr

kawan kepada instructor

Ni antara hasil rembatan aku.. tak de seni pun aku tengok! akakakkak







Bermain ngan White  Balance setting (gambar atas & bawah)



Bermain2 dengan shutter speed & apeture setting...


Sekian je lah.. overall mmg tak puas hati ngan 'kualiti' instructor pada hari tu.
Peserta lain pun komplen.. isk isk iskkk

Mujur ada participant2 lain yg sudi berkongsi ilmu.
At least ada la jugak ilmu bawak balik especially 
nak gune few function kat camera aku tuh.
Malas belek manual punya pasall.. ha ha ha.
Anway.. practice make perfect!

6 sweet comments:

azzey said...

sy sker tgk gbr2 yg diambil guna DSLR nih..tp sy sendiri tak reti nk guna DSLR nih..:)

Potlee Rito said...

gambar yg diambil nice la jugak...just nk share kalo kelas fotografi utk beginner mmg kebanyakkan cam gitu la dorg ajar..ade tuh kos smpai RM700 tpi ajar sket jer..saya pun beginner tpi tips sya utk akak better kwn dgn photographer yg suke buat wedding or outdoor event..dari situ akak bleh blajar gak..lagi senang kalo ade kwn yg dh expert...sbb sya tak msuk kelas cam akak sbb fulus kureng..tpi ade kwn yg buat photographer dia yg ajak sya..ok la, pastu weekend kena belek DSLR tuh..godam sndri..insyaallah..pakar la kite nnti...nih sya kongsi dgn akak blog brother nih..mmg hebat ilmu dia..pastu tak kedekut ilmu utk kite cam yg basic nih.. http://ejadfotopoyo.blogspot.com/

Nad @ MamaZakwan said...

hebat la kak!
cantek gak gmbr2 akak tu!
pasni bleh la wat photoshoot kami 1 famili, hehe

hepi wiken dear! :)

Gieyana said...

X per..pelan2 blajar...x semua yg pro tue leh ajar kita sgt tau..kdg2 ada yg belagak..

eelobor said...

huhuhu.... terus attend outdoor eh? memang ganaz la

Aleyn said...

Aku pun baru jer join group DSLRian...hehehe....manual pun tak abis khatam lagi....

Tapi bab gambar focus memfocus yang aku suka tu pass dah kot..ekeke

Yang white balance n aperture setting + iso setting ...aku faillllll...wakaka

Apa pun....kita sama2 belajar la yerk...ader tips bagus...share2 no