Last minute registration - 31/12/2009! Akhirnya kami memilih untuk hantar Danish ke Krista, Nusaputra. Since ada yang bertanya so aku buatla entry citer sket pasal Krista. Aku pun secara jujurnya tak buh apa-apa rate pun Krista ni since Danish pun belum seminggu lagi dan dah tentu nak ukur OK ke tidak .. hujung tahun ni lah!
Anyway Danish masuk 5 years memang aku dan Abang dah niat nak tukarkan Danish to another Kindergarten. Ikut rekod Danish dah di hantar ke Montessori taman PP ketika berumur 3 tahun setengah. Tujuannya supaya Danish boleh bergaul dan berkawan since waktu tu Danish cuma di hantar ke rumah baby sitter. Danish masuk 4 tahun Yuran Montessori naik dari RM160 ke RM220 + transport RM45 = RM265! Dah nak sama rate mcm Smart Reader! Bila di fikirkan untuk 4 tahun aku & Abang masih prefer utk Danish enjoy main & berkawan dan kalau belajar pun bukan dengan syllibus yg berat so waktu tu aku tukarkan Danish ke Tadika baru yg mana ketika survey pun Danish yang pilih Tadika tu sebab ada playground! Ha ha...! Anyway kitaorang follow je Danish punya request time tu.

So bila masuk 5 years rasanya aku & Abang kena cari 1 kindergarten utk Danish terus stay 5 & 6 years sekaligus (hopefully) kalau tak kesian plak Danish every year kena cari kawan baru & terpaksa belajar benda/method & scheme baru! So ketika survey ada few Kindergarten yg bermain2 di fikiran.. antaranya Tadika Al-Hatem, CIC, PPIDC Montessori & Smart Reader. Sebenarnya kalau boleh nak cari yang Islamic but English as medium language tapi kat Taman PP tu tak banyak pilihann.. Ada yang recommend
  1. CIC - Islamic, franchise, ada kelas Iqra' & solat tapi malangnya jauh pulak dari Taman PP.
  2. Tadika Al-Hatem - Yuran yg berpatutan, Islamic dan guru2nya pun berkelulusan cuma rasanya medium language not really English dan environment - Danish not saying yes. Somehow macam not really prepared (mungkin kebetulan masa kitaorg datang tu je)
  3. Smart Reader - Semua orang tahu dengan keberkesanan system pembelajarannya especially English! Tapi branch kat Taman PP tu rumah atas kedai. Owner non-muslim. Bila tengok time table ada subjek Mandarin which is good tapi since takde plan pun nak hantar Danish ke Sekolah Cina maka we feel that we are not going to invest for the Mandarin Subject dan yang penting.. tak de playground which we considered as main priority ha ha! (Budak-budak la katerkann.. kat rumah dah la duk main game & layan TV je.. kalau gi sekolah pun turun naik tangga je haru gakk.. hu hu).
  4. Montessori - aku suka dengan silibus nye. Masa hantar 3 tahun dulu hujung tahun Danish dah kenal semua huruf termasuk bunyi B-beh, C-keh and dah boleh spell few easy words. Islamic - ada kelas iqra' lepas lunch & owner Malay. Yuran little bit lower than Smart Reader. Ada playground! Cuma rasanya macam crowded sket sebab ada student transit sekali depan Sekolah Rendah Taman PP. Jauh sket dari rumah. Anyway rasanya kitaorang akan hantar ke Montessori tu balik kot.

Dalam bercadang2 nak register ke Montessori tu tetiba duk teringat kat banner Krista Kindergarten yang tergantung di beberapa tempat kat Taman PP so ringan le tangan surf pasal Krista. 31/12/2009 tu ambik cuti dan pergi survey just untuk decide Montessori or Krista.. Tapi bila pergi Krista pagi tu... terussss confirm and register Danish! Terus dapat uniform sekali. Memang sangat-sangat last minute registration ha ha!

Anyway untuk yg masih mencari-cari kindergarten yg sesuai untuk your kids for next year ke, below are some info for Krista.
Danish tunggu Van hari ke-2

Mini Pool Danish orang ke-2 masuk kelas. Masuk2 terus dapat mainann.. suker la tu!
With his classmate. 12 students
4 years class. More spacious
Ada 2 classes for 5 years and 1 class for 6 years (not in picture)
E-Discovery Lab
Rak kasut Danish
Some parents yg datang hantar anak 1 st day
Activity area


About Krista Nusaputra

1. Affordable fee -RM180/monthly compare to other franchise
2. English as Medium (Hopefully. Kalau mengharap mamanyer .. tak dapek nak nolong)
3. New branch. Danish 1st batch. Means everything is so new..!
Facilities & friends (Di baca sebagai - senanglah Danish nak cari kawan sebab semua orang belum ada kawan.. he he)
4. Owner non-muslim
5. Ada subject Jawi & Fardu Ain. Guru dari KAFA.
6. Transport - affordable fee. RM30- 2 way.
7. Dekat ngan rumah.. he he
*
*
*




Walaupun tak memenuhi 'semua' kriteria yang kitaorang nak.. tapi rasanya fair enough.
Apa pun hopefully Danish happy dengan 'Sekolah' barunyer...! Happy learning ya sayang..! Muaahhhhhhhh!!!

6 sweet comments:

Aleyn said...

Wah...sungguh besar tadikanyer....yg kat area rumah aku...kecik jer...

Semoga Danish gumbira sambil belajar.....Go.Go ..Danish Aiman!!

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

mimi pernah dengar tentang krista. memang bagus.. tapi kat sini mimi tak pernah nampak mana2 krista, so mimi tak leh nak survey..

mimi dari dulu minat smart reader (SR).. tp satu yang mimi tak berkenan kat SR sebab dia rumah kedai. macam izan cakap tu la.. walaupun tau SR pun silibus sangat bagus..

sebab tu mimi decide hantar farhan kat Q-dees.. rmah sebuah, tapi dah buruk sikit sebab Q-dees ni dah beroperasi since 1983 (masa ni mama dia ni baru darjah 1, heheh).. guru2 kat sini semua dah tua2 sebab dah mengajar berbelas2 tahun.. owner pun chinese tp ada sorang ustazah..

next year nak hantar emily ke Q-dees jugak, tapi tau tak emily cakap apa? adik tak nak, adik nak masuk smart reader.. (ni gara2 tengok iklan, i'm smart reader kid).. dia demand jugak nak masuk SR.. heheh letih nak layan anak dara sorang tu..tp rasa hantar dia ke Q-dees jugak kot. tengok la nanti..

btw cantik giler sekolah danish. suka tengok sebab kalerful, mesti danish rasa seronok nak datang sekolah hari2..

sori celoteh yang panjang pagi2 ni..

☆ lieya latif ☆ said...

wah cantik krista kat situ kan...krista kat seri kembagnan ni biase2 jek......aku pun suke perancangan ko kat danish....aku pun camtu izan...budak2 ni takleh jugak kalo persekitaran asek betukar...sian nak cari kawan baru kan...

aku tahun 2011 kot insyaallah nak pilih cic....aku beknan gak ngan carenye......

semoga danish belajar rajin2 okey!!

ibu 2AZ said...

ermm pasan gak banner krista nih kalo g pp. ina pun last yr..carik pre-skool skalik daycare for aiman..adik2 pun setempat..duk taska..
tapi mmg cantik lah envi kelas kat situ kan..to danish, belajar rajin2 kay..

Mama Cyg said...

http://akulahputeriraja.blogspot.com/2012/12/kindergaten-huntinghasil-pemburuan.html

linda afzan said...

salam..sis maaf nk tny..krista ade belajar mandarin ke..sebab nk cri tadika yg mengajar mandarin dan ade cikgu melayu.