Assalamualaikum...

Wah wah wah .. throwback sangatt. Actually 18 march yg lepas genaplah Delisha 3 tahunn...
what? 3 tahun dahh?? cepat nyer Delisha besarr huk huk huk!


Untuk record Delisha masih lagi breastfeed! Aku berjaya pump sampai Delisha 2 tahun... lepas 2 tahun aku stop pump (sebab sunnah kata 2 tahun menyusukan bayi dengan susu badan) tapi still continue breastfeed. Kalau ikut record.. Dania dulu menjelang dia 3 tahun aku dah stop BF dia... the next day tu terus demam Dania 3 hari... kali ni ingat nak stop bila Delisha masuk 3 tahun tapi nampaknyaa... rasa macam hiba pulak sebab dia lah paling baby lepas ni tak de dah huk huk huk!
 Frankly bf ni sebenarnya ubat paling mujarab tauu... ubat pujuk paling mujarab... merajuk la teriak kuat mana dia pun tapi kalau mama dia datang pujuk offer nak bf dari nanges2 tu memang boleh diam terus!  Memang baby (she will be my baby forever)  paling calm dan comfort bila berada dalam pelukan ibu dia macam tu kann... mmg anugerah Allah yang sangat powerful hokey.!


Anyway berbalik pada cerita... ok kali ni birthday Delisha jatuh pada cuti sekolah . Walaupun tak tepat hari tapi sekali harung dengan Mak Ngah dia jadi celebrate la sempoi2..



Birthday girl - Mak Ngah & Delisha.
Selamat Hari lahir.. semoga terus dilimpahi dengan kebahagiaan dan kasih sayang yg berpanjangann.. aminnnnn!!





potong kek sambil minum petang yg ringkasss



us!!

gambar bawah.. Dania, Delisha dan Dhiya dengan new hair cut.
Actually Delisha ke Cerborric Dermatitis baru2 ni...
dengan berat hati Mama hantar dia potong rambut.. huwaaaaa!!


Malam sebelumnyer bawak mak gi dinner kat Kota Tinggi.
Sayang emak.. semoga Allah sentiasa lindungi dan pelihara kesihatan ibuku aminnn


Mak Ngah yang recommend tempat ni. asal2 nak makan 
pulut mangga ala thai jugak.. tapi malangnya managment dan bertukar.
tapi sebab dah sampai just proceed je lah kan


order order orderrr


antara menu.
Tomyam dia sedap sangat! tomyam putih... tapi aku rasa mcm tak pernah makan
yg rasa macam ni. Sedap nko!



ok makan time!


Overall makan sini memang sedapp.
Setiap masakan tu berasa orang kata...
memang berbaloi2..
yang penting masa yang kita spend bersama keluarga tercintaa...
muaaaaaaaaaaaaaahhh!!!!

Assalamualaikum...

Ok saje nak ngadu sikit.. 
aku ni nak update blog pun kemain la susahh.. tak cukup masa aku 24 jam sehari..
pastu sekali update gambor pun tak dan letak watermarkk...
tak pasal2 ada orang cilok.. share dalam FB dia... promote bisnes dia tapi 
tak pun kredit kan pada owner aka aku 
mula2 masa mula viral aku tengok pun terkejut.. tak tau la kalau kome pun pernah tertengok ke tidakk... tapi... aish macam kenal je pinggan tu..
ye la aku yg shoot gambar mestilah aku ingat kann...

Actually aku dah try pm dia mintak tolong at least kreditkan lah sebab pada aku 
dia menggunakan aset orang lain untuk keuntungan dirinya sendiri kann..
atas susah payah orang lain plak tu...
tapi dia buat tak layan jerr...
dalam komen tu masa mula2 aku tegur utk kreditkan  pada owner.. 
ada jugak owner lain komen yg owner pun terkena sama cam aku.. 2 resepi dia
dalam 'album jom kurus secara sihat' tu dicilok tanpa izin... 
last2 si Um**claim kata sumber dari perkongsian rakan2 di FB 
uhuhuhuhuhuhuh .. agak kelakar jugak lah.. sebab aku pun tak kenal dia dan resepi asal dari blog masakan aku yg sememangnya dah lama tak berupdate .. resepi ni pun tahun 2012 dulu :
http://sweetrecipesgallery.blogspot.my/2012/02/asam-rebus-selar-kuning.html


actually mmg aku buh kat blog utk sharing pun .. tak de masalah pun nak refer memang ku halalkan...  untuk personal reference ok lah tapi kalau nak guna utk keuntungan diri sendiri at least kreditkan lah kann...sopan la sikitt kann.. kannn  .. tapi ni... hmm hmmmmmm






La ni tengok like dah cecah 3200... .....
 tapi hmmm... hmmmmmmm..... tak baik tauuuuuu! huk huk!
Assalamualaikum...

Ahaa.. bila mood rajin angin kus kus datang... kadang weekend langsung tak keluar rumah...
sibuk mengemas.. masak makan.. kemas.. masak makan dan kemas lagi wahahhahah
almaklumlah sejak2 tak de maid ni... semua sendirian berhad. 
so kena pandai2 le memultitaskingkan diri uhuhuhuhu

Ok weekend lepas pun sama... duk rumah kebetulan bahan2 utk mengrill ada.. so apa lagi ..
mengerill lah kita yerr.


Gambar adalah set hidangan ~ The KING'S PLATER
sebab apa... ? nko tengok se western2 menu.. mesti ada gak selit cili padi tu kikikiki!

OK .. sebenarnya sempoi jek resepinyer... sambil2 mengemas keluarkan ayam.. 
defrost dan perap dengan sos black pepper dalam 15 min.


Lepas perap grill guna pemanggang ajaib... dalam 30 minit jugak.
Sambil2 tu masak nasi butter. Bahan campak2 sempoi jekk..
2 sudu butter, kiub ayam 1, garam dan daun pandan. 
Then agak2 ayam dah nak masak masukkan lobak merah , kentang dan 
daun / batang saderi. Tabur je no. Bila dah masak bukak penutup pemanggang
ajaib tu keringkan sket ya


Then taraaaaaaa!!! Lunch set siap sudah. Kuah gravy aku lagi ngelat..
bancuh sos BBQ dan sos lada hitam.. buh air panas sikit (sebenarnya nak kocak botol 
sebab dah nak habis hihi).. then tuang je 
atas ayam panggang tu.. sedap dan segera sangat uollsss! ahhahah

Lepas makan.. kena lak cuaca panas2 ni.. apakata sejukkan tekak dengan 
Banan Split! Gigih aku cari eskrem bowl. 
Tau je lah aku kann.. kalau naik sheikh tools pun semua nak complete kalau ada wahahahhaha!


Last but not least... petang2 gigih gak buat Banana Cheese.
Semi hand made la tapi... ngelat jugakk.. beli goreng pisang 
panas2 kat luar.. balik potong kecik2.. tuang susu manis...
sagat Cheese pastu buh chocolate syrup..


Ambik nko.. laris ni budak2 makan time panas2!
aku cilok resepi ni tengok orang buat masa balik kampung bulan lepas.
Memang lemak berkrim disukai ramai wahhahahah
tak caya? cuba lah! hihihi