Salam...
Sejuk pagi sabtu nih..
Kat umah tengah fikir nak masak apa hari ni..
Anyway nak share resepi SUP TULANG. Sedap di makan time sejuk-sejuk camnih.
Mama Zharfan pernah tanya masa publish sup tulang ni nak raya hari tu tapi sampai sudah tak sempah hapdett.. Sorry sesangatt.Baru-baru ni ada buat lagi SUP TULANG masa
makan-makan sempena cuti sekolah yang lepas so resepi fresh masih ingat terus hapdet kat blog
takut lupa lagi huhu.
Anyway resepinya ada kat bawah ni.
Kalau nak tengok koleksi resepiku yang lain-lain bleh layari
Bahan bahan
2 Kg tulang lembu
2 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
2 Kg tulang lembu
2 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 sudu jintan manis - dikisar
1 sudu jintan putih - dikisar
1 sudu ketumbar - dikisar
2 inc halia - dikisar
1 bunjut sup tulang
Rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, etc)
1/2 kiub ayam
2-3 keping asam keping
Daun sup dan bawang goreng - bahan tabur
Garam secukup rasa
Cara-cara
1. Bersihkan dan rebuskan tulang lembu terlebih dahulu sehingga sedikit empuk (kira-kira 30 minit)
2. Kisar bawang besar, bawang putih, jintan, ketumbar dan halia. Masukkan kesemua bahan kisar kedalam periuk. Masukkan rempah sup bunjut dan bahan-bahan rempah tumis ke periuk. Masukkan kiub ayam dan garam secukup rasa.
3. Renihkan selama 30 minit lagi. Rasakan rempah sudah sebati baru masukkan asam keping. Renihkan lagi seketika. Matikan api.
4. Taburkan daun sup & bawang goreng.
5. Sedia untuk di hidang bersama sambal kicap.