http://sweetomoide.blogspot.com/2007/01/hilangnya-sebutir-berlian.html
Tentang Emak :-
+ Ketika aku disekolah tadika, Emak yang pernah berjalan kaki sejauh 20 minit perjalanan sehala dibawah panas terik semata2 kerana mengambil aku pulang dari tadika kalau Abah sibuk berniaga atau ke kebun.
+ Masakan special Emak yang aku hampir tak pernah jumpa orang lain masak
- Kulit ayam sira sambal
- Lempuk durian
+ Yang paling aku suka dan WAJIB emak buatkan ketika hari lebaran
- Lepat (Beras yg sicampur kelapa parut, udang kering & kacang).
- Even masa aku further ke Japan pun Emak tak pernah miss hantar!
+ Dari aku Form 1 masuk asrama diKuantan, hinggalah ke AAJ-UM dan ke Japan, Emak tak pernah gagal hantar 'parcel' untuk aku hampir setiap bulan selama lebih 10 tahun lamanya... Dalam parcel tu biasanya akan terkandung makanan kegemaran aku disertai ingatan dan kasih sayang Emak...
Banyak lagi jasa dan pengorbanan emak yang tak mampu nak aku huraikan disini sebab terlalu banyak. Yang pasti Emak sentiasa ada ketika aku memerlukan.. Emak sentiasa disisi tanpa jemu mendidik dan memberi pesanan. Jasa dan pergobanan emak tak mungkin dapat aku balas.. Terima kasih emakk....
Untuk diriku sendiri, aku berdoa semoga aku sentiasa diberikan hidayah dan pedoman agar sentiasa dapat menjadi ibu/isteri yang sentiasa mengasihi dan dikasihi oleh suami dan anak-anak tercinta. Aminn....
Anyway, Abang yang pernah masak rendang dulu! Masih aku ingat 3 tahun lepas. Hari tu aku balik kerja lambat.. sampai rumah tengok ada 3 lauk terhidang atas meja dan salah satunya Rendang air tangan Abang! Masa tu memang aku rasa kagummm & tabik springggggggg abes kat Abang sebab aku sendiri pun tak pernah/berani masak rendang!
Anyway, ni pun upon my dearest Abang punya request sempena berakhirnye minggu2 kerjaku yang superb busy. Abang punya pasal petik jari aku tunaikannn.. heheheh. Resepi aku refer kat http://www.myresipi.com/top/detail/133 (thank you dear) and for my version for my future reference is as per below:
Bahan-Bahan:
1/2 kilo daging - Dihiris dan direbus selama setengah jam
Bahan Kisar :
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 5 ulas
Lada kering 10 biji (2 sudu yg dah kisar)
Serai 3 batang
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci
Bahan2 lain :
Rempah kurma 1 paket
Santan pekat 1/2 biji
Air asam jawa
Gula/ gula merah
Garam & kerisik
Daun kunyit ( dimayang)
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rempah kurma dan tumis hingga wangi. Masukkan daging yang telah direbus tadi bersama air rebusannya sedikit. Bila daging sudah sebati dengan rempah masukkan pula santan. Setelah lembut masukkan pula air asam jawa, gula & garam secukup rasa. Bila siap masukkan kerisik dan gaul hingga sebati. Taburkan daun kunyit yang telah dimayang, gaul rata dan sedia untuk dihidangkan!
Rating dari Abang : 10 bintangggg!!!!!! HE HE HE.
So hari tu aku masak - Rendang daging, ayam goreng, terung masak sambal dan sayur masak lemak... Rebus nasi impit sket buat cecah dgn rendang utk tea-time :). Memangg bestt giller lahh!