'Papa ada beli lauk?'
'Ada.. beli ikan kerapu. Masak stim ye '
'Allright!'
Aku pun mencongak-congak resepi masak stim yang pernah aku masak. Teringat few years back tengok resepi artis mane tah kat TV
Lebih kurang cam ni laaa
Kerapu Masak Stim
Bahan-Bahan
1 Ekor Ikan Kerapu
50 gram Cendawan putih
2 batang jagung muda
1 bungkus enoki (cendawan jepun)
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
10 biji cili padi
1/2 inci halia
2 helai daun limau purut
1 batang serai
1/2 biji limau nipis
1 sudu sos tiram
NOTE: Perlu diingatkan, semua sukatan adalah anggaran semata-mata. Boleh diubah mengikut citarasa masing-masing
Cara-cara
1. Hiriskan bawang besar, bawang putih dan cili padi . Halia & serai ditumbuk pecah. Cendawan & jagung muda dihiris.
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dah tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga naik bau.
3. Masukkan kira-kira 2 cawan air. Masukkan sos tiram, sedikit kiub ikan bilis dan garam secukup rasa
4. Masukkan halia, serai dan perahkan jus limau nipis. Adjust rasa secukupnya
5. Setelah kuah mendidih, masukkan ikan kerapu, jagung muda, cendawan putih & daun limau purut. Tutup dan biarkan sehingga kesemua bahan masak. Siap untuk dihidangkan!