Satu hari balik dari kerja teringat ada beli isi kupang & simpan dalam peti.
Balik tu tanya Abang, ' Kupang masak apa yang best yekk..?'
Jawab Abang ' Masak macam Along buat siput sedut hari tu... '
Aku pun mencongak-congak mengingatkan 'rasa' masakan siput sedut Along hari tuuu..
Resepinyer memang la aku tak tauu.. tapi berdasarkan 'rasa' yang aku ingat tu agaknyer
lebih kurang macam ni laaa.. so maka dengan itu, aku catatkan disini untuk rujukan dimasa akan datang supaya aku tak lupa masakan resepi ku ini.. Aku namakan masakannyer
'Kupang Tomyam Berlada' heheheheh
Kupang Tomyam Berlada
Resepi
Bahan-Bahan
200g kupang yang sudah dibuang kulit1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji lada merah
1 sudu cili kering yg sudah dikisar
1/2 inci halia
2 helai daun limau purut
1 cubit perasa ikan bilis
1 sudu sos tiram
1 sudu paste tomyam
1 sudu sos lada hitam
Garam & gula secukup rasa
Cara-cara memasak
1. Kisarkan bawang besar, bawang putih dan lada merah
2. Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan kisar & halia
sehingga naik bau
3. Masukkan cili kering yg sudah dikisar *selalunya sentiasa ada stok dlm peti*
4. Bila sudah kering sedikit dan naik minyak, masukkan sos tiram, sos lada hitam & paste tomyam bersama sedikit air
5. Masak sehingga mendidih, masukkan garam & gula serta perasa ikan bilis secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan kupang & daun limau purut. Kacau rata dan siap untuk dihidangkan!
Rasanyerr..? emmmmm boleh tahannnnn.. !! cubalah sendiri!!