Assalamualaikumm...

Wah wahh.. sedar tak sedar dah 22 hari kita berpuasaaa.. 
sungguh pantas masa berlalu!
Alhamdulillah.. tahun ni Danish masih puasa penuh!!!
sangat-sangat bersyukur dengan perkembangan Danish
walopon selalu goyah bila dah nak dekat waktu berbukaa
lagi2 kalau makanan dah tersedia atas meja! 
Kena la pujuk dan pujuk supaya terus bertahann!
Dan Alhamdulillah sampai hari ni masih puasa penuh!!
Well done Danish..!

Ahaa.. entry kali ni nak update pasal beberapa juadah 
yang sempat aku masak untuk berbuka.
Sebenarnya tak berapa nak rajin sangatt.. banyak terjah 
bazaar Ramadhan je.. sementelah bazaar Ramadhan
kat area rumah tu bleh tahan jugak banyak gerai nya.
Aku dengar sampai 100++ gerai! mana tak buntang nafsu makan
sekali ronda! ekekekkek


Aku rasa masuk minggu ke-2 baru rajin nak masakkk.
Ni semua yang masak lepas balik kerja lahh. 
Menu Maggi Gorenggg favourite Danish


Hari lain.. sempat masak Mee Kuah resepi keluarga Abang
Aku masak Mee Kuah, Abang wat cekodok.. sungguh rajin En Hubby aku ni kann..
muahh muahhh!


Ni rupa Mee Kuah dah masuk dalam pinggan



Aha.. ni sebenarnya juadah pertama yg aku masak balik kerja..
sempat masak Mee Kari & tebar Roti Jala siap..!! Licinn!!! ekekekekke


Ni juadah yang baru masak semalam... Western skett.. 
Bolognese Spagethi, buat Onion Ring & Garlic bread stick, bancuh Mushroom soup segera
& Goreng Wedgess..! Wallaaa...!


First time buat Garlic Bread stick ni. Simple je rupanya.. lain kali bleh buat lagi.
Aku tak pakai pun italian bread tu.. kerass.. pakai Roti Masimo potong 3, sapu 
adunan 'garlic butter' dan terus toastkan 2-3 minit siapp!! Sempoi habiss!! 
aku suka makan benda ni.. lepas ni leh buat lagiii!!

Ada gak wat Pecal msak bawak gi umah kakak ipar
buka reramaii tapi tak sempat nak snapp.
selain dari tu mmg terjah bazaar je nga nga ngaaaaa

Minggu lepas balik kampung bersihkan rumah pusaka.
Sambil tu berbuka kat rumah saudara kat Temerloh.
Dengan selambanya request Ikan Patin masak Tempoyak ekekekkeke.
WAJIB laa.. nama pun Temerloh ekekekkek


Sempat aku belajar 'live' camne nak masak Tempoyak Ikan Patin ni.
Lepas ni confident sket la nak masak.
Maklumla.. belah2 Johor ni mana la reti sangat masak tempoyak2
ni kann. Yang ni memang mantapp ni wehhh!!!


Lepas tu belajar wat Bubur Lambukk.. nyummm nyumm!!!
Sedap sungguh.. memang secukup rasa...!

Siap masak gi terjah Bazaar Temerloh.
Seronok jugak jejak Bazaar Ramadhan Temerloh,
jumpa menu2 esotik pantai timur uhuhuhu



Eh.. tapi jumpa jugak menu esotik Johor ~ Air Kathira baekk punyerr!! kikiki


Ni antara juadah yang sempat di terjah.
Popia basah & kering, Murtabak power, pulut serunding, sata
tauhu bakar, roti jala, Bubur butir nangka, pastu kuih apa ntah tu namanaya


 Sata ~ Peberet aku ni wehhh!


Ni aku tak tau apa namanyaa..


And.. first timee jumpa Netbat!!! ahahahaha..
3 tahun carik wehh yg puree ni baru first time jumpa.. Kat Temerloh.
kat area2 sini mmg tak tau nak cari kat ne.
kepada yang tau tragedi aku & netbat bleh layari..
Tragedi Netbat Ramadhan 2010
memang tragisss! ekekekekek

sekian Al-kisahhh....

6 sweet comments:

Gieyana said...

Bestnyer beb..sempat ag ko bzlik n masak..daku kalau sempat msk pon benda goreng2 jer xm mee/kuey teaw etc tue.....mmg sedap tgk menu ko..:-)

eelobor said...

tengok megi goreng.... pagi tadi kami bersahur pun ngan megi jer sbb dah tak tau nak makan aper

Nad @ MamaZN said...

terernye danish!
kalh ciknad, huhu!

kak, tema raya kaler apa?=p

Aleyn said...

Aku tahun ni baru sekali terjah bazaar...percaya?...tiap ari aku masak ...1 menu jerk...Pastu tambah2 ngan goreng kuih sejuk beku....seb baik Aina ngan Cik abang tak byk kerenah...heheh....weekend lak...aku berbuka ngan parents or In Law...

lieyalatif said...

wahhhhhhhhhhhhh meriah betul hah...mcm2 ade...sedap2 tgk hah...dah le tgk waktu ptg2 gini...terus rase kebulur ko perut aku heheheeheh


ygpasti ko mmg rajin....aku ni mls laa tahun ni...byk beli jek....

Jalal boy said...

Assalamualaikum WBT dan salam Sejahtera..
Perkongsian menarik tentang Berbuka Puasa. Jemput ke blog saya untuk membaca mengenai Berbuka Puasa dengan serdahana. Jalalboy