Assalamualaikum...
Salam Jumaat semua...
Aha.. hari ni kasi can update pasal Danish..

Danish ni kan jenis kaki game tauu.. balik umah tu kalau tak capai game henpon,
dia layan game kat komputer.. kalau masuk dalam keta mesti nak
main game kat henpon Mama or Papanya. Pergi mana2 pun mesti nak main game!!
Paling dia suker game racing-racing ni kann...

Satu hari kantoi ada homework yang tak siap.
Selalunya Mama & Papa tanya ada homework tak, pastu kalau ada
Danish akan bagitau dan keluarkan buku.
So kitaorg guide & monitor dia buat sampai siap..

Satu hari bila Mamanya cek beg tengok rupanya ada homework2 lain
yang pending tak siap. Bila tanya kenapa tak bagi tau.. dia kata tak hingatt..!!!
 Grrrrrr... apalagi terus kena marathon
la siapkan kerja sekolah..!
Nampaknya Danish dah miss used kelongaran yang di berikan.
Papanya membebel je. tu lah balik rumah 
ingat nak main game game gameee jekk.
Kerja sekolah sampai tak siapp! Message dari cikgu pun
sampai lupa nak bagitau asyik ingat game jee..

Dan dan tu jugakkk Papa buat rule baru.. 
"NO PC games during school days!"
Nak main game kat PC weekend sahaja tu pun lepas siap 
semua homework & kemas buku!!!

Danish memang terus masam mencuka la di tegah main game..
daily hobby beb!!! isk isk iskkkkk.
Tak dapat main memang tak duk diam anak teruna tuh ...

Al-kisah keesokan harinya..
Balik-balik sekolah je Danish terus report :
Danish : Mama Danish dah siap kerja sekolah kat sekolah!

Aku.. walllaaaaaaaaaa.. betul ke nih? impressed..!
Malam tu Danish terus kemas buku.. siap Danish buat 
to do list and marked 'right' as completed!


Malam tu lagi Danish cakap kat Mamanya :
Danish : Mama... Danish dah fikir dah. Kalau Danish tak siap kerja sekolah kat 
sekolah Danish tak boleh main game kat komputer.
TAPI kalau Danish dah siap semua kerja sekolah kat sekolah
baru Danish boleh main game komputer kat rumah.
Itu RULE Danish..!!

Wa wa waaaaaaaaaaaa....
Tersenyum lebar Mamanya dengar 'tawaran' Danish !
Macam tak percaya pun ada. Semalam bukan main merajuk,
rupanya kat sekolah pandai pulak cari jalan.
Pandai pulak kasi plan B yekkk.. kikikiki!!

Mamanya pun terus la suh Danish pergi discuss sendiri
dengan Papanya *papanya kat atas masa tu*
sebab Papanya yg isytihar rule Darurat
NO GAMES DURING WEEKDAY malam semalam ekkekekek.


Anyway malam esoknya Danish dah ada check list, 
balik sekolah kena check :

1. Homework
2. Teacher's message to parent
3. Letter from teacher
4. Book arrangement

Haaaa..... sekarang ni alhamdulillah..
Danish dah improve. Dia sendiri offer rule dia 
dan nampaknya dia follow. 
Alhamdulillah....!
Well done Danish!!!


6 sweet comments:

yatie chomeyl said...

good job danish *hakusyu 2x*

*azni* said...

pandai danish pikir idea nak main game..hehe..

Nad @ MamaZN said...

alhamdulillah
gud boy danish ni

Lizan said...

panjang akal danish game punya pasal... adam saya pun sama..ktrg dah set rules game cuma wiken jer .. hari sekolah tak leh sentuh langsung..nasib baik dia nak mendengar...

Aleyn said...

Alhamdulilah..panjang akal utk kebaikan tu...Aina ngan Miqhail pun bleh thn...tapi kol 8.30 sampai 10 mlm weekday mmg x leh sentuh ipad or iphone abahnyer....homework comes 1st.....that's the rule

ambrynaa said...

*TEPUK TANGAN*
bagusnya Danish..nak kena follow rules nih...dah lama x tanya anak homework dah siap ke belum..akkakakkaka