21th June 08...

Hujung minggu adalah hari yang sentiasa aku nanti-nantikan...
Itu je lah masa yang ada untuk aku habiskan bersama keluarga-suami dan anakku yang comel
dan semakin keletah. Hari kerja kadang kala terpaksa balik lambat.. dah terbenam matahari baru jejak pintu rumah.. then baru jumpa sejam-dua dah masuk waktu tidur.

Minggu ni pun macam tu juga..
Pagi bangun macam biasa hari cuti. Dania yang terjaga dulu lantas aku pun turut terjaga. Anak dara sorang ni memang tak boleh lekang dari aku.. susu badan la katerkan. Celik je mata dah
"mengempeng" - kata orang jawa. Puas bergolek dgn Dania, bangkit terus mandi dan menyiapkan sarapan. Pagi ni aku masak nasi goreng, keropok goreng , telur goreng dan seteko air milo panas. Seketika kemudian Abang dan Danish pun turun kebawah. Danish terus mintak nak masuk pool so Abang pun terus tadah air dalam pool Danish. Then Danish & Dania pun pakat mandi dalam pool. Aku pulak angkat segala sarapan yg dah siap dan hidang ke meja luar. Memang paling menyeronokkan kalau hujung minggu dapat bersarapan kat luar, menghirup udara segar sambil perati Danish & Dania bermain. Selesai bersarapan dan puas melayan dua beradik tu berendam, bermain dan bersarapan kami pun masuk kedalam rumah semula. Jam dah pun menunjukkan pukul 10 pagi! Cepatnyer masa berlalu..

Then bermulalah acara 'laundry marathon' pulak he he. Tak adalah banyak sangat tapi belum pun sempat 1st round Abang dapat panggilan dari Along -my SIL. Pinta Abang ke MTD utk ambil report card Iwan - my BIL. So dengan schedule ad-hoc tu kami pun bersiap-siap lah nak keluar. Gitu gini2 pukul 11 jugak baru nak keluar dari rumah. Sampai ke MTD jam dah pun menunjukkan pukul 12:15 tghari. Kesian kat Iwan menunggu.. acara sepatutnyer bermula pukul 9:00 pg dan tamat pukul 1:00thari! Aku pun agak kesal. Kalau kami tahu lebih awal pasti kami dah sampai lebih awal...
Hari tu ialah hari ibu-bapa bertemu dengan guru2 pelajar. Utk Iwan Abang lah wakilnya. Mungkin Along pun pada mulanya berhajat utk pergi tapi kebetulan hari tu jugak Along sendiri terpaksa ambil report card anak2 Along so tak sempat barangkali. Surat dari MTD pun tak pulak kami terima. So dalam waktu yang singkat tu dapat jugalah kami bertemu guru skuad Iwan - mcm guru mentor begitulah. Bertanyakan perkembangan & pencapaian Iwan sampai setakat ni di MTD sekaligus menjadikan itulah pengalaman pertama bagi aku dan Abang sendiri mengambil report card bukan utk anak tapi untuk adik mengantikan tempat Mak & Ayah mertuaku yang telah kembali ke Rahmatullah. Selesai bertemu guru skuad kami pergi pula berjumpa dengan guru Add math Iwan. Result kali ni Add Math lah yg terendah sekali markah nyer. Setelah berbual dan mengetahui perkembangan Iwan di sekolah kami pun pergi lunch. Berbual bertanya khabar dan memberi kata2 semangat. Semoga Iwan terus meningkatkan usaha tanpa mengenal jemu dan mengekalkan kecemerlangan yang pernah dikecapi sebelum ini...

Kembali dari MTD kami terus bergegas ke Ampang Putri Medical Center.
Kebetulan jiran kami - K.Zie di masukkan ke ICU selepas pembedahan
Appendix awal minggu lalu. Itu pun aku terima khabar dari jiran pengasuh Danish - K.Ida yang juga kawan kepada K.Zie. Sempat kami singgah ke Ampang Point membeli basket flower sebagai buah tangan walaupun tidak pasti boleh ke bawa ke ICU tu ke tidak. Sampai di sana K.Ida sekeluarga pun ada. Aku masuk menjengah K.Zie yang kelihatan teralu lemah. Kurus sungguh aku lihat dia. Sejak operation tu dengarnya K.Zie langsung tak boleh makan. Perutnya langsung tak boleh menerima makanan jika tidak pasti dia muntah dan semalamnya K.Zie pengsan. Tu yang terus dimasukkan ke ICU. Aku pun tak bercakap banyak dengan K.Zie disebabkan keadaan nya yang lemah. Cuma ada dia berkata.. 'doakan saya ya'.. sebak sungguh aku dengar. Aku gengam tangan K.Zie yang kesejukan. Aku usap rambut K.Zie dan minta supaya dia kuatkan semangat, tenangkan fikiran dan banyakkan berzikir. Doaku Semoga K.Zie tabah dan segera di pulihkan kesihatan seperti biasa... Amin.

Kembali dari Ampang Putri medical centre kami menuju ke Mid Valley. Lama dah tak jejak sini rasanyer. Kali terakhir pun ada la 3-4 bulan yg lepas. Kat Mid valley cuma ronda2 window shopping je lah. Minggu sebelum gaji la katakan, parking PI pun ada kosong! Hehehhe. Sempat kami singgah ke Garden cafe dalam Jusco tu yang ada jual Asam laksa sardin! Lama betul tak singgah sini. Bila sampai kali ni dah improve sket tempat dia. Kerusi meja semua dah tukar dan semakin luas. Kami sampai tu terus ada meja kosong tak macam dulu, sentiasa penuh dan terpaksa diri sebelah mana2 meja yang orangnya mcm dah nak abis makan baru la dapat duduk isk! isk! Aku dan Abang 2-2 order Asam Laksa sardinnyer tuh! memang kick abesss! dari dulu tak berubah pun rasannyer .. tetap kawww!! cuma yang berubah - harga! Semangkuk asam laksa + air soya = RM8.50! Anyway aku pun tak ingat pun harga lama.. Aku rasa slightly cheaper la.. anyway, lantak la labu. Janji makan sedapppppp!!!

Siap makan2, ronda sket.. ada pulak ING buat roadshow.
Ada la sebijik racing car utk tatapan umun dan juga gelanggang
remote control car. Sonot jugak tgk budak2 main remote control car tu. Danish la yg teruja lebey!! Penat menonton kami pun bertolak balik. Dalam perjalanan sempat lagi Danish request nak makan KFC! budak2 sekarang...*geleng kepala*. Sampai kat Puchong Abang pun singgah la KFC Puchong Jaya nun menunaikan permintaan si bujang sorang tu. So malam tu dapur aku pun tak berasap. Menghadap KFC satu family sambil menonton TV he he. Begitulah berakhirnya hari Sabtu tu...

3 sweet comments:

anim said...

Tama-tama stumbled upn your blog.Really cute kids you have!Reading your blog however make me realise I really miss good old life in Mesia!Hopefully we can meet again sometimes!
[ASN],Riyadh, N**** 2000-2005

IZAN said...

Anim,
Thanks for spending your time visiting my 'pondok'.. jauh nyer merantau.. riyadh. Mosh kashite... HA! apsal duk riyadh?? kojo ko belajo? takkan dari course nihongo amek arabian lak? anyway, wish you all the best lah!

anim said...

haha..merantau ke sini cos hubby is currently teaching in a college here.aku kat sini "arabi mafi maklum" lerr.....(=arabia go wakaranai)

[ASN]