Ni kali kedua dah aku pregnant tapi sebelum ni aku rase aku tak de la mengidam apa ke cuma teringin makan sesuatu tu pon yg biasa-biasa dan mudah dicari. Tapi pregnant kali ni entah apsal aku teringin sangat nak makan betik muda tumis yg dibuat lauk.

Citernyer camni. Sekitar tahun lepas ada la sorang ofis-mate aku ni bawak bekal lauk betik muda yang ditumis pedas masakan mak dia. Seumur hidup aku tak pernah lagi la aku rasa masakan ni.. so itu kali pertama la aku merasa betik muda tumis pedas tuhhdan rasanye memang sedapplah...

Bila start pregnant ni, masa trimester pertama aku suka sangat makan makanan yang berkuah contohnyer segala jenis mee yg berkuah: mee laksa, mee kari, mee sup etc or bubur nasi ke. Then kalau lunch kat kantin tu takde menu yang aku suka ni, nasi pun jadilah. Buh je dalam mangkuk pas tu buh la kuah tomyam ke kalau tak de kuah sup sayur pon aku balunnn jekk.. janji berkuahh. Lepas tu pantang la nampak jagung rebusss..pendek kata kalau ada pasar malam tu memang aku sanggup singgah or kirim hubby beli jagung rebus yg tongkol tu.. dan satu lagi siput sedut masak lemak cili padi. Selama ni biasanya kalau nak makan beli je kat kedai/pasar malam. Kalau tak pun adalah orang masakkan (family). Tapi gara-gara teringin punya pasal, mengandung kali ni lah first time aku try masak siput sedut tu sendiri..wakkakakaka. Seb baik jadikkk..


Masuk trimester ke-2, aku suka sangat makan hash brown Mc Donald. Time ni pulak Mc Donald dah start buka pukul 4 pagi utk sarapan pagi di Mc Donald tu. Aku pon pantang le keluar iklan kat TV, esok pagi memang aku gi cari la. Kebetulan ada satu branch kat seksyen 22 Hicom baru buka yg ada drive thru. Memang rajin la aku menyinggah semata-mata nak beli hash brown tu makan panas-panasss sambil drive pegi office pagi-pagi..nikmatnyerrr tak terhingga..!

Dan satu lagi, aku teringat & teringin sangat nak makan betik muda tumis tuh . Memula bila aku teringin, aku tanya la ofis-mate aku camne nak buatt.. balik rumah aku try buat macam resepi yang dibagi tu tapi entah apa yang tak cukup.. aku sendiri makan pun tak habisss...
Balik Johor aku citer kat Mak, minta Mak tolong masakkan. Tapi sebelum ni pon aku tak pernah rasa Mak buat masakan tu. Tapi demi permintaan anak tersayang, Mak buatkan jugak. Rasanyer
boleh tahan sedappp.. tapi mitame dia tak sama macam yang mak ofis-mate aku buatkan. Dan lepas makan tu aku masih teringat2 jugak kat betik muda tumis ofis -mate aku nih.

Bulan lepas aku banyak berulang alik ke kampung menguruskan majlis perkahwinan adik ipar aku. Arwah Mak & Ayah mertua aku dah tak ada so kamilah adik beradik yang bertungkus lumus membuat persediaan kenduri kahwin ni. Kat kampung Pahang, ada sorang mak sedara yang memang terror la bab masak memasak nih.. kebetulan masa hari nak kenduri kawin tu, mak sedara aku ni (biar aku bahasakan dia sebagai Mak Uda) ada masak betik muda tumis tuh... family kakak ipar aku memang dah sedia maklum pasal aku teringin nak sangat nak betik muda tumis tu. Kebetulan masa Mak Uda masak tu aku tak sampai kampung lagi. Jadi bila selesai majlis kenduri aku pun request pada Mak Uda utk masakkan betik muda tumis tuh siap aku minta diaorang racik-racik betik muda tu macam Mak ofis-mate aku buat sebab kalau Mak Uda buat biasanyer dia hiris segi-segi je. Aku siap ugut Mak uda, kalau tak buatkan aku angkut dia bawak balik KL sekali masak kat rumah aku jekk.. hehehehhehe. Tu gurau-gurau aje laa kan.

So Mak Uda masakkan... hasilnya memang sedap tapi nanka.. aku still rasa tak puas dan masih teringat-ingat jugak kat betik muda tumis yang Mak ofis mate aku pernah masak dulu...tak boleh jadi ni, ofis-mate aku pon dah tunggu hari, bulan depan entah bila-bila nak bersalin jugak. So esoknyer sampai je ofis terus la aku request kat dia minta tolong sangat Mak dia masakkan betik muda tumis tu untuk aku.. aku takut tak sempat kang ofis mate aku tu dah pergi berpantang lepas tu tak sempat naik kerja aku pulak bersalin. Karang meleleh la air liur baby aku kangggg..

So hari tu jugak Mak ofis-mate aku carikkan betik muda utk dimasakk... masa tu baru terlintas dihati aku agaknyer ni la yang orang kata 'mengidam'.. aku pon tak pernah teringin nak makan sesuatu yang sekuat dan si'particular' kali ni.. isk isk isk! Esoknya aku bawak nasi putih dan sedikit lauk pauk belen makan malam sebelumnyerr. Ofis-mate aku pulak bawakkan betik muda tumis yang aku mengidam sangat-sangat tu.. bila masuk ke tekak lauk betik muda tumis tu baruuuu lah lega & puas rasanya. Inilah dia yang aku teringin sangattt... satu tupperware aku makan sorang siap bawak balik rumah buat lauk malam dan aku tunjukkan pada hubby, itulah dia betik muda tumis yang aku mengidam....hubby pun setuju memang lain sket dari yang pernah orang lain masakkan utk aku..heheheeh.

Lepas dari hari tu baru la hilang rasa 'teringat' dan 'teringin' nak makan betik muda tumis..lega rasa hati. Untuk ofis-mate aku ni, terima kasih yang tidak terhingga le aku ucapkann....

2 sweet comments:

umeboshi said...

izan..terharu la pulak baca entry kali ni. sampai gitu sekali mengidamnye ek. anyway, alhamdulillah dah dpt apa yg diidamkan tu. hehe.. moga selamat semua nye, otagai ni!

izan said...

Tu la pasalll.. tak pernah pregnant rasa cam tu ni le baru tau penangan mengidam camner..hohooho!