Hobi Danish sekarang ni main bola. Siap aku belikan
jaring bola mini untuk dia. Kalau dia kicking the ball tu
boleh tahan jugak la gaya dia. Ala yok yok o gituu..hehehe
Teringat satu hari yg Danish demam, muntah2
teruk sampai aku amek cuti bawak gi Sunway Medical Centre ngan hubby.
Balik tu singgah hypermarket beli susu Danish dan ternampak pulak
ball breeze tu kat kaunter bayar. Sempat hubby sambar satu.
Malam tu punya 'sihat' Danish kicking the ball. Hubby buat goal guna betis,
asal gol jer siap buat 'give me five' kat hubby.. seronotnya aku tengok
Danish masa tu. Habis lencun baju dek berpeluh-peluh main bola kat depan TV.
Hilang terus semua penyakit kalau nampak bola... sabor je la.

Scene 1:
Kat kampung. Ada berapa buah orange dalam mangkuk buah atas tikar.
Bila Danish nampak buah orange tu dia tunjuk sambil mulut mungil nyer menyebut
Danish : "...ball.."
Pas tu dia tunduk ambik buah orange sebiji dari dalam mangkuk buah tu.
Danish keluarkan dan letak atas tikar. Kejap lagi dia nak kick buah orange
yg dipanggilnya 'ball' tuh..!
Aku punya menjerittt...!
Aku : "Eii.. itu buah la, bukan ball.....!!!" sambil nak menahan gelak,
lantas mencapai buah orange yang hampir nak di sepaknyerr. Hubby tengok
geleng kepala sambil tersenyum dari jauh

Scene 2:
Baru sampai rumah dengan seplastik buah langsat lalu aku letakkan atas
cofee table dekat dengan meja makan
Kejap lagi Danish datang sambil belek-belek buah langsat dalam plastik tu
Danish : "... ball.." mulut mungil nyer bersuara
Aku & hubby perati je akal Danish seterusnya
Danish capai sebiji buah langsat lalu di letak kan diatas lantai
Baru je dia nak kick buah langsat tu hubby terus capai. Dah agak dah..
Hubby : ".. Ya Allah. Ni makanan la, bukannya ball..." ujar hubby pada Danish

Moralnye. Danish ni pantang nampak benda bulat. Semua dipanggil nyer bola. Yang tak larat tu ade ke patut dia nak kick buah tu macam dia kick bola... sabor je la.
Danish Danishh...!

3 sweet comments:

Cik Mot said...

Bulih latih jadi pemain bolasepak tanahair...

umeboshi said...

izan..cikpuan ume dah tagged izan. sila jengah blog kiter ne..sorry!

izan said...

Cik mot : kalo tgk dia lari macam kena kejar hantu, kalo tgk benda bulat semua dia nak sepakk.. tak tau la nak jadi aperr.. hehee

Umeboshi: kena tag.. alamak tak perasan ponn..hehehhe *buta blog btol la*