Sarapan pagi hujung minggu..
Abang suka sangat 'order' lempeng cicah sambal bilis
Aku plak selalu ada problem dgn sukatan tepung vs air
Selalu loper. So kali ni aku catatkan resepinya dlm blog nih


Lempeng Tradisi
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa

Bancuh ke semua bahan. Kalau nak cantik kisar adunan
guna blender. hu hu!
Sapu minyak atas kuali leper.. tuang 2 senduk utk satu keping
lempeng. Bila nampak masak terbalik kan dan biar seketika hingga cantik. Siap!

Aku selalu akan prepare sambal ikan bilis, timun potong &
telur scrambler + thousand island dressing. Buat lempeng roll ! hu hu hu!

Memang best kalau dapat keluar DATE dgn Abang...
Almaklum keluar pun dah malam
My 'double D' pulak ada 2 orang baby sitter boleh jaga kat umah
Futari kiri nante... iinaaaa

************************************************

Fact :
Sebenarnyer...
TV yg digunakan utk Danish main game tu dah tak clear.
Gambar dia bergegar...TV tu pun dah 5 tahun umurnyer
Tiba-tiba petang tadi Abang dengan penuh ihsan ajak aku gi cari TV baru
sebab kesian tengok Danish layan TV yg dah bergegar tu
Takut rosak plak mata nanti
Baru je beli PS2, la ni nak pi cari TV pulak.? iskk iskk
Lepas maghrib keluar..
Kalau Abang yg propose biasala mesti gi area2 ofis Abang - The Mines
Gi cari TV and dinner kat Mc D
Futari kiri...
Balik dengan sebijik TV baru...
Itulah dia kasih seorang ayah.. hu ! hu ! hu! Ohok!

Resepi campak-campak dari dapurku.
Menu lunch hujung minggu bersama Sup sayur cendawan, sambal bilik & Kerisi goreng.

Nama resepi :
Dengan sesuka hatinyer menamakan -
Norizane Ginger Black Pepper Chicken.


Bahan-Bahan
2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 sudu lada
2 sudu black pepper sos
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
garam secukup rasa

Cara-cara
Ayam gaul dengan serbuk kunyit, garam & black pepper sos
Goreng hingga masak. Tak perlu garing

Kuah
Kisar 1 biji bawang besar bersama bawang putih.
Hiris halia halus panjang2, bawang besar dan cili merah.
Tumbuk lada hitam.
Tumiskan kesemua bahan diatas hingga naik bau.
Sempurnakan rasa dengan sos tiram, sos lada hitam, kicap manis, sedikit
kiub ayam & garam secukup rasa.
Masukkan ayam yg telah digoreng dan sedia untuk dihidang!