Wahahahahha... busy busyy busyyyyyyyyy!! Especially hujung bulan March, bulan terakhir tahun fiskal 2009 kat ofis. Banyak benda nak kena kejar.. kena follow up.. kena complete..kena submit... kena close and so on. Kena pulak hujung March family kat kampung ada buat kenduri doa selamat skett.. Puas berkejar ke sana ke mari. Memang minggu2 terakhir yang sangat menguji ketahanan fizikal dan mentall ha ha ha. Dan dah tentu Abang & anak-anak pun terasa jugak 'tempias'nyerr... sorry sangat2 yekk my dearies uhuk uhuk! Tu yang blog pun lengangggggggg... nak singgah blog kenkawan pun tak sempatt.. sorry yekk frenss...hua hua hua.
Anyway syukur semuanya dah berlalu... berlalu tak bermakna semuanya dah berakhirr...! kat ofis kena tarik nafasss panjang2 lagi kena bersedia plak nak mengadap semua agenda2 'baru' untuk tahun fiskal 2010 pulakkkk! huhuhu
Anyway, setelah hampir seminggu tak mengasap dapur akhir hari ni dapat gak meyinsing lengan. Menu pagi,
nasi goreng paprik. Lunch keluar pergi attend wedding - nasi beryani and malam ni
Chicken black pepper, kailan tumis belacan & sambal goreng ikan bilis n tempe.So entry kali ni aku nak hapdet resepi untuk
Chicken black pepper duo. Naper
duo? saje je sebab dalam resepi ni kebanyakan bahan kuantitinya
'dua' biar senang nak hingat he he
Chicken Black Pepper Duo
Bahan-bahanAyam
2 biji bawang putih - dihiris
2 biji bawang besar(merah) - dihiris
2 inci halia - dihiris panjang
2 tangkai lada kering
2 sudu lada hitam - ditumbuk agak kasar.
2 sudu sos lada hitam
2 sudu sos tiram
Kiub perasa ayam (suku kiub)
Garam secukup rasa (hujung sudu)
Cara-cara1. Potong ayam ikut suka, kalau saya sederhana. Goreng dan asingkan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar, halia, lada kering dan lada hitam hingga kecoklatan dan naik bau.
3. Tuang sedikit air, masukkan sos lada hitam, sos tiram dan garam secukup rasa.
Kacau sebati hingga agak likat.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaulkan sehingga sebati.
5. Sedia untuk di hidang! Boleh tambah sukatan bahan2 ikut selera masing-masing!
Resepi yang sangat mudah dan ringkaskan! Selamat mencuba!!