Assalamualaikum...

Di bulan dan hari yang mulia ini, saya dengan rendah diri ingin mengucapkan 
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin buat semuaa..

Macamana sambutan raya kome semua ya...
Untuk kami, tahun ni adalah giliran beraya di Kampung Halaman Encik Suami iaitu Pahang.
Sedikit sebanyak gambar raya buat kenang-kenangan.


Tahun ni memilih tema warna Purple cair & Turqoise

 



Hari ke-2 baru gerak balik ke Johor. 
Tahun ni semua balik Alhamdulillah... 
Raya ke-4 baru lah keluar beraya ke rumah sedara mara terdekat






Assalamualaikum...

Sebelum ni pernah post pasal JJCM K-Fry
Sebenarnya Setelah 2 kali cubaan ke K-Fry gagal
mendapatkan Ayam goreng salut cheese akhirnya merajuk bawak diri pi Dokebi Chicken yg baaaaaru sahaja dibuka di Tamarind Square, Cyberjaya..

Sampai2 mujur ex-team mate dah booking tempat sebab 
sekelip mata je seat penuh waktu lunch.

Bila jejak Dokebi Chicken ni dah tak pandang dah menu lain yg penting nak order ayam salut cheese tu je ! tak kira tak kira! hahaha
hipster sangat eh apa ntah rasanyer tu
Dah lah K-Fry baru2 ni nak booking staff kata sepanjang tempoh renovation (dianggarkan siap by June 19), mereka tak ambik reservation utk Chicken Cheese tuh..
so depa advise utk walk in or booking queue thru Apps.
Gigih la jejak 2 hari lepas lepas waktu kerja..

hasil nya mmg hampa... Chicken Cheese to sold out jugakk.. huwaaaaaaaaaa!


OK stop citer pasal K-Fry.
So kat Dokebi Chicken ni order tanya waiter best seller menu lah.
Namanya Yang Nyeom Sauce chicken with cheese
Ada 3 perisa... original, mild dan spicy. Utk 1st timer kami order 
Hat mild dan tak pedas... nak pedas kena pilih hat Spicy okeh!

 Gambar adalah Dokebi Fried chicken original flavour.


 Aku order Kimchi Soup set yg disertakan dengan 
nasi putih, 3 appetizer dan telur goreng. Harga RM12.80.



Di serikan dengan Dokebi Bubble milk tea. Baru je berangan nak tapau Tea Live kat booth depan Dokebi tadi .. kensel lah kat sini pun ada Bubble tea tapi aku rasa mcm manis sket huhu. Harga RM10.90





Ayam ni walau dah hidang atas meja bukan korang boleh ngap terus pun... sabaq no. Kena tunggu tukang salut jugak sbb dia sorang je tukang salut jadi kena tunggu dia siap salut keju pada ayam tu kat meja lain baru entertain meja kome ikut turn ye. Tu pun max dia boleh salut 8 ketul je sbb org ramai... gitew hah!


Ahli jemaah JJCM hari ni


1 order ni portion utk 4 orang makan yer... Harga RM51.80.

Jangan gatal2 tamak nak order hat lain bebanyak mmg tak habis la jawabnya.
Seriously nak makan berlima pun cukup aku rasa.
Then tambah nasi & sup kimchi. Tu pun tobat mmg tak habis  makan. Maybe sebab bukan peminat tegar kimchi kan... tekak aku ni kureng sket benda2 masam ni...
so next time datang mmg nak ratah ayam goreng dia je yer targetnyer! ๐Ÿ˜‚


OK korang akan diberikan sarung tangan untuk mudah nak meratah ayam goreng dia ni... 
mmg lagi feel la kan nak meratah. Ayam tu lepas dia salut dengan Mozarella cheese tu terus  la kome makan... of course la sedap di makan panas-panas kan ketika cheese masih boleh ditaaaarikkkkkkkk mcm Pizza gitew.
Bila nak makan nasi tu aku rasa mcm nak makan pakai tangan je sebab dah alang2 ratah ayam dengan tangan kan.. bila nak makan nasi kena pakai sudu/chopstick pulak.. eh!

Kali ni  agaknya sebab order yang mild kan.. dia rasa manis2 rempah korea tu bercampur cheese berlemak.. nak masuk 4 ketui dah nak rasa muak jugak. So next time kalau datang makan bawak family pulak confirm akan order hat spicy lak.. kita try test error seround deh!


Suasana kedai yg cozy.. kalau duduk luar kedar merasa lah makan tepi taman..
Konsep ala2 garden gitu. Of course la hiburan dalam kedai pun rancangan2 K-POP  
la kekdahnya.

Sekian review ayam salut #dokebichicken ๐Ÿ˜„

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi...
tahun ini genap usia perkahwinan kami ke 15 tahun.
Tahun ni En Suami memberi cadangan untuk bercuti ke Bali... Wah seriously ??
suker suker sukerr!
Kali ni pertama kali kami pergi bercuti berdua sahaja... 
Dah bagitau Danish Dania awal-awal kali ni bagi peluang Mama Papa jalan berdua ya...
balik Malaysia nanti kita jalan ramai2 pula
So dalam masa 2 minggu tu kami pun dah booking flight ticket  dan mula mencari hotel.
Aku pun dah mula cari contoh2 itenarary percutian dari internet...
finally.. 1hb Mac kami berada di bumi Bali! Alhamdulillah. So here we goes our Bali Travelog journey


We are officially in BALI!


Travelog Bali 2019

Sebuah catatan sebagai kenangan ❤

Theme : Black & White
Penginapan : The Jimbaran Villa
Fakta Angka :
Sim kad 4.5Gb 150,000 Rp
Supir 4D3N 1.0 juta Rp


Day #1
Hari menjejakkan kaki di Bali hari ni.
Ramainya pelancong yg baru tiba di Ngurah Airport sehingga menyebabkan hampir sejam setengah untuk menyelesaikan urusan imigresen ! Seterusnya adalah mencari simkad. Simkad dengan data 4.5 Gb berharga 150,000 Rp (setelah diskaun 50,000) utk pakai 4 hari... erk!

Dalam perjalanan ke Villa , supir kami Pak Andy bawa makan di Maliboro. Specialnya di sini ialah kerana hidangan ayamnya boleh dimakan bersama tulang2nya sekali kerana dimasak sehingga lembut. Dah macam makan biskut gulung love letter pulak kekdahnya. Tak lupa order jus alpukat.. menu wajib bila sampai.dibumi Indonesia gitew

Selesai Dinner, terus supir bawa ke Jimbaran Villa. Perjalanan mengambil masa kira2 30 minit dari Ngurah Airport.

Kami disambut mesra dan turut disajikan dengan welcome drink - Air kelapa muda, buah2an dan sapu tangan basah. Then Staff iring sampai Villa sambil menerangkan fasiliti di Villa.

Kagum dengan fasiliti villa yang ditawarkan. Villa dilengkapkan dengan private pool, living room, ruang bilik dengan pool view, open bath tub dan ruang mandi yg mana ada tangga terbuka ke ruang balkoni atas yg turut dilengkapkan dengan ruang santai utk beristirehat. Ruang cabinet turut dilengkap dengan peralatan memasak dan cutlery. Everything is Perfect!

Bali ni memang terkenal dengan destinasi percutian yg romantis sejajar dengan fasiliti yang ditawarkan oleh pihak resort buat para pengunjung yg sememangnya tercari2 service sebegini.

Untuk keesokan pagi, breakfast disediakan terus ke dalam bilik (room service). Di sediakan pun dengan konsep "floating breakfast". Service ni mmg sesuatu yg unik, romantis,  comel dan sangat mengujakan !๐Ÿ˜„

Sehingga masa check out kami sekadar bersantai di dalam villa menikmati keindahan villa dan fasiliti yang ditawarkan sepuasnya. Puas berendam... bersantaii... dah sejuk naik tingkat atas pula jemur badann.

Sangat-sangat suka villa ni. Tak puas lepak sini 

Nasi Lemak Pak Nasser... rindu sudah hihihi




Hari pertama kami decide untuk ke bahagian selatan Pulau Bali dahulu iaitu Jimbaran.
Sementelah hari ke-2 esok kami bercadang untuk jejak Uluwatu terlebih dahulu



.
Dalam perjalanan ke Villa, Pak Supir bawa kami makan di Malioboro.
Yang special kat sini ialah ayamnya di masak lembut sehingga tulang pun selembut bak tulang ikan dalam tin sardin nuuu


The Jimbaran Villa, 
here we come!


Welcome drink sebaik sampai di Villa..
Air kelapa Muda dan buah-buahan segar




Staff Villa siap kalungkan kalungan bunga tu.. 
dan suruh kami posing untuk diambil gambar tepi katil 




Masuk2 sahaja terlihat kamar yg dihias indah dengan ucapan dari susunan kelopak mawar serta angsa berbentuk hati. Kami turut diberi kalungan bunga dan siap disuruh bergambar lagi oleh penyambut tetamu tadi....... layankan ajerrr๐Ÿ˜‚


Toilet yang luas.. dia ada tangga bersambung terus ke tingkat atas


Bath soap selabu dibaginya utk bath tab . Siap ada gelas untuk wain tu... 
mandi pun sempat nak minum2 ke...? 
tapi ambik fefeel kami ganti dengan Teh Sosro Indon je lahhhh



Sera serbi ros.. cantekk.. harum... sukerrrrr!


Living hall lengkap dengan peralatan dapur... 

DAY#2 : Sepagi di Villa

Sekadar bersantai menghabiskan masa di Villa yang super awesome je pagi ni.
Staff Villa dah datang hantar breakfast seperti waktu yang dipinta..


Pagi yang di sambut dengan desiran air pancur kolam, hidangan lazat dan permandangan yang menyejukkan mata..
damaiiiiiiii 





OK, baju ni En Suami yang tempah... 
No 15 sempena angka ulangtahun perkahwinan kami.
Boleh tahan jugak idea beliau ni kann... I loikeee!


"You jump... I jump" eh!



Antara hidangan yang di sediakan... simple tapi complete dan sedap! 


Eh dah tukar side..OK duduk ikut order memasing yerr
Jemput makannnnnn


Masa untuk berendammmmm


Melepakkk



Bila dah kesejukan naik atas pulakkk .. berjemur sattt



Sedar tak sedar jarum jam dah hampir menunjukkan jam 12 tengaharii..
Pantas sungguh masa berlalu...
Berat ati nak tinggalkan Villa yang super awesome ni

Time to check out ..kalau boleh nak lepak lagi semalam kat sini
tapi next desination kami akan bergerak ke utara sikit maka malam ni kami akan 
check in di Kuta pula.
Sebelum tu kita ke Uluwatu Temple dulu.. jomm!


Yang penting, penginapan yg awesome ni disponsor sepenuhnya oleh En Company yg telah melanjutkan vacation claim meliputi dalam dan luar negara. Love it! ❤