Assalamualaikum....
Sekejap sungguh masa berlalu. Esok last day kerja sudahhh....sedar2 dah nak raya eh.
Sepanjang puasa ni almost every day jugak aku memasak... tahun ni lansung tak jejak bazar.. malas nak jalan jejauh. Mostly masak sendiri kat rumah... kurang2 ada kerusi, penat bleh duduk huhu. Posa kali ni rasa ramai sungguh pos resepi kat FB.. dah la autofeed kan tu yg buat rajin je nak menerai.

Dan kali ni juga ada 2 gadjet baru masuk dapur hihi. Cam ni lagi cepat la den memasak hehe. Hand blender... ringkas dan mudah digunakan yang penting senang nak basuh!  Kalau guna blender biasa kadang2 ada masa nak blen bawang sikit je.. tak buh air kang tak jalan.. buh air kang terlebih basah plak lambat bila ditumis. So kalau utk kuantiti sikit tu mmg pakai hand blender la senang giler!


Anyway resepi yg sempat aku masak dengan bantuan hand blender ni Nasi Arab!! Nasi tu masak macam biasaaa.. tapi part sambal lada dia tu, bahan2 potong dadu dan terus tekan blender... peh memang senang giler lahh. Best!!!


Lepas2 tu ada try buat laksa penang. En Suami memang pengemar tegar laksa Penang. Tapi aku jarang plak buat... rasanya 8 tahun lepas sudah! Haha ! yg jenuhnya part nak asing isi dengan tulang ikan ni aduh mmg lemau dibuatnyee. Aku lak sambil masak sambil share la ngan bff menu berbuka hari2 kan... tetiba keluar citer pasal NOXXA! Eh... la aku tak pernah tau citer pasal ni.... depa citer kalau guna Noxxa tulang ikan tak yah buang pun tak pa.. blender dan masak guna high pressure Noxxa je settle! Pehhhhhh teruja mak dengar!


So pada hari kejadian... sambil berbuka laksa penang iolls sembang2 ngan En Suami pasal kehebatan Noxxa. Last2 En Suami kata... okay boleh beli Noxxa.. advance birthday present tahun ni. Waaaaaahhhh seriusly????? *sambil terus buat mata kucing kelip2* hehehe. So finally sampai lah ketangan Noxxa ni. Terima kasih En Suami muahhhh muahhhhhh!!!! Kalau tak plan nak main kutu je dgn bff ojos sebenarnya... tapi since En Suami dah bagi green light terus dan2 tu jugak order almaklum nak raya pulak lagi hihi.so inilah rupa periuk Tekanan Tinggi Noxxa tu.


Kebetulan bulan ni free gift tempat bekas kaler hijau aka tema dapur iollll... wahhh double happpinesss hokeyyy.So tanpa membuang masa.... hari  Noxxa tu sampai ke rumahh... terus test power! Dah la terkial2 jugak fikir nak masak apa last2 kul 6:30 ptg baru decide menu dah terkial2 baca buku manual... hasilnya tadaaaaaa!!!


Nasi hujan panas! Amekk... 1st time seumur hidup baru nak buat ni uhuhuhu.
Yang bestnya nasi hujan panas ni 10 minit je dah masak! Pehhhhhhhhh mmg terbaekkk!!!



Dan macam2 lagi kelebihan NOXXA ni. katarnyer masak bihun or spagethi pun tak perlu 
nak rebus or dendam dulu.. terus je masuk periukk warghhhh .. tak ke teruja tu namanya ekkekke

Anyway aku pun tak master lagi cara2 nak guna ni. Dah la hari dapat terus excited nak guna memang  masa tu terkial2 juga nak tekan menu dan nak buka penutup.
apapun selamat dah dirasmikan baby baru NOXXA ku inihh.. moge hari lebaran dan 
semakin berseri...  happy face, happy heart, happy tummy!! heheheh
Terima kasih En Suami sekali lagi muahhh!

4 sweet comments:

mama tisya said...

ada gadget baru lg rajin nk masak kn

*∽ IZAN ∽* said...

re Mama Tisya tu la.. terus berkobar2 nak memasak
harap2 la tak hangat2 tuuuttttttttttttttttttt kikikiki

Nad MamaZN said...

bertambah rajin la mencuba resepi2 yg tak penah dibuat.bestnya!

ayu Ismail said...

teringin gak akak nak beli noxxa..cuma takut hangat2 je..dulu beli bread maker dah berselimuy dah tapi bila baca bab tulang ikan tu mcm nak beli sebab suka masak laksa johor