Hari ni berlaku sesuatu yang agak menyayat hari bagi aku..
Begini ceriternyer

Petang semalam Family Along, Ijah & Iwan (ipar duai ku) datang bertandang ke rumah. Mulanyer kitaorang plan nak jumpa kat IOI Puchong ke sebab depa lepak kat Playland Jusco tu tapi disebabkan semalam kitaorang pun keluar cari barang yang mana akhirnyer tak jumpa, so sedar-sedar dah petang dan terus ajak Along & family kerumah je.

Sambil-sambil cari `barang` yg tak jumpa tu kitaorang pun shopping sekali barang dapur so malam ni bleh la masak-masak sket makan reramai. Rupa-rupa bila Along datang dia dah beli barang-barang untuk buat steamboat. Along pulak meng`konsider` keadaan aku yang dah sarat menunggu hari so yang paling senang buat steamboat je lah. Sampai-sampai rumah terus Along mintak izin nak buat macam rumah sendiri dan aku di larang membantu..sabor je la hehehehhe. Sayur mayur dan seafood semua depa siang dan kuah steamboart depa bancuh sendiri.. aku tolong buat air dan keluarkan pinggan nak makan je la jawabnyerrr..

Seawal pukul 8:00mlm steamboat dah ready untuk dimakan... rancak le bersembang kalau dah duduk mengadap steamboat. Macam-macam cerita lah keluar...Yang budak-budak macam biasalah... riuh rendah main. Habis semua mainan dan basikal dikeluarkan... Lebih kurang pukul 10:00mlm Along & family pun mintak izin mengundur diri yang mana di iringi dengan air mata berlinangan oleh Danish... Sedih sangat sebab tak puas main dengan sepupu sepapatnyer tuhh... ciannnnnn..

Pagi esoknyerrr macam biasalah... bangun pagi sambil kemas-kemas buat sarapan. Habis sarapan baru lah aku nak basuh periuk steamboat yg guna malam semalam. Al-kisah periuk ni kira periuk kesayangan aku jugak lahh.. disebabkan kekerapan aku buat steamboat dan yang seangkatan dengan nyer (sukiyaki, kimchi nabe etc) masa aku belajar dulu so aku beli khas periuk ni untuk bawa balik ke Malaysia selepas tamat pengajian.

Balik Malaysia aku masih rajin buat steamboat yang mana kemudiannyer Along & family pun dah rajin buat begitu jugak kalau aku balik Johor. Teringat dulu mak pun berkenan dan pernah cakap, tinggal je la periuk tu kat kampungg.. aku dengan ala-ala kedekutnyer (sebab sayangg) tak ler bagi periuk tu kat orang lain hatta mak sendiri tapi aku belikan Mak set steamboat lain utk simpan kat Johor. Dan periuk tu pulak walaupun berkali dah aku gunakan masih aku simpan rapi dalam kotak siap dengan kertas pembalut dan alas nyer lengkap satu settt macam aku baru beli 6 tahun lepassss..




So pagi tadi masa aku basuh periuk tu Danish tengah habiskan sarapan sambil main (di baca : Panjat kerusi, duduk.. makan sesuap pas tu lompat turun dari kerusi dan main lepas tu panjat balik kerusi.. makan sesuap pas tu lompat balik dan main). Tengah aku basuh periuk steamboat tetiba aku dengar bunyi `pranggggggggggggg...!!!!!`. Aku dah suspen. Dari dapur aku sempat menjeling ke dining area dan ternampak serpihan seramikk.. Aku dah menjerit pada hubby sambil pergi tengok keadaan sebenar... " Papa...!!! tengok periuk steamboat mama...!!!!"
Hubby yang memang tau macamana aku sayangkan periuk tu pun terkejut dan separuh menjerit jugak ".. oh tidakkkk..!!! Sambil menjeling pada aku.. ....

Arrrghhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. aku macam tak percaya je tutup periuk kesayangan aku tu dah berkecaii.. kalau penutupnyer dah pecah, macamana nak guna periuknyer dah! ye tak..?? Ni Danish punyer kerja la nii....... aku suspek dia ambik dah jatuhkan atas lantai. Cantekkk jerrr penutup tu landing danberkecaiii. Danish pulak buat muka tak bersalah jekk.. tensennyerrrrrr tensennnyerrrrrrrrrrr..!!!!!!!!!!

Nak carik kat maner set ni, mana ader jual kat sini... tak kan nak kirim kat memember kat Jepun, siapa nak bawak or hantar ke sini.. mau pecah tengah jalan. Malaysia punyer patern lain aaa.. .. maka feel dia pun lainnnnnn.. tensen makcikkk............
arrghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!

2 sweet comments:

umeboshi said...

ala sayang nye izan periuk tu. mmg susah le nak jumpa brg yg sama mcm tu kat m'sia ni. abis tu, nangis tak izan? huhuhu....sabo je le ek. moga ada hikmah di sebaliknye.. insya-ALLAH.

izan said...

menangis dalam hati jer cik noora.. huhuhuhu!