Baru tahun lepas aku sambar sebijik 1 TERABYTE External HDD.
Sampai hari ni belum luak 30% pun lagi space external HDD aku tu... Rupanya sekarang kat pasaran dah keluar 1 PETA Byte iaitu bersamaan 1024 TERA Byte !! Perrghhhh!!! Kalau dapat kat aku ni ntah tahun bila nak khatam..!

kesimpulannyer :

1 GB = 1024 MB
1 TB = 1024 GB
1 PB = 1024 TB

Layan visual di bawah

credit : moxy




Perrghhhh....!! Baca tu.. 1 PETABYTE consist of MILLION GIGABYTES! Lebih best lagi kalau dengan kehadiran PETA bytes HDD kat pasaran, google inc pun offer FREE account limit dari 1 GB kepada 1 TB kat blog account nih..! Tak yah la susah2 aku resize gambar lagi nak jimat space... memang bestt! he he he

8 sweet comments:

kinna said...

lepas ni apa byte plak ek...
huhu..thanks 4 sharing :)

e.l.i.z.@ said...

mak aihhh...byk nya space...bagus ar mcm tu heheheh..makin lama, makin murah la harga nnt

Aleyn said...

Perghhh....dah ada 1 Petabyte...lepas ni apa byte plak kuar...masa belajar dulu tak exist pun lagi perkataan tera dan peta ni...dunia IT cepatnyer lah berkembang....

☆ lieya latif ☆ said...

pelik2 namenye..tapi bile disebut2 best la plak heheeheheh

tiefazatie said...

tq for the wish sis..alhamdullilah..rezeki..hihi..
wah...sis nak beli ke nie??dasat..hihi..besar tu..

Ezna said...

err err,,,,,tak khatam lagi bab2 nih.....

*∽ IZAN ∽* said...

Tu la pasal.. yang TERA Byte pun tak luak-luakk.. ni kan pulak masuk PETA Byte... memang makan tahun nak penuhh ha ha

*∽ IZAN ∽* said...

Re Lieya : Nama best, jangan nko letak kat nama anak sudahh ha ha