Assalamualaikum....
MCO fasa PKPP
Actually menu ni dimasak ketika musim PKP tempohari.
Baru hari ni berkesempatan nak update resepi.

OK... Hari ni Izan nak share resepi 
Ikan Siakap Masak Stim ala Thai 
yang sangattt sedap.
Resepi asal ialah dari Resepi Che Nom. 
First time juga Izan buat siakap masak stim tuang kuah atas darat
dimana bahan kuah tidak dimasak sekali bersama ikan.
Ternyata rasanya lebih sedap dan ada umph macam makan di restoran Thai!
Percaya atau tidak.. si Dania siap ambik kuah ni buh dalam cawan duk hirup kuah dia
punya sedappp haha!

Nak tau resepinya? Jom kita lihat !


Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap (saiz sederhana)
- Bersihkan dan kelarkan ikan
2 batang serai (dititik)
Stimkan ikan siakap dalam 15 minit
Masukkan serai selit ke dalam perut ikan 
untuk aroma dan menghilangkan bau hanyir ikan

Bahan Kuah

1 ikat daun ketumbar - dihiris
7 ulas bawang putih - dicincang
7 batang cili - dihiris
3 biji limau nipis - hiris dan perah jusnya (ditapis)
2 sudu besar sos ikan nampla
1 kiub ayam
1 inci gula melaka (sagat)

Cara Masak
1. Masakkan 1 mangkuk air dan masukkan kiub ayam. Kacau rata. 
Matikan api dan tuangkan ke dalam mangkuk.
2. Campurkan bawang putih, perahan pati limau serta gula melaka 
ke dalam kuah yang masih panas tadi.
3. Masukkan hirisan cili padi, daun ketumbar yang telah dihiris dan sos ikan nampla.
4. Seimbangkan rasa manis (gula), masin (sos ikan nampla) dan pedasnya (hirisan cili).
5. Angkat ikan siakap yang telah distim (jika isi dah boleh tertanggal dari tulang bererti sudah masak). Bolehkan buangkan air ikan stim dan tinggalkan sedikit sahaja.
6. Curahkan adunan kuah stim limau ala Thai ke atas ikan siakap yang telah di stim tadi.
7. Taburkan daun ketumbar. Siap untuk di hidang!

Mudah je kan ? 
Selamat mencuba!

NOTE : 
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan, 
boleh layari 


#staysafe #daridapurizan  #kitajagakita

Assalamualaikum...

 

Tak sedar rupa2nya dah sebulan tak bersiaran.

Sessi persekolahan pun dah bermula...

Sekolah versi PKPP ni bila waktu rehat pun ada SOP SOP tertentu 

termasuk lah SOP waktu rehat nak membeli kat kantin dah sebagainya....


Last week Delisha duk ulang lagi...request nak Mama bawakkan bento.

Masa Delisha kat Q-Dees dulu mmg hari-hari bawakan bento.

Sebab sarap pepagi dia tak makan sangat tapi susu sebotol wajib.

So hari2 bawak bento utk makan waktu rehat pukul 9:30 pagi..

 

Tapi bila dah masuk sekolah rendah, rehat waktu petang confirm lah Mama tak berani bawakkan bento sebab takut tak tahan dan basi.

Cumanya since Mama still WFH sampai end Aug ni boleh boleh jugalah usahakan bento Dhiya Delisha. Kena prepare tengahari dan hantar ke transit supaya boleh dimakan 

waktu rehat pukul 3:30 ptg tu. 

Hari pertama Mama bawakkan bento, bukan main ceria lagi Dhiya Delisha.

Happy sangat-sangat diaorg bila Mama sampai je kat pintu pagar transit.

 

Sejak tu Delisha asal malam je dah excited tanya

"Mama.. esok Mama nak buat lunch box apa ?"

 

Dhiya pulak entah berapa kali pesan

"Mama jangan lupa bawakkan lunch box hari-hari tau. Dhiya suuuuuuuuuukaaaaa sangat lunch box Mama buat."

"Mama, Dhiya tak sabar nak pergi sekolah esok nak tunggu lunch box Mama"

 

Aduhaiii mana la tak cair hati Mama dia kan...

so walaupun tengahari tu terhad juga waktu rehat, gigih jugak lah Mama siapkan bento depa. 

Basically menu utama utk minum petang tu sebenarnya ialah

Menu sarapan pagi yang diolah semula untuk jimatkan masa. Kadang ada juga yang masak baru... tengok mana yang available. Yang penting epal hari2 WAJIB. Depa request.

Tambahan pulak, Danish & Dania bergilir sessi sekolah. So Abang & Kakak lah yang tolong Mama kat dapur jugak siapkan bento, tolong goreng la.. tolong potong.. tolong kemas... Terima kasih Abang Danish & Kakak Dania. 

Buat kenangan Mama simpan gambar-gambar bento Dhiya Delisha untuk seminggu ni.

Bila Mama sampai je transit Dhiya Delisha dah tanya

"Mama buat lunch box apa hari ni ?"

"Suprisee laaaaa....!"


Main Menu : Roti Jala + ayam goreng

Main Menu : Bihun Goreng + Nuget ayam


Main Menu : Cajun Crumb Sosej Roll + French Fries


Main menu : Carbonara Spagheti + Anchovies Nugget (Cekodok Bilis)


Main Menu : Fried Dried Mee (Maggi goreng ?) + Chicken ball

Main Menu : Nasi Goreng Taman Astakona + Japanese style egg

 

Tiap kali prepare bento terbayang senyuman diaorg bila bukak bekas bento ni...

dan tiap kali basuh bekas bento tersenyum sorang Mama bila tengok bekalan yang dibawa hari-hari habis. Saiz bekas pun ngam2 untuk sekali makan je. Alhamdulillah... Mama happy ~

 


Assalamualaikum....
MCO fasa PKPP

Hari ni nak share Resepi Pop Corn Karamel versi Noxxa guna function HP hanya 2 minit!
Hujung minggu macam ni sesuai la nak buat Pop Corn bagai ni 
buat kudapan anak-anak layan movie sementelah tak ke mana mana kannn.

Nak tau resepi ? OK, Jom kita lihat! 





Bahan- bahan

3 genggam bertih jagung
3 sudu minyak masak
3 sudu majerin / butter
sedikit garam


Bahan Karamel

3 genggam bertih jagung
3 sudu minyak masak
3 sudu majerin / butter
3 sudu gula perang
3 sudu madu 

 
Cara-cara

1. ON kan Noxxa dan tekan 'Stir' mode. 
Panaskan minyak dan masukkan majerin/butter. Kacau sehingga butter cair.
2. Masukkan bertih jagung. Kacau sebati.
4. Tukar mode Noxxa ke 'High Pressure' (HP) dan setkan masa selama 2 minit.
4. Setelah selesai HP, Offkan Noxxa.

Sos Karamel
1. Panaskan minyak dan masukkan butter, kacau hingga cair di dalam kuali/fry pan.
2. Masukkan gula perang. Kacau sebati. Matikan api.
3. Masukkan madu. Kacau sebati. Siap.
4. Tuangkan sos karamel (Tapis jika perlu) ke atas pop corn di dalam periuk Noxxa.
Kacau sebati.
Sedia untuk di hidang!

Nota Kaki : Sekiranya suka lebih garing, boleh dibakar dalam oven sebentar ya ;)



Selamat mencuba!

NOTE : 
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan, 
boleh layari 


#staysafe #daridapurizan  #kitajagakita