Assalamualaikum..

Dapat link dari rakan FB. Perghh.. ngeri giler tangok gambar2
nihh... akibat main mercun kah macam nih..?
 dah macam mangsa perang pun ada..
Hati-hatilah la yekk.. jangan sampai memakan diri isk isk isk.

Credit : Zon bebas.com




Assalamualaikummm.. Dah masuk hari ke-21 berpuasa..
sekejap sungguh masa berlalu.
Korang lagi rajin masak utk berbuka ke lagi rajin ke param@bazaar..?
Aku hari kerja param.. hari cuti baru la masak kat umah uhuhuh.
Okehh.. 2-3 hari lepas ada member citer menu 
Pizza Toast nih.. terus aku terhingin nak buat gak..
Dulu kat Jepun rajin buat sebab roti slice nyer teball..
Sebuku tori tu dipotong 4/5 slice..
so buh isi macam2 atas tu memang sedapp je makan..
Kat Mesia ni roti buku nye slice nipis.. so nak buat pun
was was takut koyak kat tengah tu kan.
Sampai la member kasi idea ni baru la teringin nak buat balik uhuhuh



So balik kerja terus cari bahan. Ada bahan yg memang dah ada stok kat umah.
So ni lah bahan2 yg di calonkann..


Yang penting tuna & cheese tuu. yummy! kebetulan ada plak
stok nenas buat aca timun nasi tomato weekend lepas kann


So ni la hasil sebelum di bakar.
Mula2 bakar sekejap roti tu depan belakang dlm oven toaster
1-2 min gitu.
1. Haiwaian Tuna Toast ~ Tuna + Nenas
2. Hawaiian Beef Toast ~ Sosej Daging + Nenas
he he.
Taruk je apa bahan nak buh.. pastu tabur cheese yg dah di potong2
kat atas dan bakar dlm Oven Toaster selama 5 minit..!


Ni la hasilnya selepas keluar dari oven toast. Nak lagi mavelos sepatutnya guna Parmesan Cheese,
tapi sbb tak de.. aku guna Cheddar slice cheese jekk uhuhuh


Ni hasil sebelum di ngap..! Bancuh Campbell Mushroop Soup tu siapp!


Ni version satu lagi.. Crazy Seafood Toast he he
suka hati aku je letak nama ha ha.
Ni aku buh udang (buang kulit & rebus dulu), nenas, tuna, corn + cheese ehehehe.
Memang sempoi, senang dan sedappp di makan..!
Ma kaseh kepada sahabat ku Ujen kerana memberi idea utk buat balik
pizza toast ni. Katanya guna roti Massimo lagi sedapp..!
Harus cuba...!! he he


Assalamualaikum...
Gempar-gempar.. terkejut aku bila Abang bagitau
mengikut laporan berita TV3 mengatakan 1/3 dari jumlah sembelihan 
ayam di Johor di ragui statusnya HALALnya..!
Ngaaaaaaaaaaa...????? Biar betull.? suspen aku dengar.
Dah la nak raya-raya ni.. habis selama ni ayam yang di makan tu.. dot dot dot..??
Apapun ikuti laporan dari KL-Today.

Daripada 200,000 bekalan ayam segar yang dikeluarkan di Johor setiap hari, kesucian 30 peratus daripadanya diragui kerana ada pengusaha pusat penyembelihan tidak mengikut piawaian yang ditetapkan oleh Jabatan Agama Johor (JAJ).Penolong Pengarah Penyelidikan Unit Halal JAJ, Samsudin Paimi, berkata terdapat beratus-ratus peniaga yang memasarkan kira-kira 60,000 ayam segar setiap hari yang kesuciannya diragui.
“Malah ada penyembelihan dilakukan di tempat terbuka yang turut dimasuki anjing dan binatang lain,” katanya kepada pemberita selepas serbuan terhadap dua premis penyembelihan dan pemprosesan di Jalan Kampung Sawah dan Jalan Pontian-Johor Baharu di Pontian awal pagi Jumaat.
Dalam serbuan dari 1 pagi hingga 3 pagi itu, JAJ mendapati premis terbabit masing-masing tidak melakukan proses penyembelihan dengan kaedah ditetapkan manakala logo halal sudah tamat tempoh sejak empat tahun lepas.
Samsudin berkata JAJ khuatir dengan pertambahan permintaan terhadap ayam segar menjelang Aidilfitri, pengusaha kecil seperti itu semakin berani untuk mengaut keuntungan dengan berselindung di sebalik logo halal tamat tempoh selain tidak mengikut piawaian JAJ.
Turut membimbangkan JAJ, katanya, ialah ramai pengusaha tidak memiliki tauliah penyembelihan selain mempraktikkan kedah penyembelihan dan pemprosesan ayam sambil lewa.
“Kita tidak mahu pengguna terus tertipu dan mereka seharusnya diberi kesedaran untuk hanya memilih ayam yang disahkan halal dan suci,” kata Samsudin.
Beliau berkata pemeriksaan akan terus dilakukan bagi melindungi kepentingan pengguna.
Samsudin berkata JAJ sudah mewajibkan pengusaha ayam di Johor membuat label yang akan diletakkan di kepak ayam yang mengandungi maklumat mengenai penyembelihan serta status halalnya.
Mengikut Undang-undang Perlindungan Pengguna (Pindaan) 2010 yang akan dikuatkuasakan bermula tahun depan, syarikat yang didapati bersalah menipu sijil halal boleh dikenakan denda sehingga RM5 juta bagi kesalahan pertama dan denda sehingga RM10 juta bagi kesalahan kedua.