Drive balik dari kerja.. sambil tunggu trafic light merah kat flyover nak masuk susur ke Taman PP sempat aku call Abang.
'Papa ada beli lauk?'
'Ada.. beli ikan kerapu. Masak stim ye '
'Allright!'
Aku pun mencongak-congak resepi masak stim yang pernah aku masak. Teringat few years back tengok resepi artis mane tah kat TV
Lebih kurang cam ni laaa

Kerapu Masak Stim

Bahan-Bahan

1 Ekor Ikan Kerapu

50 gram Cendawan putih

2 batang jagung muda

1 bungkus enoki (cendawan jepun)

1 biji bawang besar

2 biji bawang putih

10 biji cili padi

1/2 inci halia

2 helai daun limau purut

1 batang serai

1/2 biji limau nipis

1 sudu sos tiram

NOTE: Perlu diingatkan, semua sukatan adalah anggaran semata-mata. Boleh diubah mengikut citarasa masing-masing

Cara-cara

1. Hiriskan bawang besar, bawang putih dan cili padi . Halia & serai ditumbuk pecah. Cendawan & jagung muda dihiris.

2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dah tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga naik bau.

3. Masukkan kira-kira 2 cawan air. Masukkan sos tiram, sedikit kiub ikan bilis dan garam secukup rasa

4. Masukkan halia, serai dan perahkan jus limau nipis. Adjust rasa secukupnya

5. Setelah kuah mendidih, masukkan ikan kerapu, jagung muda, cendawan putih & daun limau purut. Tutup dan biarkan sehingga kesemua bahan masak. Siap untuk dihidangkan!

Ni resepi campak-campak Izan..
Satu hari balik dari kerja teringat ada beli isi kupang & simpan dalam peti.
Balik tu tanya Abang, ' Kupang masak apa yang best yekk..?'
Jawab Abang ' Masak macam Along buat siput sedut hari tu... '

Aku pun mencongak-congak mengingatkan 'rasa' masakan siput sedut Along hari tuuu..
Resepinyer memang la aku tak tauu.. tapi berdasarkan 'rasa' yang aku ingat tu agaknyer
lebih kurang macam ni laaa.. so maka dengan itu, aku catatkan disini untuk rujukan dimasa akan datang supaya aku tak lupa masakan resepi ku ini.. Aku namakan masakannyer
'Kupang Tomyam Berlada' heheheheh

Kupang Tomyam Berlada
Resepi

Bahan-Bahan
200g kupang yang sudah dibuang kulit
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji lada merah
1 sudu cili kering yg sudah dikisar
1/2 inci halia
2 helai daun limau purut
1 cubit perasa ikan bilis
1 sudu sos tiram
1 sudu paste tomyam
1 sudu sos lada hitam
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara memasak
1. Kisarkan bawang besar, bawang putih dan lada merah
2. Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan kisar & halia
sehingga naik bau
3. Masukkan cili kering yg sudah dikisar *selalunya sentiasa ada stok dlm peti*
4. Bila sudah kering sedikit dan naik minyak, masukkan sos tiram, sos lada hitam & paste tomyam bersama sedikit air
5. Masak sehingga mendidih, masukkan garam & gula serta perasa ikan bilis secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan kupang & daun limau purut. Kacau rata dan siap untuk dihidangkan!

Rasanyerr..? emmmmm boleh tahannnnn.. !! cubalah sendiri!!