Assalamualaikum....
MCO day#77
Fasa PKPB


Hari ni nak share resepi sambal belacan...
Ahaa... sambal belacan je kot kan. Tapi yelah lain orang 
lain cara pembuatan dan bahan.
Resepi asal ni Izan belajar dari kejiranan di kampung belah suami...
masa tu ada kenduri... dan bila rasa sambal belacan diaorg ni sedaplah!
So Izan tanyalah apakah resepi dan bahan-bahannya.. 
maka dapatlah seperti yang di bawah ini. 


Tambah pulak pekena dengan Timun Sulung petik tepi rumah.
Sejak-sejak PKP ni memang #stayathome je.
Sempat la nak tengok2 keliling rumah kan.
Dan sempat jugalah En Suami bercucuk tanam dan berkebun
Seronok sungguh dapat petik dan makan ulam-ulaman hasil tanaman sendiri
puas dan seronok dia lain macam !


TIPS :
Lagi satu... kalau Izan buat sambal belacan,
Izan lebih gemar guna 'Hand Blender'.
Lebih mudah dan ringkas. Tak perlu tambah air pun.
Nak basuh pun senang berbanding guna blender biasa. 
Seelok-eloknya guna Hand Blender  yang Tri-blade ya.
Kisarannya lebih halus berbanding hand blender 2 mata. 
Contohnya Izan guna Jenama Kenwood. 
Lebih kurang macam model ni ya  -

Ok berbalik pada resepi... 
Jom kita lihat! 




Bahan- bahan

20 batang cili padi
3 batang cili besar
1/4 labu bawang besar 
1 biji bawang putih
1 inci belacan bakar
1 tsp Garam
1 tbs Gula
Air asam jawa / Limau kasturi




Cara-cara

1. Goreng layukan bawang besar, bawang putih beserta belacan bakar.
(bawang tak perlu hiris)
2. Potong-potong kecik cili padi dan cili besar
3. Kisar kesemua bahan-bahan pada langkah #1 & langkah#2, garam dan gula.
4. Tuangkan hasil kisar ke dalam mangkuk. 
5. Campurkan dengan air asam jawa atau perahkan limau kasturi.
6. Kacau rata dan perasakan semula gula dan garam.
Siap untuk dihidang.



Selamat mencuba!

NOTE : 
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan, 
boleh layari 


#staysafe #daridapurizan  #kitajagakita

Terima kasih!

Assalamualaikum....
MCO day#65
Ramadan day#28


Hari ni nak share resepi Chai Masala Tea
iaitu sejenis teh yang dibuat dengan masak diatas api bersama herba terpilih.
First time minum Teh berherba ni di Restoran Arab Saba. 
Walaupun rasa pelik sikit tapi bila diminum panas-panas... eh boleh tahan juga sedapnya!
Lepas dari tu selain minum di restoran, pernah juga dihidangkan oleh office mate En Suami, 
expatriate dari India ketika kami berkunjung ke rumah beliau.
Minum pulak panas-panas lepas pekena roti canai yang panas2 juga baru di masak atas kuali... Memang kaw sungguh!
En Suami selalu juga minum Chai Masala Tea ni jika out station ke India.
Di sebabkan dah lama tak minum minuman ni, Ramadan lepas Izan 
buat khas untuk En Suami untuk sessi M.O.R.E.H
 (sebab hari tersebut En Suami yang masak juadah).
Memang gembira sungguh En Suami menikmati Chai Masala Tea di hidang panas-panas.
Katanya boleh lawan la 'taste' kat India sana nunn.. wahhhh!
Nak tau caranya? Jom kita lihat ;)




Bahan- bahan

Sukatan untuk membuat 1 kole Chai Masala Tea
(Kira kira 500 ml)
5 Uncang Teh
3 cm halia
2 batang kayu manis*
3 butir bunga lawang*
4 butir bunga cengkih*
4 butir buah pelaga*
300 ml air
200 ml susu cair/susu segar
2 sudu susu pekat
2 sudu madu/gula  (optional)


Cara-cara

1. Panaskan periuk (Sauce pan) di atas api.
2. Masukkan rempah bertanda * dan sangan sebentar
3. Masukkan air dan halia. Biarkan sehingga air mendidih.
4. Masukkan teh dan renehkan sebentar dengan api sederhana.
5. Apabila kelihatan sedikit pekat (teh telah sebati), masukkan susu cair dan susu pekat.
6. Kacau sehingga mendidih kira-kira 5 minit.
7. Masukkan gula/madu secukupnya. Kacau rata dan matikan api.
8. Tapiskan dan sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba!

NOTE : 
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan, 
boleh layari 


#staysafe #daridapurizan  #kitajagakita

Terima kasih!


Assalamualaikum....
MCO day#64
Ramadan day#27


Hari ni nak share resepi Laksam Kelantan yang mudah disediakan,
pantas dan sedap!
Resepi gaya express sessuai untuk orang-orang yang bekerja dan ada masa masak 
di dapur tak dan 60 minit pun sebelum waktu berbuka,
Ala Master Chef challenge kekdahnya 😁
Rahsianya ialah dengan menggunakan Sardin Tin!
Ya dengan cari ini  boleh  skip dan jimat masa siang ikan, rebus dan asing tulang.
Anak-anak pun suka sangat bila Izan masak sendiri di rumah.
Bertambah-tambah diaorang makan.
Boleh buat pekat kaw... kalau beli kadang-kadang2 tercair dan sebagainya.
Nak tau caranya? Jom kita lihat ;)



Bahan- bahan


Kuah Laksam

Bahan A
1 Tin Sardin
500ml Santan kotak (KARA)

Bahan B 
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu lada hitam
1-2 keping asam keping
1 inci halia
1/2 inci belacan (jika suka)
Bahan perasa
Garam dan gula secukup rasa

Sambal Lada (Jate)
1/2 bawang besar
5 cili padi merah
2 cili merah
2 biji limau kasturi
5 sudu cuka
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Ulam Laksam
Bunga kantan
Kacang panjang
Bawang besar
Timun batang
Tauge 


Bahan Laksam

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu tepung ubi 
1 tbs minyak
1tsp garam
500 ml air suam
(300 ml air panas + 200 ml air suhu bilik)

atau
Laksa basah




Cara-cara

Langkah 1 :  Kuah Laksam




1. Keluarkan sardin tin ke dalam mangkuk bertapis. 
Bilas dibawah pili air. 
Buangkan sos tomato sardin bersih.
2. Masukkan kedalam blender bersama 1 cawan santan. 
Kisar mengikut tahap kehalusan yang disukai. 
3. Masukkan ke dalam periuk dan hidupkan api.
4. Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia, belacan (jika suka) serta serbuk lada hitam bersama 1 cawan lagi santan.
5. Masukkan  bahan kisar ke dalam periuk yang telah berisi dengan isi sardin tadi.
6. Masukkan asam keping, air anggaran 300ml dan baki santan kotak. 
7. Sentiasa kacau di atas api sederhana supaya tidak pecah santan atau berketul-ketul.
8. Masukkan garam dan gula. Perasakan. Boleh tambah air mengikut kepekatan kuah yang disukai. Kuah laksam siap!


Langkah 2 :  Mee Laksam
1. Campurkan tepung beras, tepung gandum dan tepung ubi ke dalam satu bekas.
2. Masukkan air suam secara perlahan-lahan kedalam bekas  sambil 
mengacau tepung agar bancuhan sekata.
3. Masukkan garam dan sedikit minyak.
4. Tuangkan bancuhan 1 senduk bancuhan tepung ke atas tutup periuk
(saiz 7/8 inci) di dalam periuk stim.
5. Stimkan kira-kira 4-5 minit atau sehingga lapisan tepung menggelembung.
6. Angkat .. biarkan sebentar dan gulungkan.
7. Ulang langkah di atas. Apabila telah sejuk, potong-potong gulungan laksam tadi.


Langkah 3 :  Sambal Lada
Kisarkan bawang, cili padi, cili merah  dan limau bersama cuka 
dan sedikit gula dan garam secukup rasa. 

Langkah 4 :   Ulam Laksam
Hiriskan semua bahan ulam 
(kacang panjang, daun kesum, bunga kantan, timun dan bawang). 
Tauge dibuang ekor dan di hidangkan begitu sahaja.


Hidangkan kesemua bahan. Laksam Kelantan siap untuk dinikmati.
Selamat mencuba!

NOTE : 
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan, 
boleh layari 


#staysafe #daridapurizan  #kitajagakita

Terima kasih!