Assalamualaikum....
MCO day#65
Ramadan day#28


Hari ni nak share resepi Chai Masala Tea
iaitu sejenis teh yang dibuat dengan masak diatas api bersama herba terpilih.
First time minum Teh berherba ni di Restoran Arab Saba. 
Walaupun rasa pelik sikit tapi bila diminum panas-panas... eh boleh tahan juga sedapnya!
Lepas dari tu selain minum di restoran, pernah juga dihidangkan oleh office mate En Suami, 
expatriate dari India ketika kami berkunjung ke rumah beliau.
Minum pulak panas-panas lepas pekena roti canai yang panas2 juga baru di masak atas kuali... Memang kaw sungguh!
En Suami selalu juga minum Chai Masala Tea ni jika out station ke India.
Di sebabkan dah lama tak minum minuman ni, Ramadan lepas Izan 
buat khas untuk En Suami untuk sessi M.O.R.E.H
 (sebab hari tersebut En Suami yang masak juadah).
Memang gembira sungguh En Suami menikmati Chai Masala Tea di hidang panas-panas.
Katanya boleh lawan la 'taste' kat India sana nunn.. wahhhh!
Nak tau caranya? Jom kita lihat ;)




Bahan- bahan

Sukatan untuk membuat 1 kole Chai Masala Tea
(Kira kira 500 ml)
5 Uncang Teh
3 cm halia
2 batang kayu manis*
3 butir bunga lawang*
4 butir bunga cengkih*
4 butir buah pelaga*
300 ml air
200 ml susu cair/susu segar
2 sudu susu pekat
2 sudu madu/gula  (optional)


Cara-cara

1. Panaskan periuk (Sauce pan) di atas api.
2. Masukkan rempah bertanda * dan sangan sebentar
3. Masukkan air dan halia. Biarkan sehingga air mendidih.
4. Masukkan teh dan renehkan sebentar dengan api sederhana.
5. Apabila kelihatan sedikit pekat (teh telah sebati), masukkan susu cair dan susu pekat.
6. Kacau sehingga mendidih kira-kira 5 minit.
7. Masukkan gula/madu secukupnya. Kacau rata dan matikan api.
8. Tapiskan dan sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba!

NOTE : 
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan, 
boleh layari 


#staysafe #daridapurizan  #kitajagakita

Terima kasih!


Assalamualaikum....
MCO day#64
Ramadan day#27


Hari ni nak share resepi Laksam Kelantan yang mudah disediakan,
pantas dan sedap!
Resepi gaya express sessuai untuk orang-orang yang bekerja dan ada masa masak 
di dapur tak dan 60 minit pun sebelum waktu berbuka,
Ala Master Chef challenge kekdahnya πŸ˜
Rahsianya ialah dengan menggunakan Sardin Tin!
Ya dengan cari ini  boleh  skip dan jimat masa siang ikan, rebus dan asing tulang.
Anak-anak pun suka sangat bila Izan masak sendiri di rumah.
Bertambah-tambah diaorang makan.
Boleh buat pekat kaw... kalau beli kadang-kadang2 tercair dan sebagainya.
Nak tau caranya? Jom kita lihat ;)



Bahan- bahan


Kuah Laksam

Bahan A
1 Tin Sardin
500ml Santan kotak (KARA)

Bahan B 
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu lada hitam
1-2 keping asam keping
1 inci halia
1/2 inci belacan (jika suka)
Bahan perasa
Garam dan gula secukup rasa

Sambal Lada (Jate)
1/2 bawang besar
5 cili padi merah
2 cili merah
2 biji limau kasturi
5 sudu cuka
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Ulam Laksam
Bunga kantan
Kacang panjang
Bawang besar
Timun batang
Tauge 


Bahan Laksam

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu tepung ubi 
1 tbs minyak
1tsp garam
500 ml air suam
(300 ml air panas + 200 ml air suhu bilik)

atau
Laksa basah




Cara-cara

Langkah 1 :  Kuah Laksam




1. Keluarkan sardin tin ke dalam mangkuk bertapis. 
Bilas dibawah pili air. 
Buangkan sos tomato sardin bersih.
2. Masukkan kedalam blender bersama 1 cawan santan. 
Kisar mengikut tahap kehalusan yang disukai. 
3. Masukkan ke dalam periuk dan hidupkan api.
4. Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia, belacan (jika suka) serta serbuk lada hitam bersama 1 cawan lagi santan.
5. Masukkan  bahan kisar ke dalam periuk yang telah berisi dengan isi sardin tadi.
6. Masukkan asam keping, air anggaran 300ml dan baki santan kotak. 
7. Sentiasa kacau di atas api sederhana supaya tidak pecah santan atau berketul-ketul.
8. Masukkan garam dan gula. Perasakan. Boleh tambah air mengikut kepekatan kuah yang disukai. Kuah laksam siap!


Langkah 2 :  Mee Laksam
1. Campurkan tepung beras, tepung gandum dan tepung ubi ke dalam satu bekas.
2. Masukkan air suam secara perlahan-lahan kedalam bekas  sambil 
mengacau tepung agar bancuhan sekata.
3. Masukkan garam dan sedikit minyak.
4. Tuangkan bancuhan 1 senduk bancuhan tepung ke atas tutup periuk
(saiz 7/8 inci) di dalam periuk stim.
5. Stimkan kira-kira 4-5 minit atau sehingga lapisan tepung menggelembung.
6. Angkat .. biarkan sebentar dan gulungkan.
7. Ulang langkah di atas. Apabila telah sejuk, potong-potong gulungan laksam tadi.


Langkah 3 :  Sambal Lada
Kisarkan bawang, cili padi, cili merah  dan limau bersama cuka 
dan sedikit gula dan garam secukup rasa. 

Langkah 4 :   Ulam Laksam
Hiriskan semua bahan ulam 
(kacang panjang, daun kesum, bunga kantan, timun dan bawang). 
Tauge dibuang ekor dan di hidangkan begitu sahaja.


Hidangkan kesemua bahan. Laksam Kelantan siap untuk dinikmati.
Selamat mencuba!

NOTE : 
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan, 
boleh layari 


#staysafe #daridapurizan  #kitajagakita

Terima kasih!


Assalamualaikum....
Hari ni nak share resepi Home made Pizza
dari roti putih yang sangat mudah dan sedap!
Hanya perlukan 3 bahan untuk membuat doh pizza roti putih ini dan 
bahan-bahan tersebut pun sangat mudah dicari.
Jom kita lihat ;)



Bahan- bahan


Doh Pizza
8-10 keping roti putih
3 biji telur
Garam secukup rasa

Toping
Sosej 
Crab Stick
Tuna Tin
Lada Benggala
Tomato Puri / Tomato Sos
Cheese

Assalamualaikum....
Hari ni nak share resepi Home made Pizza
dari roti putih yang sangat mudah dan sedap!
Hanya perlukan 3 bahan untuk membuat doh pizza roti putih ini dan bahan-bahan tersebut
sangat mudah dicari.

Cara-cara

Langkah 1 :  Doh roti


1. Potongkan roti putih ke 9 bahagian (3x3)
2. Pecahkan telur dan masukkan sedikit garam. 
Kacau rata.
3. Masukkan telur ke dalam bekas yang berisi kepingan roti yang telah 
dipotong segi segi. Gaul rata.
4. Panaskan kuali non-stick (Fry Pan) dan sapukan minyak 
sedikit pada kuali. Gunakan api kecil.
5. Susunkan  kepingan-kepingan roti tadi di atas  kuali non-stick.
Tutup dan biarkan roti bertukar kekuningan.
6. Terbalikan sebentar doh roti tadi untuk masakkan 
pada kedua belah bahagian. Angkat.



Langkah 2 :  Hiaskan Toping
1. Rebus sosej dan crab sebentar. Hiriskan kecil.
2. Sapukan tomato puri/ sos tomato ke atas doh roti.
3. Taburkan cheese (lapisan 1).
4. Susunkan bahan-bahan toping mengikut citarasa
(Sosej, crab stik, tuna spread, lada benggala etc)
5. Taburkan cheese sekali lagi di bahagian atas roti (lapisan 2).
6. Masukkan ke Microwave dan preheat selama 3-4 minit sehingga keju cair.
7. Nah... sedia untuk dihidang!



Resepi ini sangat mudah untuk dibuat. Sesuai jika ada lebihan roti putih di rumah.
Tinggal potong2 keil untuk dijadikan doh pizza.
Yang bestnya, walau dah sejuk, doh roti pizza ni tak kan keras seperti doh pizza biasa.
Yang pasti ianya sangat mudah, ringkas dan sedap.
Selamat mencuba!

NOTE : 
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan, 
boleh layari 


Terima kasih!