Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi...
tahun ini genap usia perkahwinan kami ke 15 tahun.
Tahun ni En Suami memberi cadangan untuk bercuti ke Bali... Wah seriously ??
suker suker sukerr!
Kali ni pertama kali kami pergi bercuti berdua sahaja... 
Dah bagitau Danish Dania awal-awal kali ni bagi peluang Mama Papa jalan berdua ya...
balik Malaysia nanti kita jalan ramai2 pula
So dalam masa 2 minggu tu kami pun dah booking flight ticket  dan mula mencari hotel.
Aku pun dah mula cari contoh2 itenarary percutian dari internet...
finally.. 1hb Mac kami berada di bumi Bali! Alhamdulillah. So here we goes our Bali Travelog journey


We are officially in BALI!


Travelog Bali 2019

Sebuah catatan sebagai kenangan ❤

Theme : Black & White
Fakta Angka :
Sim kad 4.5Gb 150,000 Rp
Supir 4D3N 1.0 juta Rp


Day #1
Hari menjejakkan kaki di Bali hari ni.
Ramainya pelancong yg baru tiba di Ngurah Airport sehingga menyebabkan hampir sejam setengah untuk menyelesaikan urusan imigresen ! Seterusnya adalah mencari simkad. Simkad dengan data 4.5 Gb berharga 150,000 Rp (setelah diskaun 50,000) utk pakai 4 hari... erk!

Dalam perjalanan ke Villa , supir kami Pak Andy bawa makan di Maliboro. Specialnya di sini ialah kerana hidangan ayamnya boleh dimakan bersama tulang2nya sekali kerana dimasak sehingga lembut. Dah macam makan biskut gulung love letter pulak kekdahnya. Tak lupa order jus alpukat.. menu wajib bila sampai.dibumi Indonesia gitew

Selesai Dinner, terus supir bawa ke Jimbaran Villa. Perjalanan mengambil masa kira2 30 minit dari Ngurah Airport.

Kami disambut mesra dan turut disajikan dengan welcome drink - Air kelapa muda, buah2an dan sapu tangan basah. Then Staff iring sampai Villa sambil menerangkan fasiliti di Villa.

Kagum dengan fasiliti villa yang ditawarkan. Villa dilengkapkan dengan private pool, living room, ruang bilik dengan pool view, open bath tub dan ruang mandi yg mana ada tangga terbuka ke ruang balkoni atas yg turut dilengkapkan dengan ruang santai utk beristirehat. Ruang cabinet turut dilengkap dengan peralatan memasak dan cutlery. Everything is Perfect!

Bali ni memang terkenal dengan destinasi percutian yg romantis sejajar dengan fasiliti yang ditawarkan oleh pihak resort buat para pengunjung yg sememangnya tercari2 service sebegini.

Untuk keesokan pagi, breakfast disediakan terus ke dalam bilik (room service). Di sediakan pun dengan konsep "floating breakfast". Service ni mmg sesuatu yg unik, romantis,  comel dan sangat mengujakan !😄

Sehingga masa check out kami sekadar bersantai di dalam villa menikmati keindahan villa dan fasiliti yang ditawarkan sepuasnya. Puas berendam... bersantaii... dah sejuk naik tingkat atas pula jemur badann.

Sangat-sangat suka villa ni. Tak puas lepak sini 

Nasi Lemak Pak Nasser... rindu sudah hihihi




Hari pertama kami decide untuk ke bahagian selatan Pulau Bali dahulu iaitu Jimbaran.
Sementelah hari ke-2 esok kami bercadang untuk jejak Uluwatu terlebih dahulu



.
Dalam perjalanan ke Villa, Pak Supir bawa kami makan di Malioboro.
Yang special kat sini ialah ayamnya di masak lembut sehingga tulang pun selembut bak tulang ikan dalam tin sardin nuuu


The Jimbaran Villa, 
here we come!


Welcome drink sebaik sampai di Villa..
Air kelapa Muda dan buah-buahan segar




Staff Villa siap kalungkan kalungan bunga tu.. 
dan suruh kami posing untuk diambil gambar
layankan ajer kih kih kih




Masuk2 sahaja terlihat kamar yg dihias indah dengan ucapan dari susunan kelopak mawar serta angsa berbentuk hati. Kami turut diberi kalungan bunga dan siap disuruh bergambar lagi oleh penyambut tetamu tadi....... layankan ajerrr😂


Toilet yang luas.. dia ada tangga bersambung terus ke tingkat atas


Bath soap selabu dibaginya utk bath tab .



Sera serbi ros.. cantekk.. sukerrrrr


Living hall lengkap dengan cultery

DAY#2 : Sepagi di Villa
Sekadar bersantai menghabiskan masa di Villa yang super awesome je pagi ni.
Staff Villa dah datang hantar breakfast seperti waktu yang dipinta..


Pagi yang di sambut dengan desiran air pancur kolam, hidangan lazat dan permandangan yang menyejukkan mata..
damaiiiiiiii 





OK, baju ni En Suami yang tempah... 
No 15 sempena angka ulangtahun perkahwinan kami.
Boleh tahan jugak idea beliau ni kann... I loikeee!


"You jump... I jump" eh!



Antara hidangan yang di sediakan... simple tapi complete dan sedap! 


Eh dah tukar side..OK duduk ikut order memasing yerr
Jemput makannnnnn


Masa untuk berendammmmm


Melepakkk



Bila dah kesejukan naik atas pulakkk .. berjemur sattt



Pantas sungguh masa berlalu...
Villa yang super awesome!

Time to check out ..kalau boleh nak lepak lagi semalam kat sini
tapi next desination kami akan bergerak ke utara sikit..
so untuk hari ni kita ke Uluwatu dulu.. jomm!


Yang penting, penginapan yg awesome ni disponsor sepenuhnya oleh En Company yg telah melanjutkan vacation claim meliputi dalam dan luar negara. Love it! ❤


Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi...
tahun ini genap usia perkahwinan kami ke 15 tahun
pada 28 Feb yg lepas

On the day ajak anak2 dinner di Ole Ole Bali, Dpulze Cyberjaya
Memang suka menu and suasana kat sini... 
Suka dekorasi restoran dia... suka menu2 dia jugak.
Bertambah romantik bila diserikan dengan cahaya lilin
Sesuai sangat kalau dating celebrate hari2 istimewa dan sebagainya
Basically signature menu Ole Ole Bali adalah masakan Indonesia
tapi menu2 western juga turut tersedia sebagai pilihan


Family dinner di Ole Ole Bali - Dpulze Putrajaya


Alhamdulillah...  tak sangka 15 tahun sudahh.. 


Anak-anak yang makin membesarr

 

Kalau datang sini suka order Coconut latte dia... sedap!
Dapat jugak macam kerepek kelapa yg putih2 tu..
dulu kecik2 macam pernah makan tapi dah besar2 ni lama dah tak jumpa benda ni..


Antara yang di order..
Kali ni Mama & Papa order Kambing Bumbu & Rojak
Suka sambal dan rempah masakan dia memang sedap
walaupun masuk Ole Ole Bali menu2 Jawa...
macam biasa budak2 ni still akan order menu Western jugak ye kekdahnyer
Penyudahnya Salmon steak jugak yg di order kikiki

Ada makna simbolik kenapa ajak dinner kat Ole Ole Bali ni 
apa agaknya yer... tunggu next entry hihihi



Assalamualaikum...

Bersiaran lagi dengan entry JJCM. Kali ni nak share satu restoran yang best untuk penggemar menu masakan negeri2 di pantai timur.

Nama restorannya Nasi Kukus Famosa yang terletak di Cyberjaya, Selangor.
Kami jejak restoran ni disatu hujung minggu... pagi2 meronda Cyberjaya cari port nak breakfast.
Lebih tepat lagi lokasinya terletak di belakang Bank Islam, Cyberjaya.


Dari luar dah nampak suasana Restoran yang sangat Cozy. Antara menu yang menarik tentulah
Nasi Dagang, Nasi kerabu, Nasi Kukus bersama gulai, Laksam dan sebagainya.. Selain tu juadah seperti kuih muih, nasi goreng, mee goreng juga turut disediakan.


 Deretan pilihan gulai.. ayam percik kat sini sedapp!


Ada pilihan sambal tumis dan paru goreng



Menu2 nasi goreng, mee goreng, bihun dan Kuew Teow goreng, 
harga bermula dari RM3.00 ~.



Laksam. Kena try next visit


Izan punya feveret of course Nasi Dagang.
Baru tau Nasi Dagang Terengganu dan Kelantan berbeza ya..
Yang ni adalah versi Nasi dagang Kelantan gitew



Pilihan air panas...

Selain tu turut disediakan surau dan tempat berwuduk untuk menunaikan solat..
dengan ertikata lain Waktu tengahari pun buka cumanya Izan tak pernah pergi selain waktu pagi hihi.




Deco deco aksesoru IKEA.. cantekk je kannn



Sekian update dari bilik #jjcm kali ni.
So kepada penggemar masakan pantai timur, boleh terjah 
Restoran Nasi Kukus Famosa yang terletak di Cyberjaya ni okeh!


#jjcm #jjcmcyberjaya #izanfoodblogger