Assalamualaikum..

Di satu petang yang hening... tekak teringin sangat nak makan Pulut mangga @ Durian...
tengah duk belek2 resepi kat henpon tiba2 dapat message dari En Suami mengatakan 
dia baru sahaja order mangga Harumanis Perlis secara online!!!!

Hebat jugak instinct En Suami ni rupanyer heheh! muahhh cikedd!! Ops!
Apalagi excited la aku! Menunggu jugak ni sampai mangga diposkan ..
ye lah barang makanan macam ni kena cepat 
process penghantaran supaya bila sampai ke tangan pelanggan fresh
dan dapat rasa diwaktu yg paling optimum kan!

Akhirnya... 4 May tu En Suami dapat pemberitahuan bahawasanya mangga harumanis tu akan di hantar dan sepatutnya sampai pada keesokan harinya.. yesss!! Aku pulak masih dalam cuti Golden Week Japan... sangap juga aku nak menghabiskan sisa sisa cuti tu sorang2 sebab En Suami & Anak2 kerja dan sekolah seperti biasakan... so 5 May Khamis tu aku dah standby la siap2 'pulut' dan kuah santan kat rumah nak makan dengan mangga harumanis yg bakal dibawa balik oleh En Suami dari ofis.. jeng jeng jengg... makanya jom cuci mata..! Nak bagi bau pun tak sampai kat kome kan hehehehe



Aha tu diaaa.... pulut mangga HARUMANIS PERLIS!
Meletop weiiii... sedapnyer makannnnnnn!!! Puassssss hati sangatt!!!
Degan pulut dan kuah santan yg lemak2 manis... makan dengan 
mangga harumanis yang sememangnya manis! Aduhhh... terasa2 lagi
kat tekak ni kesedapannyerr! Serius!!!



Aku terlanjur tu aku share sekali resepi pulut mangga yang aku buat ni...

Resepi ni dari blog sariyusa yang 
menggambil resepi dari Singgahsana Kitchen.
Kredit pada keduanya dengan resepi Pulut Mangga ni
atau dalam bahasa Thai nya Khao Neow Ma-Muang
Confirm la meletup gitew kan!


OK resepinya aku copy paste kat sini ya. 

 Khao Neow Ma-Muang
500 gm beras pulut (basuh bersih, toskan, tak perlu rendam. Masuk dalam loyang,
 letak air sama paras pulut dan kukus 20 minit atau hingga pulut masak)

750 gm santan (Sk guna santan kotak 500ml M&S, tambah air masak sampai dapat berat 750 gm, 
kacau rata)

6 sb gula pasir
3 sb gula pasir
5 helai daun pandan
6 sk tepung jagung
2 sk tepung beras
garam secukup rasa

Sementara mengukus pulut, sediakan santan :

1. Masak santan (750 gm hingga seperti terbit minyak, 
kacau selalu jangan berketul atau pecah santan)

2. Masukkan gula (6 sb), kacau hingga gula larut)

3. Asingkan 300 gm ke dalam mangkuk lain.

4. Masukkan garam secukup rasa dalam periuk dan kacau sebati. Matikan api.

5. Apabila pulut masak, masukkan santan dari periuk sedikit-sedikit semasa pulut masih panas. Masukkan santan dan kaup balik bersama pulut sehingga cukup lembut dan pulut berkilat. Jangan terlebih santan.

6. Jika pulut sudah cukup lembutnya dan keseluruhan disaluti santan berhenti tambah santan.

7.  Sos Santan : Tenggekkan semula periuk atas dapur dan masukkan semula 300 gm santan dalam mangkuk tadi.

8. Tambahkan gula (3 sb) dan garam secukup rasa, tepung jagung dan tepung beras. Kacau sehingga tepung larut dan masak dengan api perlahan sehingga pekat. Tutup api.


9. Hidangkan pulut bersama sos santan dan mangga yang masak.

Note : Cuma gula tu aku kurangkan sikit sebab lagi suka kalau santan tu rasa lemak2 
je since nak makan dengan mangga harumanis yang confirm manis!

***************

Ok memang sangat puas hati makann sehingga terpejam2 mata.. owhhh!!!!
Berat aku terus naik 2 kg minggu tu sebab makan pulut (mangga) banyak sangat! 
Azab! ahahhahaha



Anyway kalau nak try order mangga harumanis ni boleh layari web

harga boleh tahan jugak sehebat namanyer.
3Kg RM135 termasuk pos.. ada 10 biji..
so sebiji jatuh RM13.50 ? erkkkkk

Maklum la buah mangga ni cuma boleh di tanam di Perlis katanyer..
tapi dalam banyak2 tu ada sebiji 2 yang kitaorang rasa
kuat macam buah kuini...eh?
 *husband dulu membesar dengan 2 pokok kuini kat rumah*

al-kisahhhhh...

p/s: Sekarang berlangsung contest lucky draw FREE Breastpump
di Kids Branded page ya kawan-kawan. 
Jangan ketinggalan untuk sertai mana tau ada tuah nak menang! 
layari sekarang sebelum tamat tempoh peraduan!
https://www.facebook.com/kidsbrandedstore/




3 sweet comments:

mama tisya said...

sedapnya...fav ni pulut mangga..nk plak dpt yg harumanis lg ummmpppp

lieyalatif said...

fuhh aku tahun ni puas dpt mkn...first batch laki aku order ngan kawan die keje ydp perlis...mmg sedappp oiiiii.... isi oren..kulit hijau....mmg makan sampai menjilat2 bijik hah hahahahahaaha.....

second batch order ngan kawan die keje kbs perlis...yg ni biase2 ...tak secantik isi mcm yg first aku beli tu...ye laa harum manis ni pun ade gred2 die.... aku blend jadikan eskrim...agak2 esok rindu bau harum manis leh jilat sekerim tuh hahahaahahahaha

ape2 pun pulut ko menggiurkan oiii....mmg pakej terbaik laa dpt padankan dgn mangga harum manis....

*∽ IZAN ∽* said...

tu la... makan lak ngan harumanis.. mmg meletuppp Mama Tisyaaa

Lieya, mmg tamak nko order. banyak giler!
sama tempat ke order harumanis tu ? ye la kalau tak biasa order mmg
tak tau la kan ok ke takk.. aku ni pun dalam banyak2 tu ada gak yg bau macam kuini.. agak confius jugakkk.. kalau tengok kotak and packaging mmg macam original la kan..
tapi dalam 10 biji (3 kg ) tu mmg ada lah yg betul2 sedap.. harum dan manis (bukan bau kuini).. ada yg biasa2.. dan ada yg bau mcm kuini... tapi ye lah kita pun 1st time makan tak tau nak evaluate versi sebenarrr...

apa pun mmg puas hati makannnn.. buat pulak pulut mangga... mmg puas!
lepas tu timbang naik 2kg! ini semua salah pulut mangga! mauauauau