Assalamualaikum...

Penyimpan Mohor besar Raja-raja sudah pun mengisytiharkan Hari Raya
iaitu 1 syawal jatuh pada 30hb Aug 2011..! Horayyyyy...!! Hari Raya sudahh..!!

Di kesempatan ini kami sekeluarga ingin mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 
kepada semua para blogger dan para pembaca di luar sana.



Mohon maaf zahir dan batin jika ada 
tersilap kata, tersilap tulis, tersilap komen, tersilap 
terjah dan so on dan so on pada rakan-rakan sekelian ;D

Pandu hati-hati balik kampung dan pergi beraya okeh..!
Selamat beraya di kampung halaman...!!!


Assalamualaikum...

Rasanya rata-rata ada yang dah sampai kampung atau akan gerak balikkampung 
pagi ni.. Sama laa.. aku pun kejap lagi nak gerak.. eheehehehe.

Semalam cuti.. cam biasa gi wat Facial kat Imej Anggun Spa,
Alam Central, Shah Alam.
Raya kali ni Imej Anggun Spa buat promotion
Facial Emas 24K ~ Kulit putih berseri 
hanya RM50 untuk ahli gitu...!
HARUS la tak lepaskan peluang kann.. uhuhuhuh



Antara perkhidmatan @ rawatan yang di sedia. Banyak boleh dapat 
herba2 untuk kecantikan di import khas dari Indonesia yang terkenal 
dengan jamu2 dan herba untuk kecantikan.
Sebab tu datang sana tengok awek2 sana mak aii.. slim slimm..
lawo lawo.. aku yg pakai saiz M kat Mesia pun kena 
ambik saiz L, ada yg XL! punya la kecik derang nih.. isk isk isk

*ops terpaksa guna model sambilan ha ha*
Nak dekat 2 jam gak la muka aku di belai-belai dan di urut2 oleh beautician spa uhuhuhu.
Rawatan kali ni lain sket dari treatment selalu.. lebih 
banyak urutan pada wajah aku rasa .. & last sekali pakai mask Emas 24K
sebagai penutup .. best best..!

Sambil2 tu sempat la cari barang-barang aku sket, sempat
singgah Jusco Bukit Raja, terjah Ariani kat Seksyen 7, Klang,
sempat hantar barang kemas yg tak seberapa nih utk dicuci percuma kat 
Poh kong.. regular customer. Datang cuci tak yah bawak resit pun dia terima he he.
Sambil2 touch up beli barang2 yg tak cukup sket2
especially keronsang, butang baju melayu & samping uhuhuhu.

Aku ni walopun duk Puchong, kerja Cyberjaya tapi still gak 
nak menyopping raya kat area Shah alam ni ha ha. Susah2 je datang jejauh..
maklumla.. dah biasa kan sini kann.. nak dekat 10 tahun.
Dah apal kedai apa jual apa.. mana nak carii..
Dulu time kerja lunch leh cilok2 kuar gi shoppingg wahahahah.
Sekarang dah jauh kena amek cuti lakk nak gi uhuhuhu
padahal hari tu dah pergi ngan budak ni masa cari  baju melayu derang uhuhuh.

Balik tu nak dekat kul 6 ++ gak le..! ha ha.
Mampuih la redah jammed nak balik Puchongg..


Ahaa.. tak berubah keadaan jammed kat sini... sama je cam tahun lepas gakk.
sejam baru sampai rumah..! uhuhuhuhuh
Syukur dah pindah kerja dekat ngan umah.. tak yah queue kat jammed
& toll.. kalau tak ni la yg aku hadap hari2 balik kerja dulu uhuhuhu!

Lepas maghrib buka ringkas kat umah, Abang terus ajak gi 
Restoran Baser kat Bukit Puchong. Abang dah siap buat 
Reservation & booking menu.
Restoran Baser ni Restoran yg menyediakan 
Sajian Johor, lebih tepat lagi Sajian & Citarasa
orang-orang daerah Kota Tinggi..! Wahhh excited bila tau kedai ni dari 
sorang blogger~ Azue. Terus jadi follower blog ni sbb selalu update review JJCM dia 
yang best bestt..! So next time kalo  rindu-rindu masakan Johor leh la datang sini.



Menu special yang di order hari ni tentulah
NASI BERIANI..! 






Untuk Danish, Nasi Ayam nyum nyum!




Siap leh mintak extra Popadamm ha ha!


Dania bukan nak makan nasi.. makan lolipop jekk.. isk isk isk



Dania dok mengajor buat style apa ntah tuh.. eheheheh

Okeh.. sekian update hari terakhir sebelum balik kampung.
Balik tu kemas2 barang.. dan bertolak balik kampung pagi ni..!

Okeh kepada kawang2 yang yg akan pulang ke kampung hari ni
pandu kereta hari-hari ya... 
ingatlah pada keluarga tersayang yang menanti di kampung halaman..
Selamat Hari Raya Aidilfitri..!

Assalamualaikum..

Aha.. masa kita kecik2 dulu paling seronok bila dapat duit raya..
bila dah kerja seronok nak isi duit raya pulak ehehehhe.. 

Selalunya duit raya malam sebelum bertolak balik kampung
dah siap isi dalam sampul.. kali ni tak sempat..
hari Khamis baru Abang bawak balik duit raya yang di tukar..
selalunya  staff2 kirim kat Bos Abang yg ada private banking..
so kitaorg tak yah la susah2 beratur kat kaunter nak tukar uhuhuh.



Jumaat dah busy keluar.. balik buka kat luar gak.. malam baru nak kemas bag.
so kali ni bungkus semua masuk bag kat kampung nanti baru isi eheheheh.

Kalau kat Johor, pagi Raya ada Marhaban @ Baraan kaum lelaki 
dari rumah ke rumah. Time baraan ni je yg tak payah buh duit dlm sampul pun tak pe ha ha.
Dari seikat tu terus je bagi-bagi.. mana tak nya, anak cucu yg ikut baraan ramaii..!
Sekali bagi bleh cecah 70 ~ 80 keping note teruss..! ha ha.. meriah kan..!!

Anyway, 
Seronok bila dah isi duit dalam sampul..
lagi seronok bila tengok wajah-wajah riang insan-insan
yang bakal menerima sampul-sampul ni nanti..!


PETALING JAYA – PLUS Expressways Bhd (PLUS) memperkenalkan jadual perjalanan dengan membahagikan kenderaan bernombor pendaftaran berakhir dengan nombor ganjil dan genap bagi melancarkan perjalanan di lebuh raya sempena musim cuti Aidilfitri dan Hari Kemerdekaan ini.
Pengarah Urusan PLUS Datuk Noorizah Abdul Hamid berkata langkah ia bertujuan memisahkan kumpulan pengguna lebuh raya dari utara dan selatan termasuk mereka yang ingin pulang berhari raya pada saat-saat akhir menuju ke Lembah Klang dari 1 hingga 4 Sept.
“Pengguna lebuh raya dari utara dan selatan yang akan kembali ke ibu kota pada 1 hingga 4 Sept dinasihatkan memasuki lebuh raya setiap jam genap sebelum 12 tengah hari iaitu 8 pagi dan 10 pagi bagi kenderaan bernombor pendaftaran berakhir dengan nombor genap manakala kenderaan bernombor pendaftaran berakhir dengan nombor ganjil disarankan menggunakan lebuh raya pada setiap jam ganjil sebelum 12 tengah hari iaitu pada 9 pagi dan 11 pagi,” katanya pada sidang akhbar di sini Rabu.
Noorizah berkata bagi semua kenderaan dicadangkan waktu yang sesuai untuk memasuki lebuh raya sebelum 8 pagi dan selepas 6 petang bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas bagi ketiga-tiga hari itu.
Beliau menasihatkan pengguna Lebuh Raya Utara-Selatan supaya mengikuti Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) yang disediakan ketika waktu menjelang perayaan Aidilfitri dan kembali ke ibu kota bagi memastikan kelancaran trafik.
Jadual perjalanan yang dicadangkan untuk pengguna dari Lembah Klang ke utara dari Sabtu hingga Isnin ini iaitu :
* Perlis, Kedah dan Pulau Pinang ialah sebelum pukul 12 tengah hari;
* Taiping, Kuala Kangsar dan Changkat Jering antara 12 tengah hari hingga 3 petang;
* Ipoh, Simpang Pulai dan Gopeng antara pukul 3 dan 6 petang;
* Tapah, Bidor, Slim River dan Tanjung Malim selepas 6 petang.
Bagi perjalanan dari selatan pula jadual yang dicadangkan bagi Johor ialah:
* Skudai, Johor Baharu, Senai dan Kulai sebelum 10 pagi;
* Ayer Hitam, Yong Peng dan Tangkak antara 10 pagi dan 1 petang;
* Melaka melalui Ayer Keroh antara 1 petang hingga 3 petang;
* Tampin dan Alor Gajah melalui Simpang Ampat antara 3 hingga 6 petang;
* Senawang, Port Dickson dan Seremban selepas 6 petang.
PLUS juga memperkenalkan jadual perjalanan bagi pengguna lebuh raya dari utara yang ingin pulang ke Kuala Kangsar dan Ipoh serta dari Ipoh menuju ke Tapah, Bidor, Slim River dan Tanjung Malim pada 1 hingga 4 Sept ini.
* Dari Perlis, Kedah dan Pulau Pinang melalui Juru serta Changkat Jering dan Taiping ke Kuala Kangsar dan Ipoh antara 1 hingga 6 petang;
* Ipoh, Simpang Ampat dan Gopeng ke Tapah, Bidor, Slim River dan Tanjung Malim antara 4 hingga 6 petang.
* Dari Melaka melalui Ayer Keroh, Alor Gajah dan Tampin melalui Simpang Ampat ke Senawang, Port Dickson dan Seremban antara 4 petang dan 6 petang.
Noorizah berkata semasa perayaan Aidilfitri tahun lepas, 50 peratus pengguna lebuh raya mengikuti jadual TTA yang dikeluarkan oleh PLUS bagi membantu mengurangkan kesesakan di lebuh raya sejak diperkenalkan 2007.
PLUS menjangka jumlah trafik di lebuh raya di Lebuh Raya Utara-Selatan akan meningkat 30 peratus kepada 1.4 juta kenderaan sehari pada waktu puncak berbanding 1.1 juta kenderaan pada hari biasa.
Noorizah berkata sejumlah 3,000 kakitangan PLUS dan 430 anggota polis, Jabatan Pertahanan Awam, St Johns Ambulans dan Persatuan Bulan Sabit Merah ditempatkan di plaza tol dan Kawasan Rehat dan Rawat sepanjang lebuh raya manakala 159 pasukan PLUSRonda akan membuat rondaan selama 24 jam sehari selain lebih 1,000 kaunter tol dibuka untuk memudahkan urusan pembayaran tol.
Pegawai Turus Penguatkuasa Polis Diraja Malaysia Supt Hamzah Ahmad, yang turut hadir pada sidang akhbar itu, berkata lebih 300 anggota polis ditempatkan di kawasan-kawasan terpilih di sepanjang lebuh raya mulai hari ini hingga 6 Sept bagi mengawasi keadaan lalu lintas.
Orang ramai boleh mendapatkan maklumat trafik terkini di lebuh raya PLUS menerusi talian bebas tol PLUSLine di 1800-88-0000 dan laman Twitter di www.twitter.com/plustrafik. – BERNAMA


Assalamualaikum...
Ahaa.. semua dah mood nak cuti raya kann..?
Tinggal esok je kerjaa.. aku lak ari ni last.. esok dah cuti uhuhuhu.

Tahun ni COMPLETE marathon buka posa kat semua
rumah adik beradik Abang yg dah berfamily.
Ada 4 beradik yg dah berfamily dari 6 orang.

1st Week Posa  berbuka kat rumah Ijad @ Patin masak tempoyak
3rd Week Posa berbuka & berPRE-RAYA kat rumah Along pulak
sempena adik ipar aku yang Bongsu, Iwan dapat schedule 
fly ke US semalam.. Sian diaa.. tahun ni untuk pertama kalinya
tak dapat la beraya kat tanahair bersama keluarga terchenta.. uhuhuhu
4th Week hujung minggu ni balik kampung sudah..
leh la berbuka posa dengan keluarga terchenta kat kampung pulakk uhuhuhuhu


Jom layan gambar.. ehehhe
Ni masa buka kat umah Ijad kat Rawang nu....
Masa ni kitaorgn keluar gi Shah Alam cari baju melayu/baju kurung Danish.
So beli juadah kat Bazaar kat PKNS. Amek nko..
nampak semua nak beli.. dah la yg beli 4 kepala,
Aku, Abang, Idie & Iwan. 
Pecal, rojak singapore, otak-otak, kuih muih, 
cempedak goreng, popia basah, popia kering tuan rumah buat..
ayam golekk.. pas tu tuan rumah masak lagi lauk pauk..
sup sayur & Ikan Patin masak tempoyakk..!
Ya Allahh.. sape nak perabih ni.. orangnya berapa kerat jekk ha ha 


Ni antara yg best.. Ikan patin masak tempoyak air tangan tuan rumah hehe


Rojak Singapore.. pilih pilih pilih RM20..! Amek nko! ha ha
Ada yg beli sampai RM56!! terkezutt aku wahahahahah 

Acara bersantapp..


Baru separuh luakk.. uhuhuhu


Sempat lagi layan DURIAN sambil tengok citer KL GANGSTER.

Weekend lepas Adik Ipar yg bongsu, Iwan dapat confirm 
dapat flight schedule ke USA 24hb Aug. Ngam-ngam seminggu sebelum raya..!
Sadis...!!! So sebagai penutup, Along pulak 
wat acara makan-makan berbuka posa@ Pre-RAYA untuk Iwan 
yang tak berkesempatan nak beraya nanti.. uhuhuhu


So ada la menu lemang & rendangg.. eheheh.
Aku request Along masakkan siput sedut masak lemak.
Tiap kali aku pregnant mesti Along tanya kalo aku ada request nak suh dia masak
apa-apa yang aku teringin uhuhuhu. Terima kasih banyak Along.. muahhh!


Ada Cendol & ABC


Ahaa.. tak lupa Mee Kari. Ni aku yang masak dan bawak gi umah Along.
Teringin nak makan.. masak sendiri muaii.. leh makan ramai-ramai eheheheheh.


Acara bersantap


Dan santap lagi hehe


Masa ni memang semua adik beradik ada.. 
Maklum la Iwan last nak berkumpul sebelum raya ni.. lepas ni 
lama plak tak jumpa.. uhuhu 

So malam semalam.. kitaorang adik beradik gi hantar Iwan ke KLIA. Iwan sekarang
study kat ALAM.. dengan misi mengejar impian menjadi seorang 'Kapten Kapal' 
InsyaAllah...! Umur baru 19 tahun tuh.. kali ni Iwan kena attend praktikal kat US under 
AET (American Eagle Tanker) selama 6 bulan.
So flight malam ni kul 3:00 pagi route KL -> DOHA -> Houston (US).





Dah tengah malam baru sibuk nak reload prepaid Iwan uhuhuhu. 


Mengiringi langkah terakhir Iwan masuk ke balai berlepas. 
Ok Iwan.. jaga diri bebaik kat sana yaa..!!!


Sebenarnya, kat sini 5 tahun lepas, Dec 2006, Aku, Arwah Emak (mertua), 
Idie & Iwan pernah hantar Abang outstation ke Slovakia. 
Masa tu Arwah Emak pernah berkata...
"Nanti hantar Iwan pulak kat sini (KLIA)"
Masa tu Iwan baru Form 2. Sebulan selepas itu, 
Raya Haji 2007 ( 1 Jan 2007) Arwah Emak 'pergi' menyambut panggilan Ilahi
mengikuti jejak Arwah Ayah mertua yang pergi pada tahun 2003.
Al-fatihah...
Hari ini kata-kata Arwah Emak menjadi kenyataan bila kami adik beradik 
berkumpul di KLIA menghantar Iwan berlepas ke US..
Semoga kejayaan akan sentiasa mengiringi perjalanan kalian..
Iwan & adik-adik ku yang lain... aminnnn
Assalamualaikum..
Ahahaha.. .tergelak aku baca artikel kat bawah ni.
Dalam hati memang la 'padan muka'nya... itulah padah kalau suka 'mencuri'
hak orang lain..  segala rasa terluka dan sakit hati si Isteri 
terzahir dengan perilakunya terhadap 'kekasih gelap' suaminya..
uhuhuhuhu.. nasib la nasib.. lain kali jangan la cari pasalll..  kena 
dengan jenis perempuan yang tak boleh terima & brutal pulakk 
macam ni  memang buku bertemu ruas.. ni la 'hasil'nya.. uhuhu


credit : Harian Metro


GOMBAK: Tangannya digari, kepalanya dibotakkan manakala sebatang gigi depan dicabut dengan playar ketika dikurung selama empat hari di sebuah rumah di Taman Saga, Ampang, di sini, sejak Jumaat lalu.

Itu nasib seorang wanita berusia 31 tahun yang diculik isteri kekasihnya yang berang dengan tindakan mangsa menjalin hubungan sulit dengan suaminya.

Mangsa yang tinggal di Rawang diculik dari rumahnya kira-kira jam 9 malam Jumaat lalu dan suspek yang berusia awal 30-an dibantu adik lelakinya berusia lewat 20-an.

Sumber polis berkata, sepanjang dijadikan tahanan, mangsa didera dan tidak diberikan makanan, malah suspek serta adik lelakinya meminta wang tebusan RM50,000 daripada suaminya atau mangsa akan dibunuh.


Menurutnya, ketika menculik mangsa, suspek dan adik lelakinya itu mengetuk pintu rumah mangsa sebelum memperkenalkan diri isteri kepada teman lelaki mangsa.

TIBA-TIBA hari ni terasa terhinginnnnnnnnnn sangat makan DORIA..!!!
Oh tidakk..!!! Mana nak cari ni kalau tak sendiri yg buat..?
Dah la tak pernah buatt..! uhuhuhu
Doria ni adik beradik dengan Gratin @ Guratan.
 Bezanya DORIA base nasi, Gratin @ Guratan base makaroni.


Ishhh.. tetiba teringat Doria Takoyaki yang pernah makan kat Kagoshima dulu..! 
Uhuhuhuhu...! Kat sana nak makan terus je la gi kedaii.. kat sini kalo nakk..
kat Pasta De Gohan memang ada... tapi tak sempat la nak gi ari nihh.. uhuhuhu
Maka terus la surf internet sambil tanya ngan kawan2 termasuk lah kat 'Muka Buku' ahahaaha.
Balik beli2 bahan skett.. dan hasilnya... taraaaaaaaaa...!!


Kira first time buat seumur hidup nehh..! ahahahhaa.
Mengidam punya pasall..  gagah jugak la nak try buat uuuhuhu
Resepi macam biasa boleh KLIK kat sini


Nasi & White sauce masak asing-asing.
Nak bakar tu buh nasi dulu, pastu baru baru buh
white sauce tadi.. hias dengan udang & brokoli.



Sebelum bakar tabur Mozarella Cheese parut sesuka hatii..
lagi banyak lagi sedapp.. nyumm!!



Pastu bakar 7~8 minit dalam oven toast.
Hasilnya... Taraaaaaaaaaaaaaaaaa.......~!!!!



So nyummy..!!


Nak makan ni kira suspen gakk.. rasa takut tak de geng ahahah.
Abang kuat pedass... cheese ni aramak kureng skett.. Si Danish
pun 2x5 ngan Papanya.. kuat pedas.. tak de sambal tak jalann..
Dania.. penggeli.. tengok rupa cheese cair confirm geleng kepala..
tak senonoh betul anak dara sorang nih. Yang di angguknya gula2
atau apa saje yg manis2 lagi-lagi kaler pink..! Sabor je laaa...uhuhuhu.

Bila dah siap.. aku pun dengan senang hatinya mengadapp
Japanese Doria yg harum berbau cheese bakar.. uhuhuhuhu..
tetiba Danish pun datang dekat.. dia tanya telur ke tuh? *cheese yg dah cair terbakar*
Aku pun ha'ahkan je la umpan he he. Terus suap kat Danish..
tanpa di sangka-sangka Danish terus melekat kat pangku aku mintak 
di suap dan suap lagii..!! Komennya :
"Lain kali mama masak lah sedap-sedap macam nih!"
Waaaa weeeeeeee..!! terus lebar senyum makcik..! 
Ada gengg..!! Eheheheheheh


Licin...!! Bila licin nampak terus kat bowl tu DELICIOUS! 
Memang sodappp kat tekak makcik!!! uhuhuhuhu
Next time kalo teringin leh buat lagi nih.. best bestt...!!
Assalamualaikum..

Dapat link dari rakan FB. Perghh.. ngeri giler tangok gambar2
nihh... akibat main mercun kah macam nih..?
 dah macam mangsa perang pun ada..
Hati-hatilah la yekk.. jangan sampai memakan diri isk isk isk.

Credit : Zon bebas.com




Assalamualaikummm.. Dah masuk hari ke-21 berpuasa..
sekejap sungguh masa berlalu.
Korang lagi rajin masak utk berbuka ke lagi rajin ke param@bazaar..?
Aku hari kerja param.. hari cuti baru la masak kat umah uhuhuh.
Okehh.. 2-3 hari lepas ada member citer menu 
Pizza Toast nih.. terus aku terhingin nak buat gak..
Dulu kat Jepun rajin buat sebab roti slice nyer teball..
Sebuku tori tu dipotong 4/5 slice..
so buh isi macam2 atas tu memang sedapp je makan..
Kat Mesia ni roti buku nye slice nipis.. so nak buat pun
was was takut koyak kat tengah tu kan.
Sampai la member kasi idea ni baru la teringin nak buat balik uhuhuh



So balik kerja terus cari bahan. Ada bahan yg memang dah ada stok kat umah.
So ni lah bahan2 yg di calonkann..


Yang penting tuna & cheese tuu. yummy! kebetulan ada plak
stok nenas buat aca timun nasi tomato weekend lepas kann


So ni la hasil sebelum di bakar.
Mula2 bakar sekejap roti tu depan belakang dlm oven toaster
1-2 min gitu.
1. Haiwaian Tuna Toast ~ Tuna + Nenas
2. Hawaiian Beef Toast ~ Sosej Daging + Nenas
he he.
Taruk je apa bahan nak buh.. pastu tabur cheese yg dah di potong2
kat atas dan bakar dlm Oven Toaster selama 5 minit..!


Ni la hasilnya selepas keluar dari oven toast. Nak lagi mavelos sepatutnya guna Parmesan Cheese,
tapi sbb tak de.. aku guna Cheddar slice cheese jekk uhuhuh


Ni hasil sebelum di ngap..! Bancuh Campbell Mushroop Soup tu siapp!


Ni version satu lagi.. Crazy Seafood Toast he he
suka hati aku je letak nama ha ha.
Ni aku buh udang (buang kulit & rebus dulu), nenas, tuna, corn + cheese ehehehe.
Memang sempoi, senang dan sedappp di makan..!
Ma kaseh kepada sahabat ku Ujen kerana memberi idea utk buat balik
pizza toast ni. Katanya guna roti Massimo lagi sedapp..!
Harus cuba...!! he he


Assalamualaikum...
Gempar-gempar.. terkejut aku bila Abang bagitau
mengikut laporan berita TV3 mengatakan 1/3 dari jumlah sembelihan 
ayam di Johor di ragui statusnya HALALnya..!
Ngaaaaaaaaaaa...????? Biar betull.? suspen aku dengar.
Dah la nak raya-raya ni.. habis selama ni ayam yang di makan tu.. dot dot dot..??
Apapun ikuti laporan dari KL-Today.

Daripada 200,000 bekalan ayam segar yang dikeluarkan di Johor setiap hari, kesucian 30 peratus daripadanya diragui kerana ada pengusaha pusat penyembelihan tidak mengikut piawaian yang ditetapkan oleh Jabatan Agama Johor (JAJ).Penolong Pengarah Penyelidikan Unit Halal JAJ, Samsudin Paimi, berkata terdapat beratus-ratus peniaga yang memasarkan kira-kira 60,000 ayam segar setiap hari yang kesuciannya diragui.
“Malah ada penyembelihan dilakukan di tempat terbuka yang turut dimasuki anjing dan binatang lain,” katanya kepada pemberita selepas serbuan terhadap dua premis penyembelihan dan pemprosesan di Jalan Kampung Sawah dan Jalan Pontian-Johor Baharu di Pontian awal pagi Jumaat.
Dalam serbuan dari 1 pagi hingga 3 pagi itu, JAJ mendapati premis terbabit masing-masing tidak melakukan proses penyembelihan dengan kaedah ditetapkan manakala logo halal sudah tamat tempoh sejak empat tahun lepas.
Samsudin berkata JAJ khuatir dengan pertambahan permintaan terhadap ayam segar menjelang Aidilfitri, pengusaha kecil seperti itu semakin berani untuk mengaut keuntungan dengan berselindung di sebalik logo halal tamat tempoh selain tidak mengikut piawaian JAJ.
Turut membimbangkan JAJ, katanya, ialah ramai pengusaha tidak memiliki tauliah penyembelihan selain mempraktikkan kedah penyembelihan dan pemprosesan ayam sambil lewa.
“Kita tidak mahu pengguna terus tertipu dan mereka seharusnya diberi kesedaran untuk hanya memilih ayam yang disahkan halal dan suci,” kata Samsudin.
Beliau berkata pemeriksaan akan terus dilakukan bagi melindungi kepentingan pengguna.
Samsudin berkata JAJ sudah mewajibkan pengusaha ayam di Johor membuat label yang akan diletakkan di kepak ayam yang mengandungi maklumat mengenai penyembelihan serta status halalnya.
Mengikut Undang-undang Perlindungan Pengguna (Pindaan) 2010 yang akan dikuatkuasakan bermula tahun depan, syarikat yang didapati bersalah menipu sijil halal boleh dikenakan denda sehingga RM5 juta bagi kesalahan pertama dan denda sehingga RM10 juta bagi kesalahan kedua.