Sempena Papa baru balik outstation dan tinggalkan kami anak beranak *uhuk uhuk* minggu lepas-lepas, Papa dengan murah hatinya ajak keluar last weekend. Tempat yang di tuju ~ The Curve Mutiara Damansara. Selalu singgah IKEA tapi ni la first time singgah The Curve 
*jangan la gelak.. sian aku kui kui kui*. 
 Ni wajah-wahah keriangan sebelum bertolak dari rumah. Yang anak dara sorang ni sibuk jugak nak mekap cam mamanyer.
 "antikkk ...!" 

Tu dia keriangan berganda bila keta dah start enjin.

Anak dara sorang ni sibuk ngan bag mekap dia jugak.



Sampai sana dah nak tengahari Mr Hubby pun terus la ajak cari port untuk lunch. Banyak gak tempat makan best best kat sini... ternampak Sakae Sushi. Mr Hubby pun cam paham-paham je.. terus pelawa makan kat situ.. gumbiranyaaa hu hu hu. Dulu pernah nak singgah SS kat Sunway Pyramid tapi masa tu camne tah ternampak plak sekor cik siti berlari-lari dalam kedai terus cancell hu hu.

Dalam Sakae Sushi ni boleh order online. Setiap meja ada 1 set PC & LCD monitor. Tapi nak order manual pun boleh. So antara yang di sambar hari tu...
Ni dia pilihan Danish. Egg & Unagi Sushi

Danish yg tengah bersungguh-sungguh makan sushi guna chopstick
Sambaran Abang. Gyudon

Nyum nyumm


 Sambaran aku.. half boiled mackarel
 Unagi + salmon
 My always favourite, Ika

Dania habis 2 pinggan Egg sushi
 Deco dia memang menarik 
 Ni best gilerr..! Sebab pedas! 'Kata Abang'
 Bila dah kenyang sedar-sedar Dania dah start main pondok-pondok kat tepi. Siap bersusun lagi barang-barang 'make up' dia kat luar hu hu hu
 Lepas makan lepak kat taman sebelah Sakae Sushi tu sambil pekena makan mix-fruit. Habis secawan terus gi IKEA cari barang sket. Sedap gak makan kat Sakae Sushi ni. .lain kali bleh singgah lagi
Petang semalam dapat SMS dari Abang

"Ada resepi roti bakar TELUR KERBAU ??? Telur ayam, kerbau dapat nama..!! Isk isk"

Laaaaaaaaaaaaaa....... baru aku perasannn, Resepi Roti Bakar Telur Kerbau Istimewa adalah tajuk resepi terakhir yang aku upload ke sweet@recipes semalam ha ha ha.
Seingat aku nak taip Resepi Roti Bakar Telur MATA Kerbau Istimewa, ntah macamana tertinggal pula satu perkataan dan bila di baca bunyi nyer jadi 
Resepi Roti Bakar TELUR KERBAU..??
Sejak  bila la kerbau berTELUR ???? Adoiiii..!!


Dan disebabkan tajuk sensasi gara-gara tertinggal satu perkataan hit nuffnang analytics meningkat hampir sekali ganda. Moralnya hit tertinggi sejak 

Nak ikutkan hit ni masih jauh lagi rendah compare dengan blog-blog lain tapi tak mengapa. Almaklum blog baru dan tak berapa nak glamer plak tu hu hu hu. 
Tapi tetap satu pencapaian yang mengembirakan buat aku hu huhu.


*
*
*
*
*
*
Apa pun dah aku perbetulkan tajuknya menjadi Resepi Roti Bakar Telur Mata Istimewa sahaja. .KERBAU pun tak nak tulis dah.. kang kecik ati AYAM... AYAM punya telur, KERBAU dapat nama.. hua hua hua.
Maaf di pinta yekk..!! Harap-harap tak de dah orang imagine "Kerbau berTELUR" ha ha.

Aha.. 1st time nak masuk contest bergambar tahun ni. Seronok nak memeriahkan contest nih! 
Ok contest kali ni bertajuk 



yang di anjurkan oleh Ibu QisQas
sempena ulangtahun kelahiran puteri beliau 
SHARIFAH NAYLI QASRINA pada 30 MEI 2010.
Contest bermula dari 28 april sehingga 28 May 2010.

Gambar yang di pertaruhkan ialah 


Nama penuh : Dania Aliesya
Tarikh Lahir  : 1st Sep 2007 
Umur : 2 tahun 8 bulan

Pesanan untuk Dania Aliesya :
Puteri ku Dania Aliesya, sehingga ke detik ini Ibu masih menyusui mu dengan sepenuh kasih sayang. Ibu masih mendakap, menciumi dan memelukmu setiap kali menyusui mu, sama seperti dulu sejak detik kamu dilahirkan ke dunia ini 2 tahun 8 bulan yang lepas. Tahukah kamu setiap kali Ramadhan acap kali Ibu tidak dapat berbuka sendiri dan terpaksa disuap kerana meladeni permintaan dan tangisanmu yang menagih susu ibu setiap kali Ibu pulang dari kerja ? Puteriku Dania, setiap titis susu ibu itu telah Ibu halalkan menjadi darah dagingmu. Semoga puteri Ibu akan terus membesar sihat & ceria dengan limpahan kasih sayang yang tidak berbelah bagi dari Ayah & Ibu. Tidak ada apa yang Ibu & Ayah harapkan selain agar Puteri permata hati, Dania Aliesya menjadi insan yang berguna dan cemerlang di dunia dan akhirat. Semoga dirimu sentiasa pandai menghormati dan dihormati pula oleh masyarakat apabila besar nanti. Ibu sentiasa berdoa mudah-mudahan perjalanan hidup mu sentiasa di berkati dan dirahmati olehNya. Ingatlah,  kasihnya Ibu membawa ke Syurga... 



Sejak 2 minggu lepas HOT FM membuat perubahan 'angin' dengan membuat perubahan jadual penyampai-penyampai radio di Hot FM. Kejap dengar suara Fafau & FBI waktu malam, kejap dengan suara Leya & Tini waktu pagi-pagi buta.. Kejap-kejap dengar suara AG & Kiera berpartner dgn DJ lain....

Dalam pada tu banyak la dengar komen-komen dari pendengar.. ada yang suka.. ada yang masih tercari-cari DJ asal ikut jadual segmen asal. Citarasa masing-masingkan.


Sebenarnya aku pun dah biasa di temankan oleh Fara Fauzana & Faizal Ismail dalam segmen AM Krew  (6-10 pagi) setiap hari waktu pergi kerja pagi. Selalu tergelak dengar riuh rendah Fafau & FBI dok pekena each other.


Balik kerja pulak biasa ditemankan Jawa Rangers ~ Kieran & Agy dalam segment HOT FM Jam ( 4 ptg - 8 mlm). So bila tiba-tiba jadual bertukar-tukar rasa macamm.. hmmmmmppp...  tak la kata tak best tapi macam ada benda yang kurang je bila tak dengar suara-suara sumbang diaorang ni bila time drive balik kerja ha ha.

Apapun syukurlah semua DJ dah balik ke schedule segmen asal. Harap-harap lepas ni tak bertukar dah. Dulu pun pernah jadi pendengar setia Era tapi sejak dia bertukar DJ, dengan channel-channel sekali aku tukar hu hu... al kisah

Apapun, Hot FM... memang lebih hangattttt dari biasa... muahahahaha









Salam sayang semuaaa....!! Haa... hari ni Cik Izan nak update senarai peserta-peserta 

yang dah submit entry sehingga 25 May 10, 10 PM.Terima kasih banyak-banyak kepada semua yang telah sudi hantar entry dlm contest ni. Kepada yang belum cepat-cepat godeh HDD, godeh HP, godeh camera.. pen drive & yang seangkatan dengannya. Cuba cek kalau-kalau ada gambar yang sesuwai dengan tema contest ni cepat-cepat lah hantar ye! Selain kita boleh berkenal-kenalan, sambil saya pun boleh war-warkan blog address kengkawan semua.. sambil kengkawan pun leh la mengimbau terimbau sweet memoir dengan gambar tu.. ada rezeki dapat pulak hadiah! Tak rugi kan!

Di bawah ialah senarai peserta dan URL masing-masing. Susunan hanya mengikut tarikh pertama entry submission dan tidak menunjukkan kedudukan perfect submission (untuk hadiah misteri). 
Hadiah-hadiah sudah terkumpul di tangan Cik Izan. Akan di updatekan tak lama lagi setelah di photo editkan.. 
so stay tune for more update okayyy!!!

Salam ukhwah buat semua..  you all memang sweett!! muaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh!!


1. Beba

2. Aleyn

3. Hajar

4. Nana 

5. Diraumiwalid

6. Dyahaha

7. Fieza

8. Mama Zharfan

9. Mama Zakhwan

10. Sara Aryssa

11. Zhet

12. Deela

13. Umi Dania yasmine

14. Tiefa

15. Ayu Esa

16. Atiqah ~ Mama Damia

17. Liz rohaizat

18. Cubicle

Happy belated Teacher’s Day !! 
Boleh gitu..? Isk isk isk.. ingatkan bufday je belated, ni Hari Guru pun nak di'belated' kan.. adoiiiii...

Al kisah masa Teachers Day Ahad lepas aku kerja.. pulaknya malam sebelumnya Papa Danish baru balik dari outstation. So hari Ahad pagi tu masak-masak dan tengahari terus pergi ofis. So hari tu tak sempat la nak arrange apa-apa utk Teachers Day.



So last weekend baru la sempat nak terjah menerjah dan prepare something. Last year tolong Danish buat Greeting Card. This year since Danish exam so buat activity yang lebih ringkas. Danish confirm la yang paling excited bila part nak pilihkan gift untuk Teacher dia. Ada 4 teacher berdasarkan jadual kelas. Pengetua Ms Gaury, Guru kelas @ peberet teacher Ms Shima dan 2 orang lagi guru subject. Danish sendiri yang  pilihkan item/corak mana utk Teacher yang mana. 


Bila part nak wrapping Danish la yang paling sibuk “Mama.. Danish nak tolong mamaa.. Danish nak tolong Mama..!” Sibuk nak pegang gunting nak gunting wrapping paper. Oh bahaya bahaya. Mamanya bagi can dia gunting sekali je sebab lepas tu adiknya pun sibuk nak mengunting kertas jugak. Lepas tu tulis message untuk Teacher. 2-3 helai jugak la message paper nyer ‘reject’ gara-gara tersalah tulis.. hu hu. Siap tulis message Danish jugak yang excited tampalkan message paper tu kat gift2 utk teacher. Memang Danish seronok & bersemangat sangatt buat!


Hasil tangan Danish

Apa pun Selamat Hari Guru (belated) buat semua guru-guru di Malaysia.. terutama guru-guru yang pernah mendidik dan mengajar aku dari sekolah tadika sampai la tamat pengajian. Jasamu akan tetap ku kenang… Semoga kalian sentiasa diberi keberkatan dan kelapangan hidupp aminnnn....

Buat guru-guru Danish@Krista especially Ms Gaury & Ms Shima, Terima kasih atas tunjuk ajar, motivasi dan dorongan kepada anak bujang kesayangan kami, Danish. Semoga Danish terus membesar dengan cemerlang.

Oh ya, minggu ni Exam week Danish kat school. Semoga  Danish dapat menjawab dengan baik. Kali ni rasanya exam Danish lebih mencabar dari tahun lepas. To Danish :

Ganbatte kudasai (good luck) !!

Perasan tak google menjadikan Pac Man game sebagai google banner sejak kelmarin ? Sebenarnya ianya bersempena sambutan ulangtahun ke-30 Pac Man game pada 22th May 2010 yg lepas ( 1980~ 2010).


Mengikut rekod (Wikipedia), Pac Man kali pertama diperkenalkan pada 22th May 1980. Game ini asalnya di reka oleh Toru Iwatani dan dibangunkan bersama oleh Shigeo Funaki (舟木茂雄) & Toshio Kai (甲斐敏夫) – Muzik latar.


screen shot Pad Man versi asal 

Pac Man adalah salah satu game yang pernah menjadi lagenda dan kegilaan serta melahirkan fenomena sosial pada era 80-an. Seingat aku, merasa jugak main game Pac Man ni ketika di bangku sekolah menengah (awal 90-an). Itu pun main kat Makmal Komputer Asrama. Masa tu zaman-zaman guna 3.5 inc floppy drive dan tak silap mouse pun belum di perkenalkan lagi. Yang paling aku ingat sebab tahun  tu aku & geng2 kumpulan aku bertanding sengit dengan kumpulan Abang sempena Pertandingan Grafik yang di anjurkan oleh pihak Asrama. Buat grafik presentation berkisar tentang masalah alam sekitar secara global dan terpaksa buat program nak jalankan each slide tuh. Waktu tu takde lagi Ms Power Point bagai, teknologi mouse pun belum ada. Semua base pada program semata-mata. Penyudahnya kumpulan Abang muncul JUARA dan kumpulan kitaorang sekadar menduduki tempat ke-2 ! kuyashi!! *keciwa..! ops terinterframe plak* ha ha. 


Seingat aku lagi kali pertama merasa teknologi 'mouse' sekitar tahun 1993/94, zaman-zaman Windows 3.0/3.1 mula diperkenal. Itu pun sebab ada 'komputer baru' dekat perpustakaan asrama! Masa tu memang teruja giler tengok cursor tu sangat dengan mudahnya boleh bergerak sana sini untuk klik menu & icon kat desktop. Kalau tidak, masa zaman-zaman MS-DOS nak ON PC kenalah  insert start up Disk kat Drive A untuk keluarkan A prompt dan kalau ada apa-apa software lain nak run kena pulak insert floppy disk kat Drive B. Lepas tu terpaksa type command untuk setiap action kui kui kui. Ala... zaman-zaman Wordstar, DBase III Plus &  Lotus 1-2-3 dolu-dolu tuh!


Berbanding berbelas tahun dulu, hari ini anak bujang aku si Danish.. seawal umur 4 tahun dah pandai ON komputer, login dan cari game. Sekarang ni sejak rumah dah berinternet 24jam &  PC pun dah ada login account khas untuk dia, pandai dah Danish search online game sendiri. Biasanya Abang akan bagi keyword untuk di search dan Danish pandai search sendiri kat google atau you tube. 


Favourite movie Danish, Tom & Jerry dengan Upin & Ipin. Favourite game, all types of racing game - cars & motobike. Selain tu his favourite education online series ialah Disney Channel & starfall




Dan sebenarnya lagi, aku sendiri pun tak perasan yg banner Pac Man tu rupanya boleh main online kalau tak tengok Danish main! Ha Ha Ha!







Salam ..

Aha.. kali ni nak kongsi petua macamana nak jimat space blog anda supaya boleh buat beribu2 entry dan boleh upload beribu-ribu lemon gambar sesuka hati ke dalam blog. Mungkin ada yang dah tau.. tapi kalau yg belum tau mari saya ceritakan serba sedikit.

Mungkin banyak software yang boleh resize gambar terdapat dalam pasaran. Tetapi yang selalu saya gunakan untuk resize gambar safu folder one shot (sekaliharung) di kenali sebagai PIXresizer.


Software ni boleh didownload secara percuma melalui laman web rasmi 

Caranya mudah je. Cuma perlu download dan install ke dalam PC. Kemudian run software. Pilih folder gambar & pilih juga folder utk simpan gambar yg dah di resize. Pilih size dan format file. Then klik saja 'Save file'. Bergantung kepada saiz dan jumlah gambar, proses mengecilkan size gambar anda siap sekelip mata. Sangat mudah dan jimat masa!

Nak tahu lebih lanjut macamana nak guna software ni ? Sila layari



Laporan Malaysia Kini
http://www.malaysiakini.com/news/132275


Hari ni terdengar berita di radio dan akhbar, tentang MOU yang baru ditandatangani oleh pemimpin tertinggi Malaysia dan Indonesia berkaitan dengan bidang tenaga kerja. Dalam MOU itu termaktub tentang majikan harus memberikan satu hari cuti dalam seminggu. Itu tidak mengapalah. Lagipun skop hujung minggu tak sama macam hari biasa. Urusan memasak dah tentulah air tangan aku sendiri melainkan jika aku tidak ada, bibik hanya masak untuk anak-anak. Hujung minggu jika aku ada di rumahpun anak-anak serba serbi akan cari mama papanya, tak mau pun dengan Bibik. Anak-anak memang kami uruskan sendiri. Mau meraung jika Bibik yang mandikan hatta nak teman buang air sekalipun! Hari biasa pun Bibik tidaklah berkerja sampai larut malam. Kebiasaanya balik kerja kalau aku atau Abang sudah sampai di rumah terus tukar shift dengan Bibik. Bibik boleh terus masuk bilik berehat atau buat kerja2 lain yang tidak aku wajibkan pun pada waktu malam. Semuanya terpulang pada Bibik mengatur jadual sendiri asalkan BERES!. Kalau Bibik tak ambil cuti hujung minggu pun, cuti itu akan dibawa ke hujung tahun buat balik cuti ke kampung berminggu-minggu. Gaji tetap jalan! 

Tapi tentang pembantu rumah yang di bolehkan memegang passport sendiri memang secara peribadinya tidak aku persetujui. Untuk apa..? Sejak tahun lepas kerajaan telah memperkenalkan Foreign Maid Identification Card (FMID). Bagi aku kalau untuk tujuan pengenalan, FMID tu sudah cukup memadai. Di atas kad itu sudah tertera nombor passport pembantu rumah berserta nama & alamat majikan. Tak perlu nak di usung passport ke hulu ke hilir. Jika hilang dah menyusahkan kedua belah pihak!

Straight  to point, aku tak paham langsung sebab musabab kenapa pembantu rumah harus memegang sendiri passport mereka. Bukankah passport tu hanya utk di gunakan bagi tujuan untuk keluar masuk negara dan bukan untuk kegunaan harian. Lagipun bukankan pembantu rumah sepatutnya hanya perlu menggunakan passport bila tempoh kontrak berakhir untuk kembali ke kampung halaman atau mungkin pulang bercuti dengan keizinan majikan? Selain dari itu tidak ada keperluan pun!


Waktu majikan keluar bekerja dah tentulah keselamatan anak-anak dan rumah di tangan  pembantu rumah semata-mata. Tak kan nak dikurung dalam rumah pula? Jika dapat pembantu rumah yang memang datang ke negara ni nak bekerja dan bekerja bersungguh sungguh, jujur & amanah alhamdulillah. Lain pula cerita kalau  pembantu rumah yang dah pandai ada teman lelaki , pandai berpesatuan dan ramai pulak sedara mara dan kenalan di Malaysia. Biasalah.. banyak pengaruh panjang pula akalnya. Kalau passport pun sudah di tangan, jika satu hari pembantu rumah tergerak nak melarikan diri ketika majikan tiada di rumah macamana? siapa yang sanggup bertanggung jawab? Kedutaan merekakah? Bukan tak pernah berlaku di kalangan kenalan aku pun. Tau-tau anak-anak terbiar tak mandi tak makan dan pintu terbiar terbuka hingga ke petang. Dah la keselamatan terancam, wang bayaran agen yang mencecah sehingga RM5-6K sudah tentulah lebur jika pembantu rumah melarikan diri selepas tempoh warranty tamat iaitu 3 bulan. Kes curi - lari yang di dalangi dek pembantu rumah pun kecohnya tak sampai ke mana.  Kes-kes macam ni siapa pulak yang nak mempertahankan nasib majikan yang teraniaya dek tindakan pembantu rumah ?  Memanglah kalau nak di ikutkan tanpa passport  pun mereka boleh lari jika hendak. Tapi macam juga kereta, di kunci di mangga kalau dah nak di curi hilang juga tapi janganlah biar tak berkunci. Itu cari pasal namanya!

Bagi aku hanya passport itu sahaja dokumen penting yang majikan ada untuk ‘mengikat’ pembantu rumah agar terus setia  bekerja sehingga tamat tempoh kontrak. Maaflah, jika aku memang dari awal sudah aku bilang pada Bibik..” Jika terlintas nak cari passport bibik lupakan jelah.. memang saya TIDAK AKAN simpan dalam rumah ini”. Sesungguhnya memang aku simpan disatu tempat lain yang dirahsiakan. FMID boleh pegang sendiri tapi passport tidak sama sekali!

Apapun aku juga turut marah pada majikan yang mendera pembantu rumah sehingga ada yang cedera parah.
Orang-orang macam ni lah yang bukan setakat menyusahkan diri & keluarganya sendiri  sebab akhirnya terpaksa merengkok di penjara tapi turut menyusahkan orang lain yang tak ada kena mengena langsung dgn hidup dia. Dah la tu.. pantang ada yang tak kena sikit mulalah kerajaan belah sana nak demand itu ini.. Bak kata pepatah, kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Memang  betul-betul sengalll!!!

Moralnya, aku setuju jika pembantu rumah pegang sendiri FMID just in case kalau berlaku kes2 penganiayaan  sekurang-kurangnya mereka masih ada pengenalan diri untuk membuat laporan. Tetapi untuk pegang sendiri passport aku memang sangat tidak bersetuju.!  Bukan aku berniat nak mengongkong atau menganiaya TAPI bagi aku majikan jugak ada hak untuk mengambil tindakan demi mengurangkan risiko salah laku dan tidak bertanggungjawab pembantu rumah. Adil bukan ?!

NASIB BAIK dalam laporan turut mengatakan bahawa JIKA di persetujui oleh kedua-dua pihak maka majikan boleh simpan passport pembantu rumah. Dah tentu pilihan kedua yang akan aku ambil.

“MOU itu juga menetapkan pasport pekerja Indonesia hendaklah dipegang oleh pekerja kecuali dengan persetujuan kedua-dua pihak, ia boleh disimpan majikan”


Ini baru cerita berkisar cuti & passport pembantu rumah. Belum masuk bab tentang nak naik gaji. Wah wah wahh... kebanyakan pembantu rumah datang ke Malaysia bukannya ada kelulusan pun. Cakap Bahasa Melayu pun belum tentu faham. Ada yang nak pakai barang elektrik pun tak pandai. Jadi bayangkan jika gaji minimum naik ke RM600. Katakan bayaran awal kepada Agen RM4500 (sudah ditolak 3 bulan gaji) untuk kontrak kerja 2 tahun. Kos Levi RM 460 & fomema setiap tahun RM 190, total RM 650. Maka purata bulanan kos kpd agen & levi termasuk fomema ialah kira-kira RM 240 sebulan. 'Asrama' pun di sediakan.. siap full furnish lagi (kipas angin, radio, katil, almari baju, etc termasuk pakaian asas!),  TV pun boleh tengok Astro kalau majikan tiada. Selalu jugak la balik kerja Astro tu port kat Channel Zee /Aruna. Makanan pun 24 jam sentiasa ada stok di dapur  *aku selalu pesan kalau teringin nak makan apa, ada bahan kat dapur masaklah sendiri nak makan*. Belum termasuk api air dan juga mantenance bulanan (ubat nyamuk, peralatan mandi) dan sebagainya. Jadi cuba kita kira semula. Katalah di luar sewa bilik RM200, bil api air RM10, makan RM150, peralatan sehari2 RM20 jadi total semua RM600 + 240 + 200 + 10 + 150 + 20 + = RM RM1220 ?!! Itu tak termasuk  elaun jika pembantu rumah tak ambil cuti sehari semingu. Tambah lagi RM100. Cewah cewahhh... sedar tak sedar dah naik gaji rupanya.
Cuba kita cek gaji operator kat Malaysia ni ..? RM 700 -800 tak termasuk tempat tinggal sdb kan. RM1.3K ni dah hampir menyamai gaji pokok lulusan diploma di Malaysia yang menghabiskan 3 tahun belajar akademik yang bermodal puluhan ribu untuk menamatkan pengajian! Masuk akal ke ?












Apa pun  ini pendapat peribadi aku secara am. Alhamdulillah.. buat masa ni aku masih bernasib baik sbb pembantu rumah aku  nampaknya bekerja dengan baik ( aku pun tak mengharapkan perfect serba serbi). Asalkan kerja siap, tak banyak karenah dan yang paling penting serasi dengan anak-anak... Yang aku harapkan kerajaan jugak cubalah buat pendirian yang lebih tegas tentang isu-isu ni. Janganlah tunduk 100% demand seberang tapi consider la nasib majikan2 golongan pertengahan ni. Bukannya gaji 5 angka pun nak perabih 4 angka untuk pembantu rumah semata-mata. Fikir-fikirkanlahh.... 

Macamana pendapat kawan-kawan diluar sana pula?  Mungkin anda yang boleh share kan di sini juga.. 
jom kita diskusi...!

Semalam masa meeting bos aku tunjuk kan satu E-mail..
..Di hantar oleh Mr Tanaka Hiro Mark (bukan nama sebenar)

Aku tersenyum… dalam hati
“Haii.. orang jepun pun dah  tak bangga guna nama Jepun”.


Teringat aku satu pengalaman, tahun ke-2 aku di bumi sakura. Satu petang aku menaiki Shiden (keretapi Bandar) dalam perjalanan pulang ke rumah. Waktu tu itu keretapi lengang hanya ada 3 orang dewasa termasuk aku.


Tiba di satu station, naik lah sekumpulan kanak-kanak tadika dengan uniform seragam mereka. Dahla putih-putih, muka bulat, siap bertopi memang comel-comel belaka. Aku pula bertudung dan duduk di bahagian tengah gerabak... Tiba-tiba sebahagian dari mereka datang mengerumuni aku lantas salah seorangnya bertanya *setelah di alih bahasa* 

“Awak ni orang Amerika ke ?”
“Taklah.... Saya orang Malaysia
Berkerut-kerut wajah-wajah comel tu bila aku sebut 'Malaysia'. Lalu aku terangkan lah sedikit sebanyak pasal Malaysia walaupun entah-entah tak faham pun kanak-kanak tadika tuh mendengar penjelasan aku!

Moralnya.. seolah dari kecil lagi dah terterap dalam minda diaorang
“Dalam dunia ni ada 2 bangsa. Kalau bukan orang Jepun maka orang Amerika lah!”
Tak gitu ??!


Hai..apa sangatlah yang nak di agungkan Amerika ni….. isk isk isk…


P/S: Kalau duk Jepun, foreigner ada satu Identification card yang di panggil ALIEN CARD .
Ada ke patut..??!!!!



Salam..Buat contest tapi lagi mau masuk contesttt ha ha ha!
Takpe.. tu lah namanya semangat ke'blogger'an bukan semangat kesukanan di samping memeriahkan lagi dunia contest blogger hu hu hu!

Apapun kepada anda di luar sana yang simpan gambar2 digital  dah tahap berTERA-TERA dalam HDD,
apa kata cuba dapatkan FREE photobook thru this contest.
Di ulang sekali lagi.. FREE okayyy!
Nak tahu lebih lanjut? layari


Nak tengok lagi dekat rupa photobook tuu..?? 
Ha lebih kurang cam ni lahh
*
*
*
*
*


Besttnyerrr kalau dapat FREE kann! he he he
Salamm...


Sunshine Award

2nd time terima award dan kali ini dari one of my favourite blog (my ex-office mate),  fiziskandar@ Zaki. Million thanks to Zaki & wifey! Haa.. kalau nak tengok gambar-gambar superb base on their travelling experience sekitar Europe boleh layari fiziskandar@blogspot


"The Sunshine Award is awarded to bloggers whose positivity and creativity inspire others in the blogging world." 
Dengan ini, dengan bangganya menganugerahkan 'Sunshine Award' kepada my favourite bloggers seperti di bawah (susunan ikut dan ye) :-



Rudy ~ Bluehikari
Suka baca blog ni sebab corak penulisan yang ala-ala novel. Tidak banyak tempelan gambar tetapi setiap bait kata yang tercoret cukup boleh menyentuh hati pembaca walaupun hanya sebaris ayat! Blog ni juga di katakan perintis blogger sekitar awal tahun 2000 ~ 2001. Memang berbaloi untuk di terjah !  

Lieya ~ Mia + Mija
Lieya yang selalu hangat dengan kisah-kisah 2 orang anak daranya *ha ha ha*. 
Selalu tergelak baca kisah diaorang nih.


Cik Puan Mimi
Suka baca pasal activity harian Cik Puan Mimi berkisar pasal family & anak-anak. Happy go lucky peson. Kuat berjalan jugak Cik Puan Mimi nihh.. so bleh la ronda-ronda blog diaorang tengok mana diaorang ronda he he


Gieyana ~ Journal of life
Suka tengok gambar-gambar yg di snapshot kat blog nih walaupun katernya bukan utk bisnes tapi ambek gambar dah macam ala-ala pro beb!



Ashanida  &  Ibu AZs
Kat sini boleh tengok experience mommy yg dah ada 3 hero & heroin yang super cute + comel-comel!! Memang geram tengok their kiddies he he


Ambrynaas
Ni memang member sekepala. Suka baca tempat2 yg Cik Zalie pergi utk sbg referer utk kitaorang terjah kemudian he he


Cik Noora
Haaa.. ini  pun banyak berkisar tentangg family especially membesarkan 3 orang hero/heroin + husband yg selalu outstation.. really tough..!!


Coretan Kitty
Kisah seorang seoarang ibu + 2 kids and full BF mommy. The youngest baby lahir tak cukup bulan dan Cik Wah sanggup ambil cuti extra selepas habis pantang tanpa gaji just untuk make sure the baby cukup sihat + dapat dapat berat ideal  sebelum serah pada boleh di serah pada baby sitter. Allhamdulillah baby dah naik chubby sekarang nihh. huhu


Baby Ibu
Blog nih macam -macam ada..... 360 la orang kata... selain dari personal blog, banyak jugak general info & tips yg di kongsikan bersama para blogger! Best!


Catlinafly
Ahah.. rajin gak singgah blog ni.. pun konsepnya macam Astro jugak.. 'macam macam ada' he he he. Yang paling best kalau nak dapatkan khidmat photoghrapy bleh la contact Catlina. Baru-baru ni Catlina pun launch blog baru pasal makan-makan... Cik Izan pun kebetulan baru lepas buka galeri baru jugak pasal family koleksi resepi ..  rasa cam together-gether share minat yg sama  plakk... ha ha ha *opss terover plak Cat! ho ho!*  Di samping nak mengucapkan terima kasih sebab sudi review blog sweet@recipes gallery he he


K.Hanny ~ Kyushu
K.Hanny ni senior yang masih stay in Japan further study. Rajin gak singgah kat sini sambil2 update latest life experience kat bumi sakura... sambil2 terhingat jugak life kat sana zaman dolu dolu  hu hu hu.


Beba + Anas
Ini blog terbaru yang saya baru jadi follower.. asalnya setelah terbaca resepi pasal homemade icecream senang tak hinggat! Bila terbaca tu memang terus inpired beli barang dan terus buatt! Hasinya memang thumbs up!! Selain tu suka ngan suasana blog yg sweet & cute gitu termasuk la tuan punya blog hu hu


Maka dengan itu sudilah kiranya menerima Sunshine Award ni dan boleh la di'gantung' ke side bar atau pun dlm post saje *wink*


Friends, when you write about this award, you may follow these rules:


i. Nominate 12 more bloggers.
ii. Put the logo onto your sidebar or within a post.
iii. Link the nominees within your post.
iv. Let the nominees know they have received this award by commenting on their respective blogs.
v. Share the love and link to the person from whom you have received the award.


NOTE  : Tak perlu nak buat preview blog.. saya je terlebih rajin sebab nak you all tau why are you selected! Thanks guys for your 'shine' thru your blog!


NEXT....


sweet@Recipes Gallery reviewed by Catlina
Nak update sket entry pasal sweet@recipes gallery kali nih.. he he he. Saje nak citer buat rekod yang Cik Izan dengan berbesar hatinya telah menerima kunjungan Catlina ke blog yang tak seberapa nih auuwwww!!!. Ala-ala jalan-jalan cari makan gituhh hu hu hu.

Berikut adalah snapshot dari blog Catlina

Dalam komen review Catlina ada tanya pasal nama blog utama Izan iaitu sweetomoide@blogspot. Memang betul perkataan omoide tu ialah perkataan dalam bahasa jepun yang membawa maksud kenangan. Makanya Sweet omoide membawa maksud kenangan terindah bersuaianlah dgn tema dengan blog tu yang banyak entry pasal family dan anak-anak. Kadang2 masuk citer pasal makan & resepi sampai akhirnya datang la idea nak buka galeri baru nih. *panjang pulak citer*. Sebenarnya dah 2 tahun lebih berblog tak pernah pulak orang tanyaa.. Catlina jugak yg prihatin nama blog asal Izan tuh.. hehehehe. Particular jugak Catlina ni orangnyaa.. ma kaseh ma kasehhhh..!!

Dan resepi pilihan Catlina ialah Resepi Mee Goreng Mamak Speciall...opssssss!! Bak kater Catlina jika diberi nama Mee Goreng Mama Special lebih sesuwaii sebab mamanye yang masakk..!! Memang betull laaa..!! Tukang masak pun tak perasann...!!! Ha ha ha !! I really like this name.. suker sukerr..!!


Apapun terima kasih banyak-banyak pada Catlina sebab sudi berkunjung & buat preview pasal sweet@recipes gallery. Maka  dengan bangganya Izan menggantungkan tag Reviewed by Catlina ke galeri ini. Terima kasih daun keladi!!


Dan kalau nak tau asal usul sweet@recipes gallery click di sini!